Persoon

Geens, Albert

ID
7462
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7462

Beschrijving

Albert Geens was als architect te Tienen actief tussen 1903 en 1934. Zijn vroegst gekende ontwerp is dat van een nieuwe gevel voor het woonhuis van de notaris L. Rouchet aan de Leuvensestraat 32 het dateert van 1903. In zijn vroege ontwerpen maakte Geens gebruik van art-nouveaudecoratie, die hij combineerde met andere stijlelementen. Deze werkwijze paste hij toe bij woningen en winkelpuien, waarvan echtergeen voorbeelden bewaard zijn. Reeds bij het begin van zijn carrière ontwierp hij enkele industriële gebouwen en hoeves, vaak uitgewerkt in een Weense getinte art-nouveaustijl.

Geens hanteerde eveneens de neo-Vlaamserenaissance-stijl. Het oudste voorbeeld daarvan is het ontwerp voor de woning van P. Marteau aan de Aandorenstraat van 1905. In dat zelfde jaar ontwierp hij ook een reeks van zeven werkmanswoningen voor E. Vanonckelen aan de Diestesteenweg 29-41. In 1925 zou hij een gelijkaardig project op zich nemen en een reeks van tien rijhuizen ontwerpen voor aan de Vinckenboschvest. Later komen beide stijlen naast elkaar voor, zoals in zijn eigen woonhuis aan de Delportestraat 14 te Tienen van 1907.

In zijn vroegste religieuze gebouwen overheerst de baksteenneogotiek. Een voorbeeld hiervan is de grote kapel met sacristie, ook “het Kerkske” genoemd, aan de Withuisstraat van 1908. Na 1920 bevatten zijn ontwerpen een art-deco-inslag. Het ontwerp voor de nieuwe kloostergebouwen voor de Annunciaden aan de Oude Vestenstraat van 1920 en het ontwerp voor een nieuw kloostercomplex van de Zusters Passionisten aan de Aarschotsesteenweg 3 van 1931 zijn daar een voorbeeld van.

Tijdens het interbellum ontwierp Geens een aantal voorname burgerhuizen, uitgewerkt in een overwegend klassieke vormgeving (Lodewijk-XV- of Lodewijk-XVI-stijl).

DOPERE F. & LOOSEN H. 2008: De herontdekking van het oeuvre van architect Albert Geens; Burgerlijke en religieuze architectuur te Tienen tussen 1903 en 1934, Museumopener van de Vrienden van de stedelijke Musea-Tienen VZW 9.3, Tienen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Decanale kerk Sint-Laurentius

Kerkstraat 1 (Hamont-Achel)
Zogenaamde Kathedraal van het noorden, genoemd naar Sint-Laurentius, waarvoor men in Hamont op bedevaart kwam. De huidige kerk werd gebouwd in 1903-04 naar ontwerp van architecten J. Cuypers en J. Stuyt.


Domein ten Langveld

Sint-Truidensesteenweg 366 (Tienen)
Wederopgebouwde villa uit 1924-1925 en ontworpen door architect Geens in cottagestijl. Omgeven door landschappelijk park (84,5 are); aanpalende boomgaard (bijna 2,5 hectare) omringd door een landschappelijke bomengordel.In 1885 gebouwde eclectische villa, afgebrand in 1914 en in cottagestijl heropgebouwd in 1924-1925, omgeven door landschappelijk park (84,5 are); aanpalende boomgaard (bijna 2,5 hectare) omringd door een landschappelijke bomengordel.


Hoekhuis

Leuvensestraat 2 (Tienen)
Burgerhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 16de-17de eeuw.


Klooster- en schoolcomplex

Ooievaarstraat 30 (Tienen)
Voormalig ’s hertogenhuis met 13de-eeuwse kern dat later als klooster werd heringericht, vanaf het begin van de 19de eeuw zijn de gebouwen in gebruik als school, met verschillende uitbreidingen.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Putstraat (Riemst)
Neogotische kerk, in 1908 gebouwd naar ontwerp van A. Geens, ter vervanging van de in 1907 afgebroken oude kerk. Aansluitend bij de kerk ligt het kerkhof.


Parochiekerk Sint-Servaas

Kersbeek-Dorp 5 (Kortenaken)
Kerk met gotisch koor met steunberen, einde 16de eeuw opgetrokken uit baksteen met zandstenen speklagen. Noordoostelijke sacristie uit de tweede helft van de 18de eeuw. Neoclassicistische toren en éénbeukige ruimte. Neogotische zuidoostelijke sacristie.


Pastorie Sint-Martinusparochie

Peuskensstraat 3 (Heers)
In 1666 wordt voor de eerste maal een pastorie vermeld. Onder het pastoraat van Jean-Chrétien Vandermeer wordt de pastorie in 1772 heropgebouwd.


Sint-Jan Berchmanscollege

Jakob Smitslaan 36, St.-Jan Berchmansstraat 2-4 (Mol)
Complex van 1929-1930, bestaat uit vier vleugels rondom een kleine binnenkoer en rechts aansluitend het klooster; latere uitbreidingen.


Villa La Roseraie

Kabbeekvest 67 (Tienen)
Cottagevilla, eigen woning van architect Albert Geens gebouwd in 1922, gelegen in een grote tuin.

Uitvoerder van

Sint-Norbertuskerk

St.-Norbertusstraat (Landen)
Georiënteerde longitudinale kruiskerk met westtoren en hoog koor in neogotische stijl. De kerk, toegewijd aan de Heilige Norbertus, werd opgericht in 1907 door de norbertijnen van de Parkabdij (Heverlee), meer bepaald op initiatief van kanunnik Basile Van Beygaerden, naar het ontwerp van architect E. Van Beygaerden.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geens [online], https://id.erfgoed.net/personen/7462 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.