Persoon

Wijnants, Ernest

ID
7471
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7471

Beschrijving

Oudere broer van de beeldhouwer Ferdinand Wijnants.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Commanderij Pitzemburg en tuin

Bruul 131-133, zonder nummer (Mechelen)
Commanderij Pitzemburg, circa 1200 gesticht door de Orde der Hospitaalridders van Onze-Lieve-Vrouw der Duitsen in Jeruzalem; heden Koninklijk Atheneum.


Gemeentepark

Beukenlaan zonder nummer (Boom)
Het gemeentepark werd in 1928-1929 aangelegd naar ontwerp van Paul Hasaerts. Het werd samen met de Provinciale Technische Scholen en de omringende tuinwijk opgevat als een globaal project van de Boomsche Beekbosschen Tuinwijk.


Nachtegalenpark

Beukenlaan zonder nummer, Middelheimlaan zonder nummer (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.


Oorlogsmonument naar ontwerp van Ernest Wijnants

Sint-Romboutskerkhof zonder nummer (Mechelen)
Dit oorlogsgedenkteken werd in 1924 gerealiseerd, later verplaatst naar aanleiding van de herinrichting van het plein.


Stadhuis van Mechelen met Lakenhal

Grote Markt 20-21, 22 (Mechelen)
Vierzijdig gesloten complex van gebouwen met trapezoïdale binnenplaats; gevels palend aan de Grote Markt, de Befferstraat, de Reuzenstraat en de Hallestraat.


Stedelijke begraafplaats

Ziekebeemdenstraat zonder nummer (Mechelen)
Aangelegd ingevolge het edict van 26 juni 1784 dat het begraven binnen de steden verbood; de inhuldiging van de huidige begraafplaats dateert van 2 juli daaropvolgend. Later uitgebreid, onder meer in 1860 naar de Kleine Nieuwendijkstraat toe met een concentrisch-geometrisch patroon naar ontwerp van stadsarchitect F.J. Bouwens. De symmetrische aanleg van het oude gedeelte vertrekt vanuit de kapel, gelegen in het midden van een in kwartieren verdeeld vierkant en omringd door drie concentrische, octogonaal verlopende lanen. Oude kapel met neoromaanse en neobyzantijnse inslag van circa 1907. Op de begraafplaats bevindt zich ook een Belgisch militair ereperk.

Uitvoerder van

Het Tafelrond

Eikstraat 1, Grote Markt 5, Rector De Somerplein 20-21 (Leuven)
Het neogotische Tafelrond dat na de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd in opdracht van de Nationale Bank van België om er haar Leuvens agentschap in onder te brengen, sluit de oostzijde van de Grote Markt af.


Thema's

Ontwerper van

Guido Gezellelaan

Lange Schipstraat

Sint-Janskerkhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Wijnants [online], https://id.erfgoed.net/personen/7471 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.