Persoon

Christiaens, Mathieu

ID
748
URI
https://id.erfgoed.net/personen/748

Beschrijving

Op het einde van de 19de eeuw kende Limburg een onverdroten ijver tot het bouwen van kerken. Voor de bouw van deze bedehuizen werd beroep gedaan op diverse bouwkundigen uit eigen streek, zoals Hyacinth Martens, Léon Jaminé en Mathieu Christiaens. Deze bouwmeesters hadden een verschillende opleiding genoten maar kregen erkenning op basis van hun architecturale ervaring en praktijk.

  • ORLENT Mireille, Neogotische kerkenbouw in Noord-Limburg. Samenwerking tussen bouwmeester Hyacinth Martens (1847-1919) en architect Vincent Lenertz (1864-1914), onuitgegeven licentiaatsverhandeling KULeuven, 1996.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Begijnhofkerk Sint-Catharina

Sint-Catharinastraat (Tongeren)
In oorsprong een vroeg-gotische kerk uit eind 13de eeuw; de plattegrond beschrijft een driebeukig schip, een koor van één travee met vlakke sluiting en twee sacristiëen aan de noord- en zuidzijde van het koor.


Decanale kerk Sint-Laurentius

Kerkstraat 1 (Hamont-Achel)
Zogenaamde Kathedraal van het noorden, genoemd naar Sint-Laurentius, waarvoor men in Hamont op bedevaart kwam. De huidige kerk werd gebouwd in 1903-04 naar ontwerp van architecten J. Cuypers en J. Stuyt.


Gemeentehuis van Membruggen en school

Dorpsstraat 46 (Riemst)
Bakstenen dubbelhuis gebouwd in 1913 naar ontwerp van M. Christiaens.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Hilarion Thanslaan (Lanaken)
Neogotische Kapel; bakstenen gebouw van één travee onder zadeldak, van 1891-1900.


Kasteel Beverbeek

Beverbeek 19 (Hamont-Achel)
In 1889 werd het huidige kasteel in Tudorstijl gebouwd door volksvertegenwoordiger Slegers-Schaetzen, naar ontwerp van architect M. Christiaens.


Kasteeldomein Het Lo of de l'Escaille

Lozenweg 100-104 (Hamont-Achel)
Achterin gelegen, in een park in Engelse landschapsstijl, volledig van vernieuwd houtwerk voorzien bakstenen complex, bestaande uit een alleenstaand, eclectisch kasteel met overwegend neoclassicistische inslag, een koetshuis en een T-vormig dienstgebouw.


Lokaal van de Onthoudersbond Sint-Jan

Dorpsstraat 67 (Riemst)
Diephuis met oude kern in stijl- en regelwerk, verbouwd in 1907, thans muziek- en orgelschool.


Meisjesschool

Onderwijslaan 12 (Pelt)
Voormalige meisjesschool, opgericht door de Kruiszusters in 1887, naar ontwerp van ingenieur-architect M. Christiaens.


Minderbroedersklooster en schoolgebouwen ursulinen

Boomgaardstraat 10-12 (Maaseik)
De kloosterkerk is een barokke zaalkerk met laatgotische reminiscenties, van 1637-44. Het minderbroedersklooster uit de eerste helft van de 17de eeuw, bestond uit twee panden, achter elkaar gelegen, en aanleunend tegen de westgevel van de kerk.


Muurschilderingen Sint-Laurentiuskerk

Kerkplein (Bocholt)
Gewelfschilderingen ontdekt tijdens restauratiewerken onder leiding van architect Mathieu Christiaens, begin 20ste eeuw. De laatgotische schilderingen werden volledig opnieuw geschilderd op een nieuwe pleisterlaag, vermoedelijk door de Luikse schilder Adolphe Tassin, circa 1906.


Onze-Lieve-Vrouwecollege

Sint-Truidersteenweg 17 (Tongeren)
Alleenstaand gebouw met diephuisopstelling, achteraan en aan de rechterzijde recente schoolgebouwen. Door middel van muurankers gedateerd ANNO 1897, en gebouwd in neogotische stijl.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opneming

Dorpsstraat (Voeren)
Driebeukig schip met voorstaande westtoren, een transept en een koor. Aansluitend het kerkhof.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming

Kerkstraat (Oudsbergen)
Moderne kerk van baksteen onder plat dak. Verticale vensterpartijen van beton en glas. Neoromaanse, bakstenen toren van drie geledingen onder naaldspits.


Parochiekerk Sint-Aldegondis met kerkhof

Jaak Vandersandenstraat 47A (Bilzen)
Moderne kerk van circa 1960, die de oude kerk vervangt, in 1896 vergroot door architect M. Christiaens. Zij leunt aan bij de gotische toren uit de 14de eeuw. De kerk wordt omgeven door het ommuurde kerkhof.


Parochiekerk Sint-Andries

Markt 7 (Balen)
Kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek, uit de 15de eeuw met Kempische toren van bak- en ijzerzandsteen; eertijds met ommuurd, omringend kerkhof.


Parochiekerk Sint-Anna

Hamontweg 112B (Maaseik)
De huidige parochiekerk is de oorspronkelijke munsterkerk van het kapittel van Aldeneik, oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd op de plaats van de kloosterkerk van Harlindis en Relindis. In het plantsoen ten noordoosten twee verplaatste grafkruisen.


Parochiekerk Sint-Benedictus

Lozerplein (Bocholt)
De kerk werd gebouwd in 1887 naar ontwerp van architect J. Kayser, leerling van P.J.H. Cuypers, en één van de belangrijke Nederlandse architecten op gebied van de kerkenbouw. Hij bouwde de kerk in de stijl van de Noord-Duitse baksteengotiek, een stijl die zijn werk vanaf de late jaren 1870 kenmerkte.


Parochiekerk Sint-Christoffel

Heirstraat 515A (Maasmechelen)
Neogotische basilica, in 1906 gebouwd naar ontwerp van architect M. Christiaens, ter vervanging van de oude kerk in de Kerkstraat. Vooraan naast de kerk staat een klein hardstenen oorlogsgedenkteken, ter herinnering aan de militaire doden van beide wereldoorlogen.


Parochiekerk Sint-Filomena met kerkhof

Grotestraat (Maasmechelen)
Neoromaanse kerk met omgevend kerkhof, gebouwd in 1891 naar ontwerp van M. Christiaens, ter vervanging van de Sint-Filomenakapel.


Parochiekerk Sint-Genoveva

Pastoor Bollenstraat 3 (Riemst)
Neogotische kruiskerk, gebouwd in 1852 en vergroot in 1896 naar ontwerp van M. Christiaens.


Parochiekerk Sint-Gertrudis

Sint-Geertruistraat (Tongeren)
Neoclassicistische zaalkerk, in 1856 gebouwd, de plattegrond beschrijft een éénbeukig schip, een transept en een koor van een rechte travee met vlakke sluiting, geflankeerd door sacristieën.


Parochiekerk Sint-Hubertus

Sint-Hubertusstraat 2 (Hoeselt)
Van de vroeggotische kerk uit de 13de-14de eeuw resten alleen de toren en het koor met deels bewaarde muurschilderingen. Moderne zaalkerk, gebouwd dwars op de oorspronkelijke oriëntatie, naar ontwerp van Deré en Janssens. Omgevend kerkhof.


Parochiekerk Sint-Hubertus met kerkhof

Zagerijstraat 16 (Riemst)
Neoromaanse pseudo-basilica, in 1872 gebouwd naar ontwerp van S.H. Vanden Boorn. Driebeukig bakstenen schip met monumentale westtoren in mergelsteen, gedateerd 1757, en een koor van één rechte travee met halfronde sluiting en kooromgang. De kerk ligt in een omgevend kerkhof.


Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Minderbroedersstraat 24 (Tongeren)
In zijn huidige vorm een classicistisch schip met toren in Maaslandse renaissancestijl; neoromaans koor, transept en zijbeuken.


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Dorpsplein 1 (Wellen)
Georiënteerd bedehuis, gelegen aan de noordkant van het Dorpsplein. Kerkhof, oorspronkelijk rond de kerk, sinds circa 1858 ten noorden ervan.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Kerkplein (Bocholt)
Gotische kruisbasiliek, waarvan de toren dateert van 1411 en het schip van 1476. De bouw van de kerk begon vroeger, want er bleef een pauselijke bul bewaard van 1390, waarin aangedrongen wordt op de snellere voltooiing van de kerk.


Parochiekerk Sint-Ludgerus

Neerrepenstraat (Tongeren)
De plattegrond beschrijft in zijn huidige toestand een driebeukig schip met ingebouwde westtoren, transept en koor van een rechte travee met halfronde sluiting en aangebouwde sacristiëen aan weerszij.


Parochiekerk Sint-Martinus

Weerstandersstraat 1 (Heers)
In 1913 worden schip en toren van de oude kerk afgebroken, en vervangen door het huidige gebouw naar ontwerp van M. Christiaens, in een neogotische interpretatie van de stijl van het koor.


Parochiekerk Sint-Martinus

Godensteenstraat (Tongeren)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met niet uitspringend transept van een travee, een koor met vijfzijdige sluiting en een voorstaande westtoren met aanleunende sacristie ten zuiden.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Martinusstraat (Borgloon)
De kerk is gesitueerd in een ruim ommuurd kerkhof met enkele merkwaardige lindebomen; de hoofdingang wordt geflankeerd door twee hardstenen pijlers. De kerk was sinds 1034 eigendom van de Sint-Laurentabdij van Luik.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Martenslindestraat 35B (Bilzen)
Neogotische kerk, gebouwd ter vervanging van een oudere kerk, waarvan alleen het gotische koor van circa 1400 bewaard bleef. De nieuwe kerk kwam tot stand in twee bouwcampagnes, naar ontwerp van architect M. Christiaens: toren en sacristie in 1892-93, schip in 1935. Aansluitend bij de kerk ligt het ommuurde kerkhof.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

O.-L.-Vrouwstraat (Riemst)
Oorspronkelijk éénbeukige kerk, eind 17de eeuw gebouwd, in 1872 gerestaureerd en voorzien van een nieuwe toren en in 1926 uitgebreid met zijbeuken. De kerk wordt omgeven door hetkerkhof.


Parochiekerk Sint-Mauritius

Markt 1A (Bilzen)
De oudste kerk op deze plaats was een houten zaalkerkje uit circa de 8ste of de 9de eeuw. Het werd later versteend door middel van een kernwerk van onbewerkte silexblokken, Romeinse tegulae of dakpannen, en brokken ijzerzandsteen, en voorzien van een parement van silexblokken.


Parochiekerk Sint-Monulfus en Gondulfus

Kaulillerdorp 44 (Bocholt)
Neogotische kruisbasiliek van 1931 naar ontwerp van M. Christiaens met behouden vroeggotische westelijke toren uit de 14de eeuw van de oude kerk. De breukstenen gedeelten onder aan de toren verwijzen waarschijnlijk naar de oorspronkelijke kerk uit de 12de of de 13de eeuw.


Parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus

Lille Dorp (Pelt)
De plattegrond beschrijft een voorstaande laatgotische westtoren met flankerende rechthoekige traptoren ten zuidoosten, laatstgenoemde voorzien van een afgeschuinde zuidwesthoek, en een neogotische kruisbasiliek.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 9 (Pelt)
De huidige neogotische kerk dateert van 1900, naar ontwerp van V. Lenertz en H. Martens.


Parochiekerk Sint-Pieter

Dorpstraat 10 (Bree)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met voorstaande westelijke toren, en een koor van twee rechte traveeën met vijfzijdige sluiting en sacristie tegen de westelijke, rechte koortravee aan de zuidelijke zijde.


Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Kerkstraat 9 (Dilsen-Stokkem)
In 1644 wordt een nieuwe kerk gebouwd door Willem van Bocholt, met behoud van de romaanse toren van Maaskeien. Deze kerk was een éénbeukige kerk met een koor van twee rechte traveeën en sacristie tegen de zuidzijde van het koor. Omheen de kerk ligt het vergroende kerkhof.


Parochiekerk Sint-Servatius met kerkhof

Venlosesteenweg 95 (Kinrooi)
Neogotische kruiskerk, gebouwd in 1905 naar ontwerp van M. Christiaens (Tongeren) ter vervanging van een oudere kerk op dezelfde plaats. Omheen de kerk ligt een kerkhof.


Parochiekerk Sint-Stephanus

Dorpsstraat (Hoeselt)
Van het oorspronkelijke, preromaanse gebouw uit de 10de eeuw rest de onderste geleding van de toren. Het schip dateert van 1770. Deze oorspronkelijke zaalkerk werd vergroot in 1896 en 1931 naar ontwerp van M. Christiaens tot het huidige basilicale gebouw.


Parochiekerk Sint-Ursula

Eigenbilzerplein 3 (Bilzen)
Neogotische kruisbasiliek met kerkhof, gebouwd in 1908-1910 naar ontwerp van M. Christiaens, aansluitend bij een gotische toren (vier onderste geledingen) uit de 13de- 14de eeuw, na 1910 met twee geledingen verhoogd.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie

Lindedorp 30 (Peer)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak,opgetrokken in 1864.


Pastorie Sint-Hubertusparochie

St.-Hubertusstraat 11 (Riemst)
Neogotisch gebouw met invloed van de Engelse, hoog-Victoriaanse neogotiek, gebouwd in 1903, naar ontwerp van M. Christiaens.


Pastorie Sint-Martinusparochie

Rechtstraat 11 (Tongeren)
Alleenstaand herenhuis, in 1912 gebouwd door M. Christiaens in late neogotische stijl met Engelse, hoog-Victoriaanse invloed.


Pastorie van de Sint-Gertrudisparochie

Tomstraat 1 (Tongeren)
Alleenstaand breedhuis met verhoogde begane grond, uit de 18de eeuw, in 1894 gerestaureerd door M. Christiaens.


Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Bergerstraat 86 (Tongeren)
Gebouw met complexe vorm, wat hoger gelegen dan het straatniveau, in een ommuurde tuin.


Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Putstraat 1 (Riemst)
Alleenstaand dubbelhuis, gebouwd in 1909 naar ontwerp van M. Christiaens, in neo-Vlaamse renaissancestijl.


Pastorie van de Sint-Nicolaas en -Dionysiusparochie

Gotemstraat 56 (Borgloon)
De eerste vermelding van een pastorie, gelegen naast de kerk, dateert van 1624. Het huidige gebouw dateert uit derde kwart 19de eeuw.


Pastorie van de Sint-Stefanusparochie

Sint-Stefanusstraat 45 (Tongeren)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, in 1909 gebouwd door M. Christiaens in neo-Maasstijl.


Sint-Laurentiuskapel

Kapelweg 67 (Maaseik)
Neogotisch zaalkerkje uit 1900, naar ontwerp van M. Christiaens. Drie traveeën met een driezijdige koorsluiting en uitspringend portaal in de voorgevel.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Christiaens [online], https://id.erfgoed.net/personen/748 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.