Persoon

Dumont, Jacques

ID
7511
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7511

Beschrijving

Architect uit De Panne. Derde zoon van architect Albert Dumont en Maria Louise Célestine Mathilde Hebbelynck (Gent, 1849-Sint-Gillis, 1920). Jongere broer van architect Alexis Dumont.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Noordstraat 27 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Voor 1910, kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?) met 19de-eeuwse gevelordonnantie volgens oude foto; vernieuwd in 1910 naar ontwerp van J. Dumont (?).


Dokterswoning

Kemmelstraat 47 (Heuvelland)
Middenin tuin gelegen herenhuis naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne)uit het begin van jaren 1920. Dubbelbuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); twee dakkapellen onder afgewolfd zadeldakje (leien).


Eenheidsbebouwingen

Dikkebusstraat 130-142 (Heuvelland)
Twee eenheidsbebouwingen met burger- en arbeiderswoningen, naar ontwerp van architect J. Dumont van 1920.


Ensemble met café Delobel

Dries 26-29 (Heuvelland)
Eenheidsconcept van een voormalig hotel met winkel en woonhuizen naar ontwerp van architect J. Dumont uit De Panne van 1920. Rode bakstenen lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, aanleunend bij de toen gangbare kustarchitectuur, De woonhuizen zijn opgevat als dubbelhuizen in vereenvoudigde bouwtrant.


Landhuis met historische site

Reningelststraat 10 (Heuvelland)
Landhuis in "cottagestijl". Omringend park met omhaagde gras-, bloemenperken en wetland; ten noordoosten, boomgaard; begrinte paden onder meer met bomen afgezoomde oprit. Wederopgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne)in 1920; volgens bewoners, geïnspireerd op houten chalet naar Zweeds model, voor de Eerste Wereldoorlog in kasteelpark van De Warande gelegen.


Pastorie Sint-Laurentius

St.-Laurentiusplein 2 (Heuvelland)
Naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne); jaarsteen 1921 boven de deur. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); twee dakkapellen onder afgewolfd zadeldak. Donkerrode baksteenbouw. Plint van ijzerzandsteen.


Wederopbouwhoeve

Nieuwstraat 11 (Heuvelland)
Gaaf bewaarde wederopbouwhoeve in regionalistische baksteenarchitectuur, kadastraal ingetekend in 1923-1924 maar blijkens de jaarankers in de erfgevel van het woonhuis gebouwd in 1921. Architect was Jacques Dumont uit De Panne in opdracht van eigenaar Bruneel. De hoeve is één van de zeldzame wederopbouwhoeves waarvan het erf en de onmiddellijke omgeving onveranderd zijn gebleven sinds de bouw in de jaren 1920.


Thema's

Ontwerper van

Elverdingestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dumont [online] https://id.erfgoed.net/personen/7511 (Geraadpleegd op )