Persoon

Dumont, Jacques

ID: 7511   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7511

Beschrijving

Architect uit De Panne.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Noordstraat 27 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Voor 1910, kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?) met 19de-eeuwse gevelordonnantie volgens oude foto; vernieuwd in 1910 naar ontwerp van J. Dumont (?).


Café Delobel

Dries 29 (Heuvelland)
Voormalig hotel met winkel, thans herberg. Eenheidsconcept vormend met woonhuizen (nummer 29, 27), naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne) van 1920.


Dokterswoning

Kemmelstraat 47 (Heuvelland)
Middenin tuin gelegen herenhuis naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne)uit het begin van jaren 1920. Dubbelbuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); twee dakkapellen onder afgewolfd zadeldakje (leien).


Eenheidsbebouwingen

Dikkebusstraat 130-142 (Heuvelland)
Twee eenheidsbebouwingen met burger- en arbeiderswoningen, naar ontwerp van architect J. Dumont van 1920.


Landhuis met historische site

Reningelststraat 10 (Heuvelland)
Landhuis in "cottagestijl". Omringend park met omhaagde gras-, bloemenperken en wetland; ten noordoosten, boomgaard; begrinte paden onder meer met bomen afgezoomde oprit. Wederopgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne)in 1920; volgens bewoners, geïnspireerd op houten chalet naar Zweeds model, voor de Eerste Wereldoorlog in kasteelpark van De Warande gelegen.


Pastorie Sint-Laurentius

St.-Laurentiusplein 2 (Heuvelland)
Naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne); jaarsteen 1921 boven de deur. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); twee dakkapellen onder afgewolfd zadeldak. Donkerrode baksteenbouw. Plint van ijzerzandsteen.


Wederopbouwhoeve

Nieuwstraat 11 (Heuvelland)
Gaaf bewaarde wederopbouwhoeve in regionalistische baksteenarchitectuur, kadastraal ingetekend in 1923-1924 maar blijkens de jaarankers in de erfgevel van het woonhuis gebouwd in 1921. Architect was Jacques Dumont uit De Panne in opdracht van eigenaar Bruneel. De hoeve is één van de zeldzame wederopbouwhoeves waarvan het erf en de onmiddellijke omgeving onveranderd zijn gebleven sinds de bouw in de jaren 1920.


Thema's

Ontwerper van

Elverdingestraat