Persoon

De Ruddere, Ferdinand

ID: 7551   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7551

Beschrijving

Ferdinand De Ruddere studeerde architectuur aan het Sint-Lucas te Gent en Brussel vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Stadsarchitect

Ferdinand De Ruddere was stadsarchitect van Dendermonde van 1922 tot 1950. Bij de wederopbouw van de in de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoeste stad bepaalde hij sterk het stadsbeeld. Zijn bouwstijl was erg divers: naast ontwerpen in regionalistische stijl en traditionele neo-Brabantse barok, vooral in de eerste interbellumjaren, tekende hij ook huizen in art deco, expressionistische stijl en zelfs romantisch kubisme. Het overgrote deel van zijn oeuvre is te vinden in Dendermonde, maar De Ruddere bouwde ook huizen in Brussel, Antwerpen, Gent, Aalst, en elders.

Heropbouw van Dendermonde

In de jaren 20 van de vorige eeuw werden vooral de historisch significante panden op de Grote Markt en elders in het stadscentrum heropgebouwd. De Rudderes grootste nevenprojecten waren de reconstructie van het Statieplein en de Koningin Astridlaan, waarvan dat tweede door lange discussies over het (al dan niet) omleiden van de Dender pas in 1935 werd aangevat. Voor de bouw van het Sint-Blasiushospitaal (1924-1926) werkte hij samen met J.N. Cloquet, zoon van Louis Cloquet.

  • BULLOCK N. & VERPOEST L. 2011: Living with History 1914 1964: Rebuilding Europe after the First and Second World Wars and the Role of Heritage Preservation, Leuven University Press, 245 – 261.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw met kantoor in art-decostijl

Lange Noordstraat 38 (Antwerpen)
Appartementscomplex in art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Fernand De Ruddere uit 1927, uitgevoerd in 1928. Het geheel bestaat uit twee volumes die haaks op elkaar aansluiten, met het hoofdgebouw in de Hoornstraat en de annex in de Lange Noordstraat.


Bastion V, met laboratorium, kazemat en watertoren

Leopoldlaan 10-12, 12A, zonder nummer (Dendermonde)
Geheel van laboratorium, kazemat, holtraverse met watertoren, deels gekasseid terreplein, aarden wal én hoofdgracht met rest van lunet met brugpijlers en kruitmagazijn. Van de aarden wallen van het Bastion V zijn nog belangrijke, zij het met bomen en struikgewas begroeide resten bewaard.


Borstbeeld van Koningin Astrid

Koningin Astridlaan zonder nummer (Dendermonde)
Nadat in mei 1938 de straat omgedoopt was tot Koningin Astridlaan als hommage aan de op 29 augustus 1935 in tragische omstandigheden omgekomen koningin, werd op het pleintje op 17 juli 1938 een bronzen borstbeeld van Koningin Astrid onthuld.


Brouwerij en gemeenteschool

Visstraat 49/5 (Lebbeke)
Voormalige brouwerij en mouterij "La Dendre", opgericht in 1902 en bedrijvigheid stopgezet omstreeks 1925. Ter vervanging van de te klein geworden aanvankelijke gemeenteschool aan het dorpsplein in 1927 omgevormd tot gemeenteschool van Denderbelle naar ontwerp van architect De Ruddere.


Burgerhuis

Statieplein 36 (Dendermonde)
Burgerhuis opgericht naar ontwerp van 1936 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde), in opdracht van Louis Lochtem uit Brussel. Hoog rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kunstleien. Bak- en kunststenen voorgevel in eclectische stijl.


Burgerhuis

Vlasmarkt 32 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd volgens ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde), voor Jean Willems uit Dendermonde. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak (kunstleien).


Burgerhuis

Sint-Jorisgilde 2 (Dendermonde)
Burgerhuis voorheen met achterliggende linnenververij, gebouwd naar ontwerp van 1923 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van linnenverver C. De Geest.


Burgerhuis

Kerkstraat 16 (Dendermonde)
Neorococo burgerhuis naar een ontwerp van stadsarchitect F. de Ruddere (Dendermonde), van 1924, voor rekening van apotheker F. Roman van wie de apotheek zich op de Grote Markt 28 bevond. Dit gebouw verving een breder herenhuis in (neo)classicistische stijl.


Burgerhuis

Brusselsestraat 40 (Dendermonde)
Stijlvol burgerhuis, links grenzend aan de toegang tot het Sint-Alexiusbegijnhof. Enkelhuis uit het interbellum, gerealiseerd naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) volgens inscriptie in de plint, voor verzekeringsagent Fr. Van Heule in 1921 (zie bouwplan).


Burgerhuis

Statieplein 18 (Dendermonde)
Burgerhuis met bouwjaar "1925" op cartouche in de bekroning van de gevel. Volgens ontwerp van 1924 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) betrof het een herbouw van een woonhuis tot handelshuis in opdracht van brouwer Hector Dubois uit Oudegem.


Burgerhuis

Statieplein 20 (Dendermonde)
Burgerhuis gedateerd "1925" op cartouche in de geveltop. Handelshuis gebouwd naar ontwerp van 1925 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van brouwer Hector Dubois uit Oudegem.


Burgerhuis

Statieplein 22 (Dendermonde)
Burgerhuis, volgens ontwerp van 1924 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) gebouwd handelshuis voor brouwer Hector Dubois uit Oudegem. Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen en kunststofbekleding).


Burgerhuis

Statieplein 24 (Dendermonde)
Rijhuis gebouwd naar ontwerp van 1926 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) als woon- en handelshuis voor herbergier Oscar De Cock uit Dendermonde. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen.


Burgerhuis

Kalendijk 25 (Dendermonde)
Deels vrijstaand burgerhuis in art-decogetinte stijl, opgericht naar ontwerp van 1935 van architect F. de Ruddere (Dendermonde) voor de familie Barroo - Schmitz.


Burgerhuis

Kazernestraat 20 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) van 1938 voor de heer Van Mossevelde. Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansarde- en zadeldak met kunstleien, voorzien van twee dakvensters met gestrekte kroonlijst.


Burgerhuis

Oude Vest 138 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd volgens ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde), in opdracht van Ch. Vergaelen. Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak met kunstleien.


Burgerhuis

Papiermolenstraat 17-18 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar een ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) voor A. d'Hondt. Gedeeltelijk vrijstaand enkelhuis van twee bouwlagen deels onder steil zadeldak en plat dak.


Burgerhuis

Ridderstraat 40 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd volgens ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) voor Moriaux – Verhelst. Enkelhuis van drie bouwlagen op souterrain, onder plat dak.


Burgerhuis

Ridderstraat 42 (Dendermonde)
Burgerhuis op de hoek met de Emiel Van Winckellaan gebouwd naar ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) voor Pol Goossens uit Dendermonde.


Burgerhuis in neobarok

Grote Markt 27 (Dendermonde)
Volgens de literatuur opgetrokken op de plaats van 14de-eeuwse herberg "De Sterre" (1375). Circa 1850 vervangen door een burgerwoning als onderdeel van een ensemble van drie enkelhuizen (nu nummer 25-26-27); van drie bouwlagen en twee en drie traveeën onder doorlopende zadeldaken.


Burgerhuis met café

Statieplein 8-10 (Dendermonde)
Burgerhuis met café "Dupont", gebouwd naar ontwerp van 1924 van architect F. de Ruddere (Dendermonde) door de weduwe van A. Jacoby uit Brussel. Breed huis van zeven traveeën en twee bouwlagen, onder pseudomansardedak (kunstleien) met twee houten dakkapellen.


Burgerhuis met winkel

Brusselsestraat 35 (Dendermonde)
Deels vrijstaand burgerhuis op de straathoek met de Oude Vest, een in de 12de eeuw gegraven stadsgracht die rond de jaren 1950 werd gedempt. Eclectisch gebouw gerealiseerd naar ontwerp van stadsarchitect F. de Ruddere (Dendermonde) gedateerd 1923 voor fabrikant Simon Claus.


Burgerhuis met winkel

Vlasmarkt 12 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd als handels- en woonhuis naar ontwerp van 1922 naar ontwerp van architecten Alexis Sterck en Fernand de Ruddere (Dendermonde). Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met kunstleien.


Burgerhuis met winkel

Grote Markt 24 (Dendermonde)
Monumentale woning met neobarokgevel van 1923 gebouwd op het perceel van de vroegere woning "De Zwane" (1308). Het gebouw werd ontworpen door stadsarchitect Ferdinand de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van Alberic Van Stappen, van 1920 tot 1934 burgemeester te Dendermonde.


Burgerhuis met winkel ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 16 (Dendermonde)
Winkelhuis, volgens de bouwaanvraag circa 1935 gebouwd naar ontwerp van Fernand de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van de heer Willems. Breedhuis van twee bouwlagen onder geknikt dak.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 8 (Dendermonde)
Woonhuis met enkelhuisopstand, volgens een bouwaanvraag van 1935 gebouwd voor M. en N. Temmerman naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in neostijl.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 26 (Dendermonde)
Enkelhuis in eclectische stijl met neorenaissance-invloeden. Gebouwd voor Van der Straeten volgens bouwplan van 1935 van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde).


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 25 (Dendermonde)
Groot burgerhuis met advocatenkantoor, volgens de bouwaanvraag van 1940 gebouwd door advocaat Charles Piret naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in neobarokstijl.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 24 (Dendermonde)
In 1935 naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) opgetrokken woon- en handelshuis van beeldhouwer Jos De Decker, zie bouwaanvraag.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 20 (Dendermonde)
In de geveltop 1938 gedateerd enkelhuis van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Gebouwd in opdracht van de heer Vlaeminck naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde).


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 17 (Dendermonde)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens de bouwaanvraag gebouwd in 1949 in opdracht van E. De Clercq naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde).


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 11 (Dendermonde)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen in eclectische stijl naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van de heer G. Staelens, volgens bouwaanvraag en datering door jaarankers van 1935.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 2 (Dendermonde)
Gebouwd in neorenaissancestijl naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect Ferdinand de Ruddere van 1935. Deels vrijstaand woonhuis toegankelijk via aangebouwde portiek tegen de zijgevel, afgesloten aan de straat met ijzeren hekje.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 9 (Dendermonde)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, ontworpen door Dendermonds architect Fernand de Ruddere voor de heer P. Van der Meeren in 1935.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 15, 15A (Dendermonde)
Burgerhuis met enkelhuisopstand gebouwd in opdracht van de heer Ch. Van Driessche naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere (Dendermonde) in 1935. Breedhuis van twee bouwlagen onder geknikt dak met twee zinken oeils-de-boeuf.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 14 (Dendermonde)
Naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) gebouwd rijhuis voor de gezusters Laure en Lucette Maes, volgens een bouwaanvraag en plintsteen van 1935. Enkelhuis van drie bouwlagen met eclectische in- en uitgezwenkte topgevel.


Burgerhuizen

Dijkstraat 25-27 (Dendermonde)
Nummer 25 gebouwd naar een ontwerp van 1922 van architect J. De Cock. Nummer 27 opgetrokken volgens plan van 1921, ontworpen door architect Van der Cruyssen (Dendermonde) voor juffrouw Roegiers uit Dendermonde.


Dokterswoning ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 12-13, 13A (Dendermonde)
Woning met dokterspraktijk gebouwd in opdracht van dokter Claessens. Deze woning is het pendant van de tegenoverliggende dokterswoning nummer 23 en markeert het pleintje. Volgens de bouwaanvraag en plintsteen gebouwd in eclectische stijl naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere.


Herberg De Pelikaan

Grote Markt 30 (Dendermonde)
Vroegere woning "De Pelikaan", thans gekend als café "Den Helleput". Deze woning, waarvan de vermeldingen teruggaan tot de 16de eeuw, behoort tot de uitzonderlijke gebouwen met een behouden laat 17de-eeuwse kern.


Herenhuis

Zuidlaan 2 (Dendermonde)
Herenhuis in neoclassicistische stijl, volgens ontwerp van 1921 van architect Fernand de Ruddere, als woonhuis met veeartspraktijk voor veearts F. Singelée uit Dendermonde. Hoekpand thans in gebruik als bankgebouw.


Herenhuis

Kerkstraat 49 (Dendermonde)
Deze opvallende woning werd volgens bouwaanvraag circa 1924 gebouwd door stadsarchitect F. de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van textielfabrikant Alex Roos. Het gevelontwerp in neorococostijl is volgens de bouwaanvraag een "reconstructie" van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde 18de-eeuwse woning.


Hoekhuis met café

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 27 (Dendermonde)
Hoekhuis voorheen café, opgetrokken naar een ontwerp van 1920 als herbouw van een woonhuis en café in opdracht van D. Bogaert – Maurice, van toenmalig Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere.


Interbellumwoning met winkel

Koningin Astridlaan 1 (Dendermonde)
Rijhuis van drie bouwlagen onder een plat dak, ontworpen als een woon-/winkelhuis door architect de Ruddere in 1938 voor G. Van de Voorde.


Koninklijke Academie

Oude Vest 111 (Dendermonde)
Naar het voorbeeld van de grote steden werd ook in Dendermonde een tekenschool opgericht in 1800 op initiatief van vijf burgers, schilders, architecten, gemeenteraadsleden. Ze stond onder toezicht van de stad en werd gehuisvest in het geseculariseerde klooster van de paters karmelieten-discalsen op de plaats van het huidige Justitiepaleis.


Lakenhal en stadhuis van Dendermonde

Grote Markt 1 (Dendermonde)
Stadhuis met belfort en voormalige lakenhal. In 1999 door Unesco ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed samen met de 30 best bewaarde belforten in België. Gelegen aan de oever van de Dender en de oostzijde van de Grote Markt. De oudste vermelding van de Lakenhal, op de plaats van het huidige Vleeshuis, dateert van 1293-1294.


Oorlogsmonument

Steenweg van Grembergen zonder nummer (Dendermonde)
Zogenaamd "Monument van de Weerstand", herdenkingsmonument uit 1947. Ingeplant op de splitsing van de Steenweg van Grembergen en de Martelarenlaan.


Overdekte groentemarkt, vismijn, stedelijke badinrichting en stadsmagazijn

Vlasmarkt 33-35 (Dendermonde)
Het complex werd in 1987-1988 verbouwd tot overdekte winkelgalerij. Voormalige overdekte groentemarkt, vismijn, stedelijke badinrichting en stadsmagazijn gebouwd op de plaats van de vroegere Nationale Bank. Opgericht naar ontwerp van 1930 van stadsarchitect Fernand de Ruddere.


Pastorie Sint-Gillis-Binnenparochie

Brusselsestraat 67 (Dendermonde)
Achterin gelegen omgrachte 19de-eeuwse pastoorswoning met grote tuin, ten noorden van de tot de 13de eeuw opklimmende Sint-Gillis-Binnenkerk en niet zichtbaar van de straat. Domein enkel toegankelijk via het sierlijke gesmeed ijzeren hekwerk aan de Brusselsestraat.


Postkantoor

Kerkstraat 47 (Dendermonde)
Monumentaal gebouw in neoclassicistische stijl aan de zuidzijde van de Kerkstraat, sinds 1930 gebruikt als Stedelijke Academie voor Woord en Muziek.


Samenstel van burgerhuizen

Kerkstraat 94-96 (Dendermonde)
Gebouwd naar een ontwerp van 1923 van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde). Twee enkelhuizen van twee bouwlagen en elk drie traveeën, gebouwd volgens een repetitief schema.


Sint-Blasiusgasthuis

Kerkstraat 115 (Dendermonde)
Het voormalige Sint-Blasiusgasthuis was de grootste van de vier gasthuizen die Dendermonde telde. Net zoals het Sint-Gillishospitaal, het Gasthuis van Sint-Jan in d’Olie en het Gasthuis van Onze-Lieve-Vrouw ter Dijkpoort was het binnen de stadsomwalling en vlakbij een stadspoort, de Steenpoort, gevestigd.


Sociale woonwijk van 1931

Donckstraat 43-61, Pater De Smetlaan 1-38 (Dendermonde)
Straat met 48 arbeiderswoningen, van 1929 tot 1931 gerealiseerd door de pas opgerichte sociale huisvestingsmaatschappij Dendermondse Goedkope Woningen (sinds 1958 Dendermondse Volkswoningen) aan de Pater De Smetlaan, naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere.


Stadslagere jongensschool met bestuurderswoning

Begijnhoflaan 1 (Dendermonde)
Ingericht in de voormalige stadslagere jongensschool, in de volksmond gekend als "Aria". Infrastructuur ingeplant ter hoogte van het vroegere Bastion VII met voorgracht, aangelegd in de Hollandse periode en voorzien van een bomvrij groot poedermagazijn op het "terreplein".


Stadswoning

Kerkstraat 13 (Dendermonde)
Zeer eenvoudig enkelhuis van drie bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens bewaard bouwplan van 1922 herbouwd naar ontwerp van stadsarchitect F. de Ruddere (Dendermonde).


Standbeeld Baron Franz Courtens

Franz Courtensstraat zonder nummer (Dendermonde)
Beeld van de uit Dendermonde afkomstige kunstschilder Franz Courtens (1854-1943). In 1950 opgericht in een groen perkje ten oosten van de haven, tussen de Schelde- en de Denderbrug. Het standbeeld werd in de loop der jaren twee maal omwille van wegwerkzaamheden afgebroken.


Standbeeld dichter Prudens Van Duyse

Vlasmarkt zonder nummer (Dendermonde)
Standbeeld van dichter Prudens Van Duyse (Dendermonde 1804 – Gent 1859). Opgericht in 1893 op initiatief van het Dendermondse stadsbestuur, naar een ontwerp van beeldhouwer Godfried Devreese en architect Victor Horta.


Tuinwijk van 1922 ontworpen door Fernand De Ruddere

Donckstraat 62-92, Nieuwburcht 2-8, Tuinwijk 1-12, 13-21, 16-32 en 25-31 (Dendermonde)
Tuinwijk ten noordwesten van het historische stadscentrum ingeplant tussen Noordlaan en Bijlokestraat, omvattende de Donckstraat (nummers 62-92), Nieuwburcht (nummers 2-8) en Tuinwijk (nummers 1-21, 2-12, 16-32 en 25-31).


Turn- en feestzaal van de Staats Middelbare Scholen

Leopoldlaan zonder nummer, Zwijvickstraat 8 (Dendermonde)
De voormalige turn- en feestzaal, een vrijstaand bakstenen volume met rechthoekig grondplan aan de Leopoldlaan werd in 1932 ten behoeve van de toenmalige Staats Middelbare Scholen door stadsarchitect Fernand de Ruddere ontworpen in de stijl van de nieuwe zakelijkheid.


Twee burgerhuizen ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 27-28 (Dendermonde)
Deze burgerhuizen sluiten de gevelwand van de Koningin Astridlaan ter hoogte van de Werf af. De woningen werden volgens de bouwaanvraag van 1935 als ensemble ontworpen door architect Fernand de Ruddere (Dendermonde).


Villa

Begijnhoflaan 3 (Dendermonde)
Aanvankelijk gebouwd als bestuurderswoning bij de aanpalende stedelijke lagere jongensschool (nummer 1), thans privéwoning.


Vleeshuis

Grote Markt 32 (Dendermonde)
Thans Vleeshuismuseum. Eén van de oudste historische gebouwen, oorspronkelijk vlees- en lakenhal, schepenhuis, vierschaar, gevangenis, later lokaal van de Sint-Jorisgilde en van de rederijkerskamer de Leeuwerkenaars.


Zaal en cinema Belgica

Kerkstraat 24 (Dendermonde)
CC Belgica, voormalige Zaal/Cinema Belgica.

Opdrachtgever van

Sociale woonwijk van 1931

Donckstraat 43-61, Pater De Smetlaan 1-38 (Dendermonde)
Straat met 48 arbeiderswoningen, van 1929 tot 1931 gerealiseerd door de pas opgerichte sociale huisvestingsmaatschappij Dendermondse Goedkope Woningen (sinds 1958 Dendermondse Volkswoningen) aan de Pater De Smetlaan, naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere.


Tuinwijk van 1922 ontworpen door Fernand De Ruddere

Donckstraat 62-92, Nieuwburcht 2-8, Tuinwijk 1-12, 13-21, 16-32 en 25-31 (Dendermonde)
Tuinwijk ten noordwesten van het historische stadscentrum ingeplant tussen Noordlaan en Bijlokestraat, omvattende de Donckstraat (nummers 62-92), Nieuwburcht (nummers 2-8) en Tuinwijk (nummers 1-21, 2-12, 16-32 en 25-31).


Thema's

Ontwerper van

Koningin Astridlaan