Persoon

Govaerts, Léon Jean Joseph

ID
7555
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7555

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis De Moriaen

Grote Markt 12 (Leuven)
Bak- en witte natuurstenen voorgevel waarvan structuur en detaillering typerend zijn voor de Brabantse laatgotische bouwtrant. De naoorlogse wederopbouwplannen van 1923 staan op naam van architect L. Govaerts.


Café In Den Engel

Grote Markt 15 (Leuven)
In 1922 ontworpen door architecten L. Govaerts en G. Decock met café-etablissement op de begane grond en woonfunctie op de verdiepingen.


Eclectisch burgerhuis

Wollestraat 9 (Brugge)
Eclectisch enkelhuis van 1890 naar ontwerp van architect L. Govaerts (Brussel) in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel met oude kern. In 1995 "Kunstige Herstelling" van erker naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge).


Eclectisch herenhuis

Lindendreef 56 (Hoogstraten)
Halfvrijstaand herenhuis in eclectische stijl van 1898 naar ontwerp van de Brusselse architect L. Govaerts, gebouwd in opdracht van zeepfabrikant L. Eeckelaers.


Ensemble Schippershuis en In 't Oude Woud, met Café Gambrinus

Grote Markt 13 (Leuven)
Het ensemble dateert uit de wederopbouwperiode. Het pand werd volgens 1929 gedateerde plannen van architect L. Govaerts geconcipieerd met afzonderlijke wooneenheden per verdieping en een café-etablissement op de begane grond.


Gespiegelde hoekhuizen

Brusselsestraat 1-2, Grote Markt 16 (Leuven)
Imposante, gespiegelde hoekhuizen die in 1926 werden opgetrokken naar ontwerp van L. Govaerts. Beide panden worden getypeerd door een galerij aan de zijde van de Brusselsestraat.


Hoekpand Het Moorinneken

Grote Markt 10 (Leuven)
Statig hoekpand met huisnaam HET MOORINNEKEN, weergegeven middels een inscriptie op de puilijst en erboven, binnen een omkranste nis, uitgebeeld door een buste van een Afrikaanse vrouw, vervaardigd door beeldhouwer E. Rombaux.


Horecapand A Notre Dame

Grote Markt 11 (Leuven)
Horeca- woonpand van drie bouwlagen en drie traveeën, heden onder plat dak, met bouwtoelating van 1922 en naar ontwerp van architect L. Govaerts.


Oorlogsgedenkteken

Kalkmarkt (Tienen)
Het monument ter ere van de Tiense gesneuvelden en gedeporteerden van de Eerste Wereldoorlog, ingehuldigd in 1923, is een gezamenlijk werk van beeldhouwer Egide Rombaux en architect Léon Govaerts.


Sint-Pieterskapel met necropolis, kerkhof en kerkhofmuur

Pastorijstraat (Tienen)
Kapel opgetrokken uit kwartsiet van Overlaar op basilicaal grondplan, grotendeels daterend uit begin 13de eeuw en grondig gerestaureerd in de loop van de 20ste eeuw.


Wederopbouwburgerhuis Saint Hubert

Brusselsestraat 2 (Leuven)
Historiserende wederopbouwarchitectuur naar ontwerp uit 1926 van L. Govaerts, met voorgevel voorzien van een natuurstenen parement in combinatie met blauwe hardsteen en stilistisch geïnspireerd op de classicerende barok.


Winkel- woonhuis

Kortestraat 2 (Leuven)
Gecombineerd breed- en diephuis dat ontworpen werd door L. Govaerts als een winkel- woonhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.


Winkel- woonhuis In het Woud

Grote Markt 14 (Leuven)
Winkel- woonhuis met drie bouwlagen + entresol en drie traveeën onder mansardedak met oeils-de-boeuf, in 1922 opgetrokken naar ontwerp van architect L. Govaerts.


Thema's

Ontwerper van

Grote Markt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Govaerts [online], https://id.erfgoed.net/personen/7555 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.