Persoon

Van Nueten, Charles

ID
7558
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7558

Beschrijving

Na zijn opleiding aan de Academie te Brussel en een korte deelname aan de wederopbouw in Frankrijk heeft Van Nueten midden de jaren 1930 reeds naam gemaakt in Brusselse en internationale kringen van modernistische architecten en stedenbouwkundigen.

Sinds 1926 is hij onder meer lid van de SCAB (Société Centrale d'Architecture de Belgique) en sinds 1927 van de meer bekende CIAM. In de jaren 1930 wordt zijn werk opgenomen in diverse internationale tentoonstellingen en zijn projecten worden bekroond of bijzonder vermeld in een aantal architectuurwedstrijden onder meer voor de uitgevoerde lagere school te Jette (1934).

Uit de periode 1930-1940 stammen ook een aantal rijhuizen, villa's en flats in het Brusselse; zij getuigen van een eenvoudige, doordachte vormgeving. Vanaf 1936 wordt hij professor in de architectuurafdeling van het "Institut Supérieur d'Art Décoratif" (I.S.D.) van La Cambre, gesticht in 1926, in samenwerking met H. Van de Velde en doorgaans beschouwd als het Belgische Bauhaus. Samen met onder meer V. Bourgeois zal van Nueten er jarenlang compositie onderrichten in atelierverband.

Bron: Beschermingsdossier DW002158.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein Hofstade (BLOSO)

Tervuursesteenweg zonder nummer, zonder nummer (Zemst)
In 1932 werd 11 hectare terrein afgebakend rond de kleine waterplas met het oog op de bouw en exploitatie van een recreatiepark.


Dubbelvilla Les Vagues en Les Brisants

Gracialaan 4-6 (De Haan)
Villa ontworpen door architect Charles Van Nueten (Brussel) in 1928, nummer 6 later verbouwd onder leiding van architect Léon Ide (De Haan). Regionalistische stijl, onder meer gekenmerkt door pannen tentdak.


Villa Sursum Corda

Koninginnelaan 65 (Koksijde)
Het programma voor het duinhuis als familiaal vakantieverblijf is eenvoudig maar de lokatie is uitdagend en lijkt de opdracht des te boeiender te hebben gemaakt.