August of Gust Michiels was beeldhouwer, schilder, graficus en keramist. Hij volgde beeldhouwen, grafiek, bouwkunde en keramiek aan de Academies van Oostende en Gent. Hij ontwierp o.m. de 'Seizoensarbeiders' (1963) te Langemark, 'Ere aan de Bouwvakkers' te Nieuwpoort (1978) en 'Levensvreugde' (1999) te Mariakerke ter herdenking van 100 jaar fusie met Oostende.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Dr.Bruwierplein 1 (Ichtegem)
Gebouwd in 1973 naar ontwerp van de Oostendse architect Silvain Smis, op de plaats van de onteigende "Bruwiersteeg". Gelegen op perceel volledig omgeven door straten, omgevend plantsoen, onder meer met berkenbomen.
Sint-Petrus- en -Paulusplein (Oostende)
Oorlogsgedenkteken voor de Oostendse militairen, gesneuveld op het ereveld, voor de geallieerde soldaten, gesneuveld en begraven in Oostende en voor de burgerlijke slachtoffers uit Oostende. Het gedenkteken werd in oorsprong gerealiseerd door beeldhouwer Pieter Braecke en architect Victor Creten.
Lijsterbeslaan (Oostende)
Georiënteerde basilicale kerk met gestileerde neogotische en neoromaanse invloed naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende) van 1956-1959. Betonskelet bekleed met onregelmatige, meerkleurige natuursteen. Zadel-, lessenaars- en platte daken met tichelen, tentdak toren en doopkapel met koperen bekleding.
Vindictivelaan 1 (Oostende)
Vóór de Tweede Wereldoorlog gelegen aan Wapenplein, verwoest en in jaren 1950 aldaar vervangen door Feest- en Cultuurpaleis. Nieuwe stadhuislocatie in functie van naoorlogs geografisch stadscentrum id est het gedempte derde handelsdok bij kruispunt van twee assen, respectievelijk de van oost naar west verlopende Vindictivelaan - Alfons Pieterslaan en de van zuid naar noord verlopende nieuwe Leopold II-laan naar Casino-Kursaal en zeedijk. Onmiddellijke omgeving bestaat verder uit Mercatordok ten oosten en gerechtshof (Canadaplein) ten noorden.
Natiënkaai 1, 5 (Oostende)
Station, gebouwd als tweede zeestation "Oostende-Kaai" in 1907-1913 naar ontwerp van Otten en Seulen (Gent), "architectes de Chemins de fer de l'Etat" en uitgevoerd door aannemer Gebroeders Wittebort (Sint-Gillis, Brussel). Het zeestation is ontworpen als kopstation, de voorgevel naar de stad gericht, met de toegang ingeplant in de as van de brug over de zeesluis van de handelsdokken. Eclectisch stationscomplex bestaande uit een centrale inkomhal geflankeerd door twee vierkante "torengebouwen" van drie bouwlagen onder tentvormig leien mansardedak. Links aansluitend aan het station, voormalig "Hotel Terminus Maritime". Aansluitend op de hoek, voormalig postsorteercentrum in het torengebouw.
Eduard Anseelekaai 31-39, Maritiem Plein 1-6, 8-32, Sprotplein 2, Vismijnlaan 55-73, 133, Wandelaarkaai 7 (Oostende)
Met uitzondering van het bestuursgebouw dateert het gebouwencomplex met onder meer vis-, vroegere haring- en sprotmijn en pakhuizen van 1949-1951 en kadert het in de wederopbouw van de Stedelijke Vismijn na de vernietiging van de installaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Parallel en in elkaars verlengde gelegen gebouwen: pakhuizen aan Vismijnlaan met erachter de voormalige haringmijn aan de Eduard Anseelekaai, vismijn met hoofdtoegangen aan het Sprotplein met voormalige sprotmijn en spoorwegkade met betonnen luifel links van de vismijn. Alleenstaand oorspronkelijk bestuursgebouw aan het Maritiem Plein, volgens gevelstenen naar ontwerp van architect J. Minnaar van 1930 en uitgevoerd door ingenieur-architect M. Delens.
Visserskaai (Oostende)
Zeeaquarium, in 1977 ondergebracht in de voormalige garnaalmarkt op de Visserskaai, gebouwd in 1957-1958 door architect en stadsingenieur Arnold De Vos. Betonconstructie van twee bouwlagen onder plat dak, nog aanleunend bij de internationale stijl.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Michiels [online], https://id.erfgoed.net/personen/7559 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.