Persoon

Rau, Marcel

ID
7563
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7563

Beschrijving

Marcel Rau (Brussel, 1886 – 1966) was een klassiek beeldhouwer en ontwerper van medailles en geldstukken. Als zoon van architect Jules Rau, was hij petekind van Victor Horta.

Hij had opleiding beeldhouwkunst en architectuur genoten aan de Academie te Brussel in de periode 1903 – 1909. In 1909 behaalde hij de Prijs van Rome. Hij bezocht talrijke Europese landen. Beroepshalve was hij inspecteur sierkunsten en architectuur in het kunstonderwijs. Hij werd in 1945 lid van de Koninklijke Academie.

Rau kreeg meerdere officiële opdrachten, waaronder heel wat oorlogsgedenktekens na de Eerste Wereldoorlog: in Aalst, Halle, Ninove, Vielsalm, Elsene, Oostende, Jamoigne, Thimister… Hij realiseerde verschillende grafmonumenten op de begraafplaats van Elsene. Hij werkte o.m. samen met Paul Dubois en Charles Samuel aan monumenten in het Brusselse. Decoratieve werken van hem zijn o.m. terug te vinden bij de U.L.B., het stadhuis van Charleroi en de Nationale Bank te Brussel. Hij ontwierp bustes en portretten, voornamelijk van kinderen en krachtige en evenwichtige beelden van mannelijke atleten. Hij realiseerde o.m. het monumentale beeld van Koning Albert ter gelegenheid van de 'Exposition de l'Eau' in Luik (1939). Ook tijdens de wereldtentoonstellingen te Brussel van 1935 en 1958 was werk van hem terug te vinden.

Bron: Beschermingsdossier DW002457, Hannelore Decoodt.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Nationaal oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog

Graanmarkt zonder nummer (Aalst)
Het militaire oorlogsgedenkteken 'Oudleerlingen, de Troepenkinderen en legerpupillen' werd opgericht op de Graanmarkt, rechtover de ingang van de oud-Pupillenschool te Aalst, in 1921-1922. Het gedenkteken is het werk van beeldhouwer Marcel Rau, de architect was Georges Hendrickx en de steenhouwer Michel Verhulst.


Oorlogsgedenkteken

Just. Lipsiusplein zonder nummer (Overijse)
Oorlogsmonument gevormd door een hardstenen sokkel waarop een in brons gegoten, gevleugelde vrouwenfiguur, naar ontwerp van Marcel Rau, ingehuldigd in 1921 en na 1945 aangevuld met de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


Oorlogsgedenkteken 3de en 23ste linieregiment

3de en 23ste Linieregimentsplein zonder nummer (Oostende)
Oorlogsgedenkteken voor de doden van het 3de en 23ste Linieregiment, naar ontwerp van de Brusselse beeldhouwer Marcel Rau en de Brusselse architect Georges Hendrickxi, ngehuldigd in 1922. Het stelt een gevleugelde vrouwelijke figuur voor die een lauwerkrans omhoog houdt. Rond het gedenkteken werd een plantsoen ingericht.


Oorlogsmonument

Parklaan zonder nummer (Halle)
Het in het stadspark van Halle opgerichte oorlogsgedenkteken werd ontworpen door architect J. Pauwels en Marcel Rau, een klassiek beeldhouwer en ontwerper van medailles en geldstukken.


Parochiekerk Heilige Familie

Nieuwe Gentsesteenweg 8 (Dilbeek)
Neoromaanse kerk gebouwd in 1937 naar plannen van architect Jozef Viérin uit Brugge.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Rau [online], https://id.erfgoed.net/personen/7563 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.