Persoon

Semal, Paul

ID
7689
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7689

Beschrijving

Paul Semal (Opwijk, 1891- Antwerpen, 1975) volgde een architectuuropleiding aan de Sint-Lucasschool in Schaarbeek (1909-1913) waarna hij zijn studies verder zette in Den Haag waar hij ook stage liep (1913-1916) bij een vooralsnog onbekend bureau.

Volgens een voorlopige oeuvrelijst was hij in de dertiger en veertiger jaren heel actief in Opwijk waar hij zowel woningen als nijverheids- en landbouwgebouwen en zelfs een wijkkerk, de O.-L.-Vrouw-Middelareskerk van Nijverseel (1938-39), realiseerde. Binnen dit typologisch sterk gevarieerde en overwegend modernistisch geïnspireerde oeuvre behoort de wijkschool van Nijverseel zeker tot één van zijn beste realisaties.

Van januari 1942 tot juni 1943 was hij “oorlogsburgemeester” van Opwijk waarna hij met zijn gezin naar Antwerpen verhuisde.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Jozef Buyssestraat 40 (Wetteren)
Woonhuis gebouwd in opdracht van veearts Wouters naar ontwerp van architect Paul Semal in 1933. Ruime woning van drie bouwlagen met links aansluitend dienstgedeelte met poort van twee bouwlagen, onder platte daken.


Gemeentelijke jongensschool

Stwg. op Aalst 59 (Opwijk)
L-vormig complex, gebouwd volgens uit 1936 gedateerde bouwplannen die de bouw van drie nieuwe klaslokalen met turnzaal, zaal voor geneeskundig toezicht en overdekte speelplaats vermelden.


Hoekhuis

Oude Vest 134 (Dendermonde)
Hoekpand gevormd door een woon- en handelshuis gebouwd naar een ontwerp van 1923 van architect Paul Semal; twee bouwlagen op souterrain afgedekt door mansardedak met kunstleien, voorzien van een zinken oeil-de-boeuf.