Persoon

Duchêne, Achille

ID
7697
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7697

Beschrijving

Zoon van tuinarchitect Henri Duchêne.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kasteel Baudries

Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Thans nog imposant classicistisch getint kasteel met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


Kasteeldomein Gruuthuse

Stationsstraat 186-190, 196-198 (Oostkamp)
Het kasteeldomein Gruuthuuse omvat het eind 19de-eeuwse landhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl naar ontwerp van architect Buyck, een poortgebouw, conciërge- en hovenierswoning, koetshuis, stallingen en verspreid ingeplante boswachterswoning en een indrukwekkend park in gemengde stijl, deels geometrisch, deels landschappelijk, ontstaan omstreeks 1890 naar ontwerp van de Franse equipe rond H. en A. Duchêne.


Kasteeldomein van Herzele

Kasteeldreef 2 (Herzele)
Het kasteel van Herzele, met omringend park, kasteeldreef en aanhorigheden, werd rond het midden van de 19de eeuw opgetrokken in opdracht van Théophile-Ghislain van de Woestyne. Het huidige uitzicht, een mengeling van neobarok en neoclassicisme dateert van voor de Eerste Wereldoorlog.