Persoon

Sibens, Judocus

ID: 7706   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7706


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Appolonia

Vrijstraat zonder nummer (Dendermonde)
De eerste kerk stond aan de oevers van de Schelde, nabij het Veer. Nadat de kerk op het einde van de 15de eeuw en in 1533 door brand geteisterd werd, besloot men iets verderop een nieuwe kerk te bouwen.


Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. Nu is de grote tuin nog deels omgracht en omhaagd en heraangelegd in landschapsstijl.


Schaliënhuis

Kerkstraat 68 (Buggenhout)
Schaliënhuis, ingeplant op de hoek met de Schoolstraat. Volgens literatuur gebouwd in 1773 in opdracht van Jan Baptist Claessens, griffier van de heerlijkheid Buggenhout-Grimbergen en volgens overlevering naar ontwerp van bouwmeester Judocus Sibens (Nieuwenrode), die in 1776 de plannen voor de pastorie leverde. Woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder aangepast breed zadeldak.