In Hoeilaart worden veel serristenwoningen toegeschreven aan architect Charles Mariën (1879-1946). Van deze architect/ondernemer zijn maar weinig gegevens bekend, de meeste gegevens zijn neergeschreven mondelinge bronnen of losse archiefgegevens, in de vorm van bewaarde planschetsen, opgenomen in het eindwerk van architect Chris Verhaegen uit Hoeilaart.
Charles Mariën (1879-1946) was de zoon van Louis Mariën. Deze in Hoeilaart ingeweken schrijnwerker richtte hier een houtbedrijf op. Dit houtbedrijf zal zich bij de groei van de druiventeelt toeleggen op de levering van hout voor de bouw van serres en voor het schrijnwerk van de serristenwoningen. Het bedrijf was gelegen in de omgeving van het tramstation van Hoeilaart, wat de aanvoer van hout vergemakkelijkte. Volgens de literatuur volgde Charles Maniën zijn opleiding als architect aan de “Académie des Beaux Arts” tussen 1897 en 1903. Hij volgde een stage bij “Entreprise François” in Brussel, waar hij zich toespitste op ingewikkelde dakconstructies. Tijdens en na zijn studies zou hij een aantal reizen naar Nederland ondernemen. Tijdens deze studiereizen kwam hij in contact met de Amsterdamse school en de nieuwe villawijken die ontstonden aan de stadsranden. Zijn opleiding en contacten zouden mee de stijl van zijn woningen bepalen. Rond 1925 startte hij een beperkte architectuurpraktijk in Hoeilaart, als nevenbedrijf bij het houtbedrijf van zijn vader, dat hij overnam.
Volgens de bronnen werkte Mariën samen met een vast aantal aannemers uit de streek: Wollanders, Lauwers, Charleer en Vandervaeren. Hierdoor kon hij slechts eenvoudige schetsen afleveren, waarna de aannemer deze uitvoerde. De verschillende door hem ontworpen serristenwoningen vertrokken van eenzelfde traditionele basisplan met lichte wijzigingen. De woningen ontworpen door Mariën hebben ook voor de rest gemeenschappelijke kenmerken: veel gebruik van hout voor onder andere portieken, erkers, kroonlijsten, veranda’s, buiten- en binnenschrijnwerk en borstweringen en een uitgebreide aanwezigheid van modern comfort zoals een badkamer en centrale verwarming. In de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed zijn tot nu toe negen ontwerpen toegekend aan Charles Mariën. Deze toeschrijvingen zijn alle gebaseerd op de studie van Chris Verhaegen. Daar veel gevelplannen gekopieerd werden met slechts het aanbrengen van kleine verschillen is het niet eenvoudig een exacte toeschrijving aan Mariën te doen op basis van enkel stilistische kenmerken.
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/23033/104.1, Serristenvilla Muyldermans in Hoeilaart (VERWINNEN K., 2019).
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Raymond Lauwersstraat 47 (Hoeilaart)
Cottagevilla, kadastraal geregistreerd in 1916 in opdracht van Hendrik Debecker-Denayer, bediende, en hetzelfde jaar in gebruik genomen. Het ontwerp wordt toegeschreven aan Charles Mariën.
Georges Huynenstraat 42 (Hoeilaart)
Serristenvilla uit het interbellum, volgens C. Verhaegen naar een ontwerp van Charles Mariën, met een omringende, omhaagde tuin, gelegen op de hoek met de IJzerstraat.
Groenendaalsesteenweg 36 (Hoeilaart)
Intact bewaarde serristenvilla uit het interbellum naar een ontwerp van Charles Mariën. Omringende tuin. Deze villa uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt werd kadastraal geregistreerd in 1927 in opdracht van Victor Laureys-Gillijns.
Victor Marchandstraat 1 (Hoeilaart)
Voorbeeld van een serristenwoning met een omhaagde voortuin en een ruime tuin met vijver ten westen, gekoppeld aan de eerste bloeiperiode van de druiventeelt doch aanzienlijk uitgebreid in de tweede bloeiperiode, tijdens het interbellum.
J. B. Michielsstraat 10 (Hoeilaart)
Boven het straatniveau gelegen serristenvilla uit het interbellum, naar een ontwerp van Charles Mariën, omgeven door een tuin met ijzeren hek aan de straat.
Edmond Vandervaerenstraat 42 (Hoeilaart)
Serristenvilla gebouwd in 1926 naar ontwerp van Charles Mariën. Deze villa met sterke plastische uitwerking, vooral in de representatieve zuid- en oostgevel, is gelegen op een hoogte waardoor hij het uitzicht van Hoeilaart domineert. Buiten de villa bleven van het oorspronkelijke serristenbedrijf ook nog een garage, een serre en een lange stenen balusterafsluiting geritmeerd door pijlertjes met bolbekroning aan de straat bewaard.
Brusselsesteenweg 76 (Hoeilaart)
Eenvoudige serristenwoning van 1900, met decoratieve druivenmotieven en omringende tuin, uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt. Het ontwerp van de woning wordt toegeschreven aan Charles Mariën.
Mollenberg 10 (Overijse)
Driegevelvilla met vrijwel vierkante plattegrond, opgetrokken in baksteen met beperkt gebruik van natuursteen, in 1924 gebouwd door architect Mariën.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mariën [online], https://id.erfgoed.net/personen/7749 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.