Persoon

Mariën, Charles

ID
7749
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7749

Beschrijving

  • VERHAEGEN C. s.d.: 1920-1940 Serristenvilla's in de Druivenstreek. Revalorisatie van serristenvilla’s en serren te Hoeilaart, onuitgegeven eindejaarsthesis, Sint-Lukas Brussel, 29-44.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Cottagevilla

Raymond Lauwersstraat 47 (Hoeilaart)
Cottagevilla, kadastraal geregistreerd in 1916 in opdracht van Hendrik Debecker-Denayer, bediende, en hetzelfde jaar in gebruik genomen. Het ontwerp wordt toegeschreven aan Charles Mariën.


Serristenvilla

Groenendaalsesteenweg 36 (Hoeilaart)
Intact bewaarde serristenvilla uit het interbellum naar een ontwerp van Charles Mariën. Omringende tuin. Deze villa uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt werd kadastraal geregistreerd in 1927 in opdracht van Victor Laureys-Gillijns.


Serristenvilla

Georges Huynenstraat 42 (Hoeilaart)
Serristenvilla uit het interbellum, volgens C. Verhaegen naar een ontwerp van Charles Mariën, met een omringende, omhaagde tuin, gelegen op de hoek met de IJzerstraat.


Serristenvilla

Victor Marchandstraat 1 (Hoeilaart)
Voorbeeld van een serristenwoning met een omhaagde voortuin en een ruime tuin met vijver ten westen, gekoppeld aan de eerste bloeiperiode van de druiventeelt doch aanzienlijk uitgebreid in de tweede bloeiperiode, tijdens het interbellum.


Serristenvilla

J. B. Michielsstraat 10 (Hoeilaart)
Boven het straatniveau gelegen serristenvilla uit het interbellum, naar een ontwerp van Charles Mariën, omgeven door een tuin met ijzeren hek aan de straat.


Serristenvilla Muyldermans

Edmond Vandervaerenstraat 42 (Hoeilaart)
Serristenvilla gebouwd in 1926 naar ontwerp van Charles Mariën. Deze villa met sterke plastische uitwerking, vooral in de representatieve zuid- en oostgevel, is gelegen op een hoogte waardoor hij het uitzicht van Hoeilaart domineert. Buiten de villa bleven van het oorspronkelijke serristenbedrijf ook nog een garage, een serre en een lange stenen balusterafsluiting geritmeerd door pijlertjes met bolbekroning aan de straat bewaard.


Serristenwoning

Brusselsesteenweg 76 (Hoeilaart)
Eenvoudige serristenwoning van 1900, met decoratieve druivenmotieven en omringende tuin, uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt. Het ontwerp van de woning wordt toegeschreven aan Charles Mariën.


Serristenwoning Charliers

Mollenberg 10 (Overijse)
Driegevelvilla met vrijwel vierkante plattegrond, opgetrokken in baksteen met beperkt gebruik van natuursteen, in 1924 gebouwd door architect Mariën.


Thema's

Ontwerper van

Tenboslaan


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Mariën [online] https://id.erfgoed.net/personen/7749 (Geraadpleegd op )