Persoon

Vander Cruyssen, Ernest

ID: 7766   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7766

Beschrijving

Ofschoon Ernest zijn naam zelf graag in drie woorden schreef, klopt dit niet met de officiële documenten. Ernest werd geboren op 23 maart 1876 * als de zoon van Wetteraar Jan Vander Cruyssen (1848-1905) en kleinzoon van Pieter Vander Cruyssen (geboren 1803 te Merelbeke). Ernest is overleden in 1954 in Sint-Niklaas en begraven op het kerkhof van Appels (vlak voor de inkom kapel).

Hij had vijf kinderen, onder wie architect Johan of "John" Vander Cruyssen.

Ernest Vander Cruyssen was niet alleen architect, hij voerde de bouw van de woningen ook zelf uit. Hij was tevens kunstschilder verbonden aan de academie van Dendermonde. Als kunstliefhebber had hij een mooie kunstcollectie. Zijn broer Maurits Vander Cruyssen was een betere kunstschilder en behaalde 5 jaar na elkaar de eerste prijs van de academie rond 1900.

  • Informatie van Wim Vander Cruyssen, mei 2010.
  • Lijst van de personen die gemachtigd zijn het beroep van architect uit te oefenen. Oost-Vlaanderen, 16 oktober 1941.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning

Emiel Van Winckellaan 48 (Dendermonde)
Burgerhuis in eclectische stijl, in het begin van de 20ste eeuw door architect Ernest Van der Cruyssen opgetrokken als eigen woonst.


Art-nouveaugetinte meergezinswoning

Lambermontplaats 28-29 (Antwerpen)
In 1910 laat herbergier Jos Van Looy een opbrengstwoning met drie wooneenheden bouwen door de Dendermondse bouwmeester Ernest Vander Cruyssen.


Burgerhuis

Franz Courtensstraat 14 (Dendermonde)
Burgerhuis in neotraditionele stijl, gebouwd naar een ontwerp van 1921 van architect Ernest Van der Cruyssen (Dendermonde). Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak in mechanische pannen.


Burgerhuis

Emiel Van Winckellaan 3 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar plan van 1922 van architect Ernest Van der Cruyssen (Dendermonde). Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak in kunstleien.


Burgerhuis

Emiel Van Winckellaan 5 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd volgens ontwerp van 1922 van architect Ernest Van der Cruysssen. Rijhuis met neotraditionele invloed, van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.


Burgerhuis

Emiel Van Winckellaan 7 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1922 van architect Ernest Van der Cruyssen (Dendermonde) op de plaats van oudere bebouwing. Vermoedelijke verbouwing volgens plan van 1954 naar ontwerp van architect Johan Van der Cruyssen.


Burgerhuis

Sas 5 (Dendermonde)
Burgerhuis volgens ontwerp van 1923 van architect E. Van der Cruyssen (Dendermonde), gelijktijdig ontworpen met het rechts aanpalende pand met doorlopende kroonlijst op modillons. Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen op tot garage verbouwd souterrain, onder zadeldak (kunstleien).


Burgerhuis

Ridderstraat 17 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1921 van architect Van der Cruyssen. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kunstleien. Gele bakstenen voorgevel met invloed van de cottagestijl.


Burgerhuis

Ridderstraat 19 (Dendermonde)
Gebouwd naar een ontwerp van 1920 van architect Van der Cruyssen. Rijhuis met symmetrische dubbelhuisopstand, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen.


Burgerhuis

Sas 4 (Dendermonde)
Burgerhuis volgens ontwerp van 1923 van architect E. Van der Cruyssen (Dendermonde), gelijktijdig ontworpen als het links aanpalende pand met doorlopende kroonlijst op modillons. Rijhuis van twee en een halve bouwlaag en twee traveeën onder zadeldak (kunstleien).


Burgerhuis

Kerkstraat 10 (Dendermonde)
Een van de uitzonderlijke woningen in de Kerkstraat waarvan de 19de-eeuwse voorgevel bij de verwoestingen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog overeind bleef. Volgens een bouwaanvraag van 1926 werd het gebouw in opdracht van Omer Heyvaert, handelaar uit Grembergen, heropgebouwd naar plannen van architect Van der Cruyssen (Dendermonde).


Burgerhuis

Emiel Van Winckellaan 1 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1922 door architect Ernest Van der Cruyssen (Dendermonde) op de plaats van oudere bebouwing. Dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak in kunstleien.


Burgerhuis met winkel

Brusselsestraat 66 (Dendermonde)
Burgerhuis met winkel, volgens jaartal op console gebouwd in 1921 naar ontwerp van architect Van der Cruyssen voor weduwe De Cock – Moens (zie bouwplan). Smal gebouw van slechts één travee breed en drie bouwlagen hoog, tegenover de Sint-Gillis-Binnenkerk.


Burgerhuis met winkel

Brusselsestraat 73 (Dendermonde)
Burgerhuis met winkel, in 2004 gerenoveerd en omgevormd tot handelspand met vier appartementen. Eclectisch rijhuis uit het interbellum met enkelhuisopstand en traditionele opbouw van drie bouwlagen, twee traveeën en zadeldak.


Burgerhuis met winkel

Brusselsestraat 17 (Dendermonde)
Burgerhuis met winkel, voor Weduwe Heynderickx, juwelier en horlogemaker, herbouwd naar ontwerp van 1921 van architect E. Van der Cruyssen (Dendermonde).


Burgerhuizen

Dijkstraat 25-27 (Dendermonde)
Nummer 25 gebouwd naar een ontwerp van 1922 van architect J. De Cock. Nummer 27 opgetrokken volgens plan van 1921, ontworpen door architect Van der Cruyssen (Dendermonde) voor juffrouw Roegiers uit Dendermonde.


Ensemble van arbeiderswoningen

Leo Bruynincxstraat 17-19 (Dendermonde)
Ensemble van twee arbeidershuizen volgens repeterend schema. Gebouwd naar een ontwerp van 1920 architect Van der Cruyssen, in opdracht van Th. Lietar uit Dendermonde.


Ensemble van burgerhuizen

Ridderstraat 37-41 (Dendermonde)
Ensemble van drie huizen gebouwd naar ontwerp van 1922-1923, van architect Van der Cruyssen. Rijhuizen van drie bouwlagen en een/twee traveeën onder zadeldaken met kunstleien.


Herenhuis

Kerkstraat 64-66 (Dendermonde)
Volgens een bouwaanvraag en plan werd dit complex in opdracht van de "Société Anonyme du gaz et de l’ électricité" naar ontwerp van architect Van der Cruyssen (Dendermonde) in 1923 als bureel en magazijn gebouwd in een neotraditionele stijl met eigentijdse architectuurelementen.


Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)
Enig overgebleven Oost-Vlaamse (mannen)abdij, in 1837 heropgericht als de abdij van Affligem te Dendermonde. Het abdijdomein met de voormalige abdijschool die nu door het provinciaal onderwijs gebruikt wordt, is gelegen binnen het bouwblok gevormd door de Vlasmarkt, Dijkstraat en Oude Vest.


Thema's