Ofschoon Ernest zijn naam zelf graag in drie woorden schreef, klopt dit niet met de officiële documenten. Ernest werd geboren op 23 maart 1876 * als de zoon van Wetteraar Jan Vander Cruyssen (1848-1905) en kleinzoon van Pieter Vander Cruyssen (geboren 1803 te Merelbeke). Ernest is overleden in 1954 in Sint-Niklaas en begraven op het kerkhof van Appels (vlak voor de inkom kapel).
Hij had vijf kinderen, onder wie architect Johan of "John" Vander Cruyssen.
Ernest Vander Cruyssen was niet alleen architect, hij voerde de bouw van de woningen ook zelf uit. Hij was tevens kunstschilder verbonden aan de academie van Dendermonde. Als kunstliefhebber had hij een mooie kunstcollectie. Zijn broer Maurits Vander Cruyssen was een betere kunstschilder en behaalde 5 jaar na elkaar de eerste prijs van de academie rond 1900.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Emiel Van Winckellaan 48 (Dendermonde)
Burgerhuis in eclectische stijl, in het begin van de 20ste eeuw door architect Ernest Van der Cruyssen opgetrokken als eigen woonst. Hoog rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen boven souterrain, onder geknikt zadeldak.
Lambermontplaats 28-29 (Antwerpen)
In 1910 laat herbergier Jos Van Looy een opbrengstwoning met drie wooneenheden bouwen door de Dendermondse bouwmeester Ernest Vander Cruyssen.
Emiel Van Winckellaan 1 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1922 door architect Ernest Van der Cruyssen op de plaats van oudere bebouwing. Dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak in kunstleien. Voorgevel met eclectische inslag deels afgelijnd door houten kroonlijst op klossen. Achteraanbouw van twee bouwlagen onder lessenaarsdak, met lijstgevel in dezelfde stijl, bovenaan afgeboord door een tandlijst.
Emiel Van Winckellaan 3 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar plan van 1922 van architect Ernest Van der Cruyssen. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak in kunstleien.
Emiel Van Winckellaan 5 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd volgens ontwerp van 1922 van architect Ernest Van der Cruysssen. Rijhuis met neotraditionele invloed, van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.
Emiel Van Winckellaan 7 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1922 van architect Ernest Van der Cruyssen op de plaats van oudere bebouwing. Vermoedelijke verbouwing volgens plan van 1954 naar ontwerp van architect Johan Van der Cruyssenvan een achtergelegen serre en stal tot archiefruimte en bureau. Rijhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag op souterrain, onder vernieuwd leien zadeldak; voorgevel met neotraditionele inslag.
Franz Courtensstraat 14 (Dendermonde)
Burgerhuis in neotraditionele stijl, gebouwd naar een ontwerp van 1921 van architect Ernest Van der Cruyssen. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Roodbakstenen gevel met linker zijrisaliet oplopend in een puntgevel op schouderstukken, lichtspleet in de top.
Sas 5 (Dendermonde)
Burgerhuis volgens ontwerp van 1923 van architect E. Van der Cruyssen, gelijktijdig ontworpen met het rechts aanpalende pand met doorlopende kroonlijst op modillons. Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen op tot garage verbouwd souterrain, onder zadeldak.
Ridderstraat 17 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1921 van architect Van der Cruyssen. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kunstleien; gele bakstenen voorgevel met invloed van de cottagestijl.
Ridderstraat 19 (Dendermonde)
Rijhuis met symmetrische dubbelhuisopstand, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen, gebouwd naar een ontwerp van 1920 van architect Van der Cruyssen.
Sas 4 (Dendermonde)
Burgerhuis volgens ontwerp van 1923 van architect E. Van der Cruyssen, gelijktijdig ontworpen als het links aanpalende pand met doorlopende kroonlijst op modillons. Rijhuis van twee en een halve bouwlaag en twee traveeën onder zadeldak met bakstenen lijstgevel op arduinen plint en verrijkt met platte banden en reliëfpanelen met florale ornamentiek op de borstweringen.
Kerkstraat 10 (Dendermonde)
Een van de uitzonderlijke woningen in de Kerkstraat waarvan de 19de-eeuwse voorgevel bij de verwoestingen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog overeind bleef. Volgens een bouwaanvraag van 1926 werd het gebouw, heropgebouwd naar plannen van architect Van der Cruyssen. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, in neoclassicistische stijl.
Brusselsestraat 17 (Dendermonde)
Burgerhuis met winkel, herbouwd naar ontwerp van 1921 van architect E. Van der Cruyssen. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder snijdende zadeldaken, opgetrokken in baksteenmetselwerk afgewisseld met imitatienatuursteen voor banden, monelen en vensteromlijstingen.
Brusselsestraat 66 (Dendermonde)
Burgerhuis met winkel, volgens jaartal op console gebouwd in 1921 naar ontwerp van architect Van der Cruyssen. Smal gebouw van slechts één travee breed en drie bouwlagen hoog, tegenover de Sint-Gillis-Binnenkerk. Sobere maar verzorgde eclectische realisatie in baksteenmetselwerk met natuurstenen vensteromlijstingen en banden versierd met florale motieven.
Brusselsestraat 73, 73A (Dendermonde)
Eclectisch rijhuis uit het interbellum met enkelhuisopstand en traditionele opbouw van drie bouwlagen, twee traveeën en zadeldak, gebouwd naar een ontwerp van architect Vander Cruyssen van 1922.
Dijkstraat 25-27, 25A (Dendermonde)
Nummer 25-25A gebouwd naar een ontwerp van 1922 van architect J. De Cock. Nummer 27 opgetrokken volgens plan van 1921, ontworpen door architect Van der Cruyssen. Twee rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken met bak- en natuurstenen lijstgevels in eclectische stijl.
Leo Bruynincxstraat 17-19 (Dendermonde)
Ensemble van arbeiderswoningen volgens repeterend schema, gebouwd naar een ontwerp van 1920 architect Van der Cruyssen. Rijhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën, onder zadeldak met kunstleien.
Ridderstraat 37-41 (Dendermonde)
Ensemble van burgerhuizen gebouwd naar ontwerp van 1922-1923, van architect Van der Cruyssen. Rijhuizen van drie bouwlagen en een/twee traveeën onder zadeldaken met kunstleien en eclectisch getinte bakstenen voorgevels verlevendigd met blauwe hardsteen.
Kerkstraat 64-66 (Dendermonde)
Volgens een bouwaanvraag en plan werd dit complex naar ontwerp van architect Van der Cruyssenin 1923 als bureel en magazijn gebouwd in een neotraditionele stijl met eigentijdse architectuurelementen. Het complex oogt als een dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met twee dakkapellen met trapgeveltjes.
Vlasmarkt 23 (Dendermonde)
De neogotische kerk werd opgetrokken in 1901-1902 naar ontwerp van architect August Van Assche. Aan de oostzijde bevindt zich de voormalige bibliotheek en nachtkapel naar het ontwerp van architect Bouwens uit 1891. Het poortgebouw, gelijktijdig met de kerk ontworpen, verleent toegang tot een lange gang die parallel loopt aan de abdijkerk en in verbinding staat met de kerk en de kloostervertrekken. De abdijgebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. Architect Valentin Vaerwyck ontwierp het hele nieuwe complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl maar realiseerde in 1924 enkel de oost- en zuidvleugel. Dom Antonius Maes voltooide deze twee vleugels naar het oorspronkelijke ontwerp in de jaren 1940.
Emiel Van Winckellaan 48 (Dendermonde)
Burgerhuis in eclectische stijl, in het begin van de 20ste eeuw door architect Ernest Van der Cruyssen opgetrokken als eigen woonst. Hoog rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen boven souterrain, onder geknikt zadeldak.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vander Cruyssen [online], https://id.erfgoed.net/personen/7766 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.