Persoon

Lebens, Victor

ID
7768
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7768

Beschrijving

De loopbaan van Lebens, die kort vóór 1910 van start ging, was vermoedelijk niet bijzonder productief. Er werden realisaties van hem geïnventariseerd in Antwerpen en Schoten. Bij zijn huwelijk in 1872 wordt als beroep architect bij Bruggen en Wegen vermeld. Zijn briefhoofd uit 1906 vermeld "Architecte - Entreprises générales d'ameublement et de décorations". Hij was de zoon van ingenieur Théodore Lebens.

In de weinige realisaties die van hem bekend zijn, zoals zijn eigen woning aan de Jan Van Rijswijcklaan, paste hij de beaux-artsstijl toe. De villa in het Schotenhof is een voorbeeld van een eenvoudige cottagestijl.

  • Info Marcel Windey (2016).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Victor Lebens

Jan Van Rijswijcklaan 121 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, als eigen woning gebouwd door architect Victor Lebens, naar een ontwerp uit 1911. De hoge smalle rijwoning omvat vijf bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Peter Benoitstraat 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Charles Van den Bussche, naar een ontwerp door Victor Lebens uit 1924. De loopbaan van deze architect, die kort vóór 1910 van start ging en in 1935 lijkt te zijn geëindigd, was vermoedelijk niet bijzonder productief.


Burgerhuis in eclectische stijl

Paardenmarkt 30 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl op de hoek van Paardenmarkt en Roskamgang, gebouwd in opdracht van de wisselagent A. De Boeck, naar een ontwerp door de architect Victor Lebens uit 1906. De woning behoort tot het vroegst gekende oeuvre van de architect.


Eclectisch ensemble

Broederminstraat 47-57, Lange Achteromstraat 2-4, Sint-Laureisstraat 142-146 (Antwerpen)
In 1910-1912 worden de percelen op de hoeken van de Broederminstraat met de Sint-Laureis- en de Lange Achteromstraat met nieuwe burgerhuizen, winkelhuizen en meergezinswoningen bebouwd.


Herenhuis

Emiel Van Winckellaan 25-27 (Dendermonde)
Herenhuis gebouwd volgens ontwerp van 1921 van architect Victor Lebens en opgetrokken op de plaats van een oudere woning. Half vrijstaande monumentale woning met natuurstenen parement, van twee bouwlagen en vijf traveeën op souterrain en afgedekt door mansardedak met voornamelijk gebogen houten dakkapellen.


Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Desguinlei 162 (Antwerpen)
Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de handelaar J. Herrebrandt, naar een ontwerp door Victor Lebens uit 1922. De later toegevoegde pseudo-mansarde dateert uit 1936.


Neoclassicistisch burgerhuis

Markgravelei 37 (Antwerpen)
In oorsprong eenvoudig rijhuis in neoclassicistische stijl, dat opklimt tot de tweede helft van de 19de eeuw. Het werd grondig verbouwd tot een rijkere burgerwoning, naar een ontwerp door de architect Victor Lebens uit 1913. Opdrachtgever was F. Müller, eigenaar van een voornaam herenhuis aan de overzijde van de straat.


Neoclassicistisch herenhuis

Lamorinièrestraat 242 (Antwerpen)
Neoclassicistisch herenhuis oorspronkelijk in half open bebouwing, te dateren omstreeks 1850. Het gebouw werd verbouwd en uitgebreid naar een ontwerp door de architect Victor Lebens uit 1910. Opdrachtgever van deze werken, was de industrieel Herman Ciselet.


Résidence La Fontaine

Jan Van Rijswijcklaan 166 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in sobere art deco, opgetrokken naar een ontwerp van architect Victor Lebens uit 1935, in opdracht van het echtpaar Gustaaf en Louisa Dryepondt-Van Dongen. Het complex telt acht bouwlagen boven een souterrain, en maakt deel uit van het bouwblok bestemd voor hoge flatgebouwen tegenover het Wilrijkseplein.


Villa

Lusthofdreef 39 (Schoten)
Deze kleine villa in een eenvoudige cottagestijl werd gebouwd in 1907, de plannen zijn van architect Victor Lebens.


Thema's

Ontwerper van

Jan Van Rijswijcklaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Lebens [online], https://id.erfgoed.net/personen/7768 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.