Persoon

Dom Maes, Antonius

ID
7803
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7803

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeentehuis van Lemberge

Burg. Van Gansberghelaan 77 (Merelbeke)
Ingeplant op een omhaagd driehoekig grasperk op het kruispunt met de weg Gontrode-Bottelare, volgens een opschrift in de gedenksteen gebouwd in 1956 naar ontwerp van architect Dom. Antoine Maes van de Benedictijnerabdij te Dendermonde. Pittoresk klein landhuis naar patroon van de traditionele bak- en zandsteenbouw en van een jachtpaviljoen van keizerin Maria Theresia.


Kerk Sint-Jozef Arbeider

Ommegancklaan 135 (Dendermonde)
Hulpkerk voor de wijk 't Keur, gebouwd in 1967-1970 naar ontwerp van architecten Antoine Maes en Herman Haché. Zaalkerk met parement van bruine baksteen, op betonnen plint met kiezels, afgedekt met zadeldak. Campanile met drie klokken, vlakke afdekking en kruisbekroning.


Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)
De neogotische kerk werd opgetrokken in 1901-1902 naar ontwerp van architect August Van Assche. Aan de oostzijde bevindt zich de voormalige bibliotheek en nachtkapel naar het ontwerp van architect Bouwens uit 1891. Het poortgebouw, gelijktijdig met de kerk ontworpen, verleent toegang tot een lange gang die parallel loopt aan de abdijkerk en in verbinding staat met de kerk en de kloostervertrekken. De abdijgebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. Architect Valentin Vaerwyck ontwierp het hele nieuwe complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl maar realiseerde in 1924 enkel de oost- en zuidvleugel. Dom Antonius Maes voltooide deze twee vleugels naar het oorspronkelijke ontwerp in de jaren 1940.


Zwartzusterklooster

Vlasmarkt 27-29 (Dendermonde)
In 1914 werd het klooster vernield. De plannen voor een nieuw klooster werden getekend door de Gentse architect Henri Valcke in 1920. De nieuwe kapel in neogotische stijl, onderdeel van het totaalontwerp en in 1923 ingewijd, werd opgetrokken op de binnenkoer van het klooster waardoor deze in twee werd opgedeeld. Het nieuwe kloostercomplex vertoont een vierkant grondplan van vier vleugels rond een binnenkoer die gedeeld werd door de kapel. Voor het ontwerp heeft de architect zich laten beïnvloeden door de oorspronkelijke gebouwen. Het complex in neotraditionele stijl valt op door zijn evenwichtige en geritmeerde opbouw.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Maes [online] https://id.erfgoed.net/personen/7803 (Geraadpleegd op )