Persoon

Cloquet, Jean-Norbert

ID
785
URI
https://id.erfgoed.net/personen/785

Beschrijving

Zoon van Louis Cloquet.

Jean-Norbert Cloquet (1885-1961) was hoogleraar in de Burgerlijke Bouwkunde, Architectonische Compositie en Geschiedenis van de Architectuur aan de RUG. Cloquet had aan de RUG het diploma van ingenieur-architect behaald. Hij doceerde eveneens aan het Sint-Lucasinstituut te Gent.

Voor de Gentse universiteit bouwde hij een Kliniek voor Geesteszieken (1930), de Laboratoria voor Histologie en Embryologie (aansluitend bij de Poliklinieken, 1930-33), nieuwe serres voor de Plantentuin (1932), een Station voor Zonnefysica te Afsnee (1930-32) en een Labo voor Scheikunde op een vleugel van de Bijzondere Scholen (jaren 1930). Hij was ook betrokken bij de bouw van de Boekentoren en was lid van de CAVAZ-groep voor het bouwen van een Academisch Ziekenhuis.

Bron: Beschermingsdossier DO002331, Chris Bogaert.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Jean Norbert Cloquet

Koning Albertlaan 25 (Gent)
Onderkelderd rijhuis, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1914 als woning van ingenieur-architect Jean Norbert Cloquet, naar zijn eigen ontwerp. De gevelafwerking vertoont invloeden van de florale art nouveau. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain, onder een plat dak.


Godsgasthuis

Rosstraat 66 (Dendermonde)
Grootschalig gebouwencomplex bestaande uit verschillende vleugels; oudste vleugel van 1931-1932 naar ontwerp van architect Cloquet, gelegen aan de straatkant. Symmetrisch opgebouwd hoofdvolume van twee bouwlagen en negen traveeën. Baksteenbouw onder mansardedak bedekt met kunstleien en voorzien van dakkapellen met afgeschuinde bovenhoeken. Lagere bakstenen zijvolumes van twee bouwlagen onder platte bedaking. Rechts van de hoofdtoegang staand beeld van de Heilige Vincentius a Paulo, circa 1947 gerealiseerd door beeldhouwer Achilles Moortgat.


Hospitaal-Sanatorium Elisabeth

Salisburylaan 100 (Merelbeke)
Hospitaal-Sanatorium Elisabeth voor tuberculose patiënten, heden kliniek Prinses Josephine-Charlotte, verzorgingsinstelling voor bejaarden. Modern intercommunaal hospitaal gebouwd in 1933 naar ontwerp van architect J.N. Cloquet.


Hotel Merghelynck

Merghelynckstraat 2 (Ieper)
Gebouwd in 1774 naar ontwerp van architect Thomas Gombert (Rijsel) voor rekening van François Ignace Merghelynck, erfelijk tresorier van de stad Ieper en hoogbaljuw van vermelde stad en het graafschap Mesen.


Klooster en schoolgebouwen Sancta Maria

Kruisstraat 57, Sint-Hermesstraat 5-6 (Ronse)
Voormalige directeurswoning, klooster van de zusters van Barmhartigheid en scholencomplex. Homogeen complex gebouwen in zakelijke baksteenarchitectuur, in verschillende fasen gebouwd in 1932-1937 volgens bouwplannen van professor architect J.N. Cloquet.


Poortgebouw van Sancta Maria

Kruisstraat 57 (Ronse)
Poortgebouw van de school en het klooster van de zusters van Barmhartigheid zogenaamd "Sancta Maria", zie gevelopschrift; opgetrokken uit gele baksteen in 1937 naar ontwerp van J.N. Cloquet.


Sint-Blasiusgasthuis

Kerkstraat 113 (Dendermonde)
Het Sint-Blasiusgasthuis was het grootste van de vier gasthuizen die Dendermonde telde. Het oorspronkelijke complex werd in 1914 door brand vernield met uitzondering van de kelders uit 1827 aan de straatzijde en enkele kloostergebouwen. Naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere en architect Jean Norbert Cloquet werd in 1926 op dezelfde plaats een nieuw ziekenhuis in art-decostijl opgetrokken. Een langsgevel parallel aan de Kerkstraat met ten westen een zuidgeoriënteerde kapel in art-decostijl werden nieuw gebouwd.


Sint-Jozefskapel

Oude-Abdijstraat 1 (Gent)
De Sint-Jozefskapel of kapel van Pater Petit werd gebouwd op de noordhoek van het terrein in 1937-38 ter gelegenheid van het eerste eeuwfeest van de jezuïeten in Drongen.


Technische laboratoria en thermische centrale van de Universiteit Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 41-45 (Gent)
Het Technicum van de Universiteit Gent is een omvangrijk complex met voorbeeldwaarde, tot stand gekomen volgens architecturale en structurele concepten die beantwoordden aan de toenmalige behoeften op esthetisch, pedagogisch en experimenteel vlak en dit volgens de ontwerpen van professor ingenieur architect Jean-Norbert Cloquet in nauwe samenwerking met professor ingenieur Gustave Magnel.


Universiteitsbibliotheek, Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde en Faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Blandijnberg 2, Rozier 9, Sint-Hubertusstraat 8, 18 (Gent)
Op de plaats van een voormalige arbeiderscité realiseerde de rijksuniversiteit tussen 1933 en 1945 een bibliotheek en het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde (HIKO) naar ontwerp van Henry van de Velde. Van 1957 tot 1962 werd ten zuiden hiervan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte opgetrokken naar plannen van van de Veldes medewerker Eugène Delatte.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Jean Norbert Cloquet

Koning Albertlaan 25 (Gent)
Onderkelderd rijhuis, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1914 als woning van ingenieur-architect Jean Norbert Cloquet, naar zijn eigen ontwerp. De gevelafwerking vertoont invloeden van de florale art nouveau. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain, onder een plat dak.


Thema's

Ontwerper van

Brusselsestraat

De Pintelaan

Sint-Rafaël- en Sint-Pietersziekenhuizen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Cloquet [online], https://id.erfgoed.net/personen/785 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.