Persoon

Devos, Pierre

ID
7867
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7867

Beschrijving

Schilder, beeldhouwer en keramist Pierre Devos (Oudenaarde, 1917 – Mater, 1972) was de schoonzoon van Constant Permeke. Hij volgde een opleiding aan de Academie van Doornik en aan Ter Kameren ('L'Ecole Supérieure d'Architecture et des Arts Décoratifs de la Cambre') in Brussel, o.l.v. Charles Counhaye.

Devos had een voorkeur voor figuren, naakten en portretten. Hij stond aanvankelijk onder invloed van zijn schoonvader Permeke, maar evolueerde naar een sterk gestileerde vormgeving en zuivere lijnvoering. Zijn werken ademen soberheid, poëzie en sereniteit uit. Anderen noemen het helderheid, tederheid en vormschoonheid. Vanaf 1954 maakte hij ook keramiek, om vanaf 1956 het beeldhouwen volledig te laten varen. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en stierf in 1972.

PAS W. & G., Biografisch lexicon plastische kunst in België. Schilders, beeldhouwers, grafici. 1830 – 2000. Antwerpen, De Gulden Roos, 2000.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Standbeeld ontworpen door Pierre Devos

Markt zonder nummer (Houthulst)
Standbeeld voor de burgerlijke en de militaire doden van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Monument ingehuldigd in 1946, ontwerp door beeldhouwer Pierre Devos (Oudenaarde, gesigneerd), uitgevoerd door de Brusselse gebroeders Batardy.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Devos [online] https://id.erfgoed.net/personen/7867 (Geraadpleegd op )