Egide Rombaux (Schaarbeek, 1865 – Ukkel, 1942) was leerling van zijn vader Félix, van G. De Groot en van A. Desenfans. Hij volgde avondcursussen aan de Academie te Brussel o.l.v. C. Van Der Stappen. Vanaf 1883 maakte Rombaux deel uit van een groep beeldhouwers-ornamentschilders die in Nederland en Duitsland decoratiewerk verrichtten voor hotels en stations. Na zijn terugkeer werkte hij bij J. Lambeaux, waar hij o.m. meewerkte aan het ‘Brabomonument’ te Antwerpen (1886). In 1887 won hij de Godecharleprijs, in 1891 de Prijs van Rome. Hij vertoefde regelmatig in Parijs en verbleef enkele jaren in Italië. Hij werd ‘chef d’atelier’ bij Devreese en tekende eveneens kunstvoorwerpen voor goudsmid Frans Hoosemans. Hij was leraar aan het Hoger Instituut te Antwerpen en tussen 1929 en 1935 aan de Academie te Brussel.
Na de Eerste Wereldoorlog werkte Rombaux mee aan de wederopbouw van steden en restaureerde hij talrijke sierbeelden te Leuven. Hij werd eveneens belast met de bouw van openbare gedenktekens, waaronder de standbeelden voor Gabrielle Petit, Kardinaal Mercier, Paul Janson en Edith Cavell te Brussel. Voor de Wereldtentoonstelling van 1935 te Brussel was Rombaux verantwoordelijk voor de sculpturen van het centrale paviljoen, waarvan hij er zelf een deel realiseerde. Na zijn dood werd de ‘Prijs Egide Rombaux’ ingericht voor Belgische beeldhouwers tussen 30 en 40 jaar voor een opgelegd onderwerp. Rombaux wordt als een symbolistisch beeldhouwer omschreven. Werk van hem is o.m. terug te vinden in musea te Antwerpen, Gent, Luik, Tervuren en Brussel, maar ook in Glasgow, Londen, New York en Boedapest.
Bron: Hannelore Decoodt, Beschermingsdossier DW002436.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Grote Markt 15 (Leuven)
In 1922 ontworpen door architecten L. Govaerts en G. Decock met café-etablissement op de begane grond en woonfunctie op de verdiepingen.
Ferdinand Smoldersplein 5 (Leuven)
Justitiepaleis, tussen 1923 en 1930 opgetrokken in opdracht van het Provinciaal Bestuur van Brabant naar ontwerp van de Brusselse architect O. Francotte.
Margarethaplein 12, Rector De Somerplein 1 (Leuven)
Imposant hoekcomplex, in 1923-1926 in opdracht van de brouwerij La Vignette heropgebouwd door de Brusselse architect J. Van Neck, volgens de gewijzigde plannen van architect E. Janlet. Qua vormgeving vertegenwoordigt het een effectvolle wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op het 18de-eeuwse Frans classicisme.
Grote Markt 10 (Leuven)
Statig hoekpand met huisnaam HET MOORINNEKEN, weergegeven middels een inscriptie op de puilijst en erboven, binnen een omkranste nis, uitgebeeld door een buste van een Afrikaanse vrouw, vervaardigd door beeldhouwer E. Rombaux.
Grote Markt 11 (Leuven)
Horeca- woonpand van drie bouwlagen en drie traveeën, heden onder plat dak, met bouwtoelating van 1922 en naar ontwerp van architect L. Govaerts.
Robert Vandammestraat (Koksijde)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Koksijde van beide wereldoorlogen, naar ontwerp van beeldhouwer Egide Rombaux. Het gedenkteken werd onthuld in 1929. Het gedenkteken koos voor het thema van een schip, dat als zinnebeeld voor België de oorlogsstorm doorstaat.
Kalkmarkt (Tienen)
Het monument ter ere van de Tiense gesneuvelden en gedeporteerden van de Eerste Wereldoorlog, ingehuldigd in 1923, is een gezamenlijk werk van beeldhouwer Egide Rombaux en architect Léon Govaerts.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rombaux [online], https://id.erfgoed.net/personen/7872 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.