Beeldhouwer Karel Laloo (Brugge, 1883 – 1957) had opleiding genoten aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Brugge, bij schilder E. van Hove en beeldhouwer H. Pickery. Hij werd leraar tekenen en beeldhouwen aan de Vrije Beroepsschool te Brugge. Hij realiseerde talrijke beeldhouwwerken, waaronder beelden voor het Rijksarchief en de Poortersloge te Brugge, het gedenkteken voor H. Verriest in Deerlijk, bustes van o.m. de Nieuwpoortse sluiswachter H. Geeraert, componist P. Benoit en schilder P. Pourbus. Hij vervaardigde verschillende oorlogsgedenktekens – waarvan een deel in het atelier Gustaaf Pickery – voor de gemeentes Ruddervoorde, Maldegem, Deerlijk, Watou, Damme en Brugge (plein Jeruzalemkerk).
Daarnaast vervaardigde hij veel kinderportretten en religieus geïnspireerde beelden, grafmonumenten, medailles enz. Laloo was voorzitter van de Westvlaamse Kunstkring, die in de jaren '30 onder zijn impuls was gesticht. Als bekroning van zijn werk werd hij geridderd in de Kroonorde.
Laloo wordt door Frans De Vleeschouwer omschreven als een uiterst godsdienstig en rasechte Vlaming. De Vleeschouwer schrijft: "In het samenstellen geeft den beeldhouwer blijken van een knap talent, van een oordeelkundig schoonheidsinzicht, van een rijke verbeelding en van een bewust aanvoelen van den vereischten, waaraan zijn werk, van stoffelijken kant uit beschouwd, hoeft te voldoen". En verder: "Geen angstvallige zorg voor het détail, geen peuterwerk, maar een vaak ruw-expressieve, bezielde, mannelijke uitbeelding". Tenslotte: "Al is zijn werk niet immer psychologisch uitgediept, toch dwingt het onze bewondering af door zijn monumentaal karakter en door de spontaneïteit van de weergave".
Bron: Beschermingsdossier DW002458, Hannelore Decoodt.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Kleine Kerkhofstraat (Brugge)
Volledig ommuurde (baksteen) kerkhofsite van circa 12 hectare toegankelijk via een verankerd bakstenen poortgebouw.
Kerkplein (Deerlijk)
Oorlogsgedenkteken, gelegen ten zuiden van de kerk, gesigneerd "VINDEVOGEL GEBR. P.V.B.A., ZWIJNAARDE (uitvoerder) - KAREL LALOO, 1952 (ontwerper?)". Heilig-Hartbeeld met de militaire, de burgerlijke slachtoffers en de civielarbeiders (Eerste Wereldoorlog - Tweede Wereldoorlog) en de gedeporteerden (Tweede Wereldoorlog). Bronzen Heilig-Hartbeeld met kruis op de borst op vierkante hardstenen sokkel.
Marktstraat (Maldegem)
Te midden van een groene gordel, op een cirkelvormig verhoog opgericht levensgroot witstenen beeld van een treurende vrouw die zich buigt over een gestorven soldaat, gesigneerd Laloo Karel vooraan en Georges Sloovere aan de achterzijde.
Kerkplein 25 (Deerlijk)
Parochiekerk, toegewijd aan Sint-Columba, maagd-martelares en patrones van de parochie Deerlijk. Georiënteerd classicistisch bedehuis van 1774 ter vervanging van een romaans-gotische kerk. Tegen de zuidelijke en noordelijke zijbeuk, een kapel. Rond de kerk, gedenktekens voor P.J. Renier en Hendrik Conscience, en voor Hugo Verriest.
Torhoutsestraat (Oostkamp)
Standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van Karel Laloo. Het oorlogsgedenkteken is opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog op de plaats van enkele vernielde huisjes.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laloo [online], https://id.erfgoed.net/personen/7889 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.