Persoon

Cluysenaar, Jean-Pierre

ID
789
URI
https://id.erfgoed.net/personen/789

Beschrijving

Jean-Pierre Cluysenaar werd geboren te Kampen (Nederland) op 23 maart 1811. Als de familie naar Brussel verhuist is hij 6 jaar. Hij volgt er architectuurstudies aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In 1830 huwt hij en wordt hetzelfde jaar Belg. Jean-Pierre maakt snel naam in Brussel en zijn grote doorbraak wordt de bouw van de Sint-Hubertusgalerij. Hij kreeg er het ridderschap in de Leopoldsorde voor. Vanaf 1850 werkt hij aan de gebouwen langs de treinlijn Dender en Waas, naast vele andere private en overheidsopdrachten. Als urbanist realiseerde Cluysenaar meerdere stedenbouwkundige ontwerpen waaronder ook dat van Aalst. Daarnaast was hij lid, erelid en ondervoorzitter van verschillende commissies en academies.

Als architect wist hij zich elke keer weer aan te passen aan de noden, programma en vormgeving van zijn opdrachtgever. Cluysenaar had keer op keer oog voor de stedenbouwkundige inpassing van zijn ontwerpen in stedelijk weefsel en dat zowel op stedenbouwkundig vlak als wat betreft vormgeving. De eigenschap om inspiratie op te doen in de omgeving en die te verwerken in zijn ontwerpen maakt hem tot boegbeeld van het Eclectisme.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/41002/107.2, NMBS-station (S.N./s.d.)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Arbeiderswoningen

Fabriekstraat 221-237 (Sint-Pieters-Leeuw)
Bestaande uit per drie gekoppelde, schuin ingeplante eengezinswoningen met voortuintjes, naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar, kadastraal ingetekend in 1857.


Burgerhuis

Stationsstraat 5 (De Pinte)
Oorspronkelijk tegenover het voormalig station gelegen burgerhuis, opgetrokken samen met laatstgenoemd gebouw circa 1858 in landelijke stationsstijl verwijzend naar deze van architect J.P. Cluysenaar op de lijn Dender-Waas. Bakstenen gebouw op gecementeerde plint, zeven traveeën en één en drie bouwlagen onder zadeldaken.


Gemeentepark met kasteel de Viron en bijgebouwen

Gemeenteplein 1, de Heetveldelaan 6-12 (Dilbeek)
Centraal in de gemeente Dilbeek en ten noorden van de dorpskern met de kerk bevindt zich het voormalige kasteelpark dat dienst doet als gemeentepark met ten zuiden in het park de Sint-Alenatoren als overblijfsel van een voormalige waterburcht.


Jachtopzienerswoning naar ontwerp van Cluysenaar

Hof-ten-Hout 82 (Sint-Genesius-Rode)
De wonning bestaat uit twee volumes, van één en twee bouwlagen, op een L-vormige plattegrond met een traptoren in de oksel, kadastraal geregistreerd in 1849.


Kasteel de Viron en ijskelder

Gemeenteplein 1, de Heetveldelaan (Dilbeek)
Kasteel de Viron van 1862 naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar vandaag in gebruik als gemeentehuis.


Kasteel Rey of Calmeyn

Grote Baan 200-202 (Drogenbos)
Kasteel van 1853-1854 in een opmerkelijke Italianiserende stijl naar ontwerp van architect J.P. Cluysenaar. Het kasteel is gelegen op een hoogte en omgeven door een ruim park.


Kasteel Wouwendonk

Rooienberg 21B (Duffel)
Voormalig Kasteel Wouwendonk, modo Kasteel Gevers.


Kasteeldomein van Revelingen

Eigenbrakelse Steenweg 149 (Sint-Genesius-Rode)
Ommuurd kasteeldomein met 19de-eeuwse kasteel in eclectische stijl, centrale deel is het oudste uit 1844, rechtervleugel uit 1864 en linkervleugel uit uit 1893.


Kasteelhoeve de Laiterie

de Heetveldelaan 6 (Dilbeek)
Voormalig neerhof horend bij het kasteel van Dilbeek dat in de 19de eeuw sterke aanpassingen onderging en in 1889 een nieuwe eclectische aankleding kreeg mogelijks naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar.


Kasteelhoeve en aanhorigheden van het kasteel Revelingen

Eigenbrakelse Steenweg 149-153 (Sint-Genesius-Rode)
Pachthof van 1844 naar ontwerp van J.P. Cluysenaar, bestaande uit neoclassicistische gebouwen zijnde woning, schuur en stallen, in 1849 uitbreidingen alsook oranjerie in landelijke stijl met ommuurde moestuin, in 1874 volgen nog uitbreidingen.


Koetshuis met paardenstallen

de Heetveldelaan 8-12 (Dilbeek)
Koetshuis met stallen en woning voor de koetsier of tuinman, ontworpen door Jean-Pierre Cluysenaar rond 1850.


Sint-Alenapark

Gemeenteplein 1 (Dilbeek)
Eclectisch kasteel met ijskelder gebouwd in 1862 naar ontwerp van architect J.P. Cluysenaar, gelegen in landschappelijk park, oorspronkelijk van 8 hectare, later vergroot tot 12,5 hectare; teruggaand op site van een middeleeuwse kasteelmotte, waarvan één van de torens van de oude burcht bewaard bleef als folly.


Sint-Gertrudishoeve

Sint-Gertrudis 1 (Sint-Genesius-Rode)
Gesloten hoeve, boerenwonig met stallen en schuur uit 1844, uitbreiding van Jean-Pierre Cluysenaar in 1864 met een stokerij, stalvleugel en poortgebouw met heiligennis en duifhuis gevat in omheiningsmuur.


Station Aalst

Statieplein 9 (Aalst)
Enige bewaarde 'station de ville' op de Dender-Waes lijn, daterend van de jaren 1850, naar ontwerp van J.P. Cluysenaar. Hij streeft ernaar in zijn ontwerpen de geest en culturele traditie te vatten eigen aan de omgeving / regio waar hij werkt. Hij verwijst in zijn architectuur te Aalst dan ook naar de middeleeuwse oorsprong van de stad, het belfort, het historische pand 'Beurs van Amsterdam', …


Station en wachthuisje

Stationsstraat (Ninove)
Station Behoort tot het stationstype ontworpen door J.P. Cluysenaer.


Station Gijzegem

Pachthofstraat 97 (Aalst)
Plattelandsstationnetje van circa 1853, naar ontwerp van Jean-Pierre Cluysenaar; halte van de Dender en Waes-lijn.


Station Ternat

Statiestraat (Ternat)
Bakstenen gebouw met verspringend volume en dominerende toren, daterend van 1856 en gebouwd naar ontwerp van architect J.P. Cluysenaer.


Station Zandbergen

Jan De Coomanstraat 53 (Geraardsbergen)
Behoort tot het landelijke type uit de tweede helft van de 19de eeuw ontworpen door architect J.P. Cluysenaer voor de spoorlijn Dender/Waas.


Villa La Chênaie en domein Eikelenhof

Colombastraat 1 (Kortenberg)
Villa met bijgebouwen in U-vorm in Italianiserende stijl naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar (1811-1880) gelegen op een hoogte en omgeven door een ruim park met indrukwekkende bomen. Het pand met bewaarde interieurelementen werd volgens de kadastrale staat gebouwd in 1843 en gepubliceerd in Cluysenaars boek Maisons de campagnes.


Villa Servais

Servaislaan 8 (Halle)
Villa van cellist Adrien-François ontworpen in 1847 in neo-palladiaanse stijl door architect Jean-Pierre Cluysenaar.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cluysenaar [online], https://id.erfgoed.net/personen/789 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.