Persoon

Charlier, Guillaume

ID: 7890   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7890

Beschrijving

Beeldhouwer Guillaume Charlier (Elsene, 1854 – Sint-Joost-ten-Node, 1925) deed ervaring op in de ateliers van G. Geefs en G. De Groot. Hij studeerde aan de Academie te Brussel o.l.v. Simonis en aan de Academie van Parijs. Hij vervolmaakte zich in het atelier van Cavelier.

Hij werkte in het atelier van beeldhouwer Van der Stappen. In 1882 won hij de Prijs van Rome. Hij stelde tentoon op de Salons te Brussel en te Parijs. Charlier werkte in de geest en de stijl van het realisme. Binnen het realisme uit de tweede helft van de 19de eeuw heeft Guillaume Charlier een waarachtige, doorleefde en geloofwaardige sculptuur gecreëerd. Hij was ontwerper van o.m. figuren, bas-reliëfs, sociale onderwerpen, standbeelden en gedenktekens, visserstypen, portretten en borstbeelden. Charlier werd steeds, maar ten onrechte, in de schaduw van C. Meunier gehouden. Na de dood van de vrouw en het kind van zijn mecenas en vriend Henri Van Cutsem trok Charlier in 1894 bij hem in. In 1904 erfde hij het huis en de kunstcollectie van zijn weldoener. Deze woning werd later ingericht tot het Charlier-museum.

Charlier werd eigenaar van een villa op de Blankenbergse zeedijk. Hij bracht zijn vakanties door aan de kust, wat leidde tot een vriendschap met burgemeester Arthur Pauwels. De beeldhouwer werd vooral geboeid door de vissers. Tijdens zijn vakantie deed hij dan ook steeds talrijke ervaringen en ideeën op. Zijn hechte band met de stad Blankenberge leverde 8 beeldhouwwerken op, die in de stad opgesteld staan.

Bron: Beschermingsdossier DW002455, Hannelore Decoodt.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Monument Theodoor Verstraete

Rubenslei zonder nummer (Antwerpen)
Herdenkingsmonument voor de kunstschilder Theodoor Verstraete, ontworpen en uitgevoerd door de beeldhouwer Guillaume Charlier in 1908, en ingehuldigd op 16 mei 1909.


Stedelijke Begraafplaats met soldatenbegraafplaats en gedenkteken

Scharebrugstraat 112-114, zonder nummer (Blankenberge)
Stedelijke Begraafplaats van Blankenberge. Ligging aan de zuidkant van het noordelijk gedeelte van de straat. Aanleg vanaf 1908. Poging van het stadsbestuur ca. 1922 om 45 ha van Uitkerke naar Blankenberge over te hevelen.


Thema's