Architect, urbanist en amateurfotograaf Hendrik (Henri) Delvaux startte zijn carrière vermoedelijk omstreeks 1908 en bleef tijdens het interbellum als architect werkzaam. Delvaux was de broer van dichteres Fanny Delvaux (pseudoniem Siska van Daelen) gehuwd met vrijzinnig dagbladschrijver-drukker-uitgever Victor Resseler, stichter van onder meer de uitgeverij Lectura. Na de Eerste Wereldoorlog nam Delvaux actief deel aan wederopbouw van Antwerpen. Het project voor de wederopbouwwedstrijd voor de Antwerpse Schoenmarkt dat hij in 1919 samen met Alfons Francken indiende, werd met vier andere inzendingen ex aequo als beste gerangschikt.
Delvaux was een veelzijdig architect. Gedurende zijn loopbaan ontwierp hij evengoed residentiële woningen als nijverheidsgebouwen. Zo stond hij voor de Eerste Wereldoorlog in voor de verbouwing de Fabriek Gebroeders De Beukelaar Cichorei aan de IJzerlaan en ontwierp hij later in zijn loopbaan de bloemmolens en portierswoning voor Molens Flandria aan de Vaartkaai te Merksem (vanaf 1939). Delvaux’ residentiële oeuvre is voorlopig beperkt in kaart gebracht, maar de architect lijkt voor zijn woningontwerpen tot het einde van het interbellum te hebben vastgehouden aan een eerder behoudende koers, met aanvankelijk realisaties in eclectische stijl om later te evolueren naar een sobere, ornamentele art-decostijl zoals die van de halfopen woning voor diamantair Jahr.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Jan Van Rijswijcklaan 178 (Antwerpen)
Burgerhuis in art deco gebouwd in opdracht van Norbert David Rosenfeld, naar een ontwerp van architect Hendrik Delvaux uit 1926. De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel telt drie bouwlagen en vier traveeën onder een pseudo-mansarde (leien).
Miraeusstraat 25-27 (Antwerpen)
Twee burgerhuizen respectievelijk in neoclassicistische en eclectische stijl, opgetrokken in opdracht van de houthandelaar Jozef Kennis. Als eerste kwam in 1882 het linker pand (nummer 25) tot stand, samen met een aanpalend kantoortje en een houten loods voor de opslag van hout. Deze laatste twee constructies maakten in 1909 plaats voor het rechter pand (nummer 27), dat een doorrij incorporeerde naar het achterliggende bedrijfsterrein, vermoedelijk ingenomen door houtloodsen.
Jan Van Rijswijcklaan 86-88 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk drie burgerhuizen in eclectische stijl naar een ontwerp van architect Hendrik Delvaux uit 1909. In het middenpand (nummer 88), gebouwd voor rekening van vader Henri Delvaux, had ook de architect zijn domicilie en architectenbureau. Opdrachtgevers van de flankerende panden waren Jos Vandenven-Remes en de weduwe Jos Remes-Dils.
Vlaamsekunstlaan 2 (Antwerpen)
Halfvrijstaand burgerhuis in sobere art-decostijl, gebouwd als eigen woning voor diamantair Wolf Jahr naar een ontwerp van architect Hendrik Delvaux uit 1927.
Jan Van Rijswijcklaan 128 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, gebouwd in opdracht van Eugène Coveliers, naar een ontwerp van architect Frans Van Dijk uit 1909.
Arthur Goemaerelei 59 (Antwerpen)
Rijhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van 'facteur en bières' C. De Jongh, naar een ontwerp van architect Hendrik Delvaux uit 1909. Het gebouw dat drie bouwlagen en een pseudo-mansarde (leien) telt, werd vermoedelijk ontworpen als meergezinswoning.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Delvaux [online], https://id.erfgoed.net/personen/7920 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.