Persoon

Cnoops, René

ID: 794   URI: https://id.erfgoed.net/personen/794

Beschrijving

Over de Antwerpse architect René Cnoops die actief was tijdens het interbellum, is vooralsnog weinig bekend. Vanaf 1933 realiseert hij een aantal woningen in de Tentoonstellingswijk. In de eerste plaats zijn eigen architectenwoning aan de Vlaamsekunstlaan 9, een modernistische halfvrijstaande woning die een architecturaal geheel vormt met de rechts aanpalende woning Van Der Spoel, ook een ontwerp van zijn hand (1935). In de Tentoonstellingswijk ontwerpt René Cnoops ook het modernistisch burgerhuis Pauwels aan de Camille Huysmanslaan 99 (1934) en in 1937 de woning Fischer, Beschavingstraat 19. Cnoops is een pragmatisch architect die zich niet alleen toelegt op nieuwbouwwoningen. Evenmin houdt hij strikt vast aan de modernistische vormentaal. Voor de Antwerpse hogere kringen realiseert Cnoops evengoed verbouwingen en uitbreidingen in traditionalistische stijl, waaronder de uitbreiding van een cottagevilla aan de Della Faillelaan 51 (1929), de vergroting van een cottagevilla in de Berkenlaan 39 (1937) en de verbouwing van een villa in beaux-artsstijl aan de Della Faillelaan 5 (1939), alle gelegen in of nabij de Nieuw-Parkwijk “Den Brandt”.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning René Cnoops

Vlaamsekunstlaan 9 (Antwerpen)
Architectenwoning uit 1933 naar ontwerp van René Cnoops, opgericht als woning voor zijn vrouw Gabrielle Goris en zichzelf. Deze modernistische half vrijstaande woning vormt een architecturaal geheel met de rechts aanpalende woning Van Der Spoel in de Vlaamsekunstlaan uit 1935.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Peter Benoitstraat 19 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van L. Cnoops, naar een ontwerp door René Cnoops. De bouwheer was vermoedelijk de vader van de architect, die hier zelf een tijdlang gevestigd was. De woning behoort tot de vroegst gekende zelfstandige realisaties van Cnoops, die in 1921 met zijn loopbaan van start ging als partner van de architect Ernest Pelgrims.


Burgerhuis Pauwels

Camille Huysmanslaan 99 (Antwerpen)
Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid, in 1935 gebouwd in opdracht van Stany Pauwels naar een ontwerp van architect René Cnoops uit 1934.


Villa in beaux-artsstijl

Della Faillelaan 5 (Antwerpen)
Villa in beaux-artsstijl op de hoek van Della Faillelaan en Acacialaan, gebouwd in opdracht van Eugeen Marie Van Uffelen, naar een ontwerp door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié uit 1924. Een latere eigenaar, François Lenaerts, liet de villa in 1939 verbouwen en herinrichten door de architect René Cnoops.


Villa in cottagestijl

Berkenlaan_WI 39, 39A (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Florent Vaes uit 1927. Opdrachtgever was Henri Mullenders.


Villa in cottagestijl

Della Faillelaan 51 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl, gelijktijdig opgetrokken met het aanpalende landhuis op de hoek van Della Faillelaan en Olmenlaan, naar ontwerpen door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié uit 1922. Bouwheer van dit voor verkoop bedoelde vastgoedproject was Albert De Groote, van beroep expert, boekhouder en vereffenaar.


Woning Van Der Spoel

Vlaamsekunstlaan 11 (Antwerpen)
Burgerhuis opgericht in zakelijke modernistische stijl in 1935 in opdracht van Leonard Van Der Spoel naar ontwerp van René Cnoops. Deze modernistische rijwoning vormt een architecturaal geheel met de links aanpalende, half vrijstaande architectenwoning René Cnoops uit 1933.


Thema's

Ontwerper van

Koninklijkelaan