Persoon

Cnoops, René

ID
794
URI
https://id.erfgoed.net/personen/794

Beschrijving

Over de Antwerpse architect René Cnoops die actief was tijdens het interbellum, is vooralsnog weinig bekend. Hij was de zoon van de Antwerpse nijveraar Charles Cnoops, en huwde op 26 april 1922 te Antwerpen met Gabrielle Goris. Zijn loopbaan ging in 1922 van start als partner van de architect Ernest Pelgrims met een groep woningen in de VIIde-Olympiadelaan op het Kiel, maar Cnoops lijkt slechts een beperkt oeuvre tot stand te hebben gebracht. Tot de enige gekende nieuwbouwprojecten uit de tweede helft van de jaren 1920 behoren zijn eerste architectenwoning in beaux-artsstijl in de Peter Benoitstraat, en de woning Thibaut in art-decostijl aan de Koninklijkelaan.Vanaf 1933 realiseert hij een aantal woningen in de Tentoonstellingswijk. In de eerste plaats zijn tweede architectenwoning aan de Vlaamsekunstlaan 9, een modernistische halfvrijstaande woning die een architecturaal geheel vormt met de rechts aanpalende woning Van Der Spoel, ook een ontwerp van zijn hand uit 1935. In de Tentoonstellingswijk ontwerpt René Cnoops in 1934 ook het modernistisch burgerhuis Pauwels aan de Camille Huysmanslaan 99 en in 1937 het appartementsgebouw Fischer, Beschavingstraat 19. Eveneens uit 1937 dateert het ontwerp van het appartementsgebouw “Residentie Esmeralda” in opdracht van François Lenaerts, gelegen op de hoek Amerikalei 175 en Montignystraat 1. Cnoops is een pragmatisch architect die zich niet alleen toelegt op nieuwbouwwoningen. Evenmin houdt hij strikt vast aan de modernistische vormentaal. Voor de Antwerpse hogere kringen realiseert Cnoops evengoed verbouwingen en uitbreidingen in traditionalistische stijl. Zijn laatst gekende bouwproject in Antwerpen dateert uit 1941.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#7263 (appartementsgebouw Fischer) en 18#7215 (“Residentie Esmeralda”).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning René Cnoops

Peter Benoitstraat 19 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Charles Cnoops voor zijn zoon architect René Cnoops, die in 1925 het ontwerp tekende. De architect was hier gevestigd tot de bouw van zijn nieuwe woning in de Tentoonstellingswijk in 1933-1934. De woning behoort tot de vroegst gekende zelfstandige realisaties van Cnoops, wiens loopbaan in 1922 van start ging.


Architectenwoning René Cnoops

Vlaamsekunstlaan 9 (Antwerpen)
Architectenwoning uit 1933 naar ontwerp van René Cnoops, opgericht als woning voor zijn vrouw Gabrielle Goris en zichzelf. Deze modernistische half vrijstaande woning vormt een architecturaal geheel met de rechts aanpalende woning Van Der Spoel in de Vlaamsekunstlaan uit 1935.


Burgerhuis in art deco

Koninklijkelaan 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-decostijl naar een ontwerp van de architect René Cnoops uit 1927, zoals vermeld op de gevel. Opdrachtgever was Daniel Thibaut, drukker en uitgever van de Indicateur des Annonces Notariales.


Burgerhuis Pauwels

Camille Huysmanslaan 99 (Antwerpen)
Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid, in 1935 gebouwd in opdracht van Stany Pauwels naar een ontwerp van architect René Cnoops uit 1934.


Villa in beaux-artsstijl

Della Faillelaan 5 (Antwerpen)
Villa in beaux-artsstijl op de hoek van Della Faillelaan en Acacialaan, gebouwd in opdracht van Eugeen Marie Van Uffelen, naar een ontwerp door de architecten Léopold De Coninck en Maurice Potié uit 1924. Een latere eigenaar, François Lenaerts, liet de villa in 1939 verbouwen en herinrichten door de architect René Cnoops.


Villa in cottagestijl

Berkenlaan 39, 39A (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Florent Vaes uit 1927. Opdrachtgever was Henri Mullenders.


Villa in cottagestijl

Della Faillelaan 51 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl, gelijktijdig opgetrokken met het aanpalende landhuis op de hoek van Della Faillelaan en Olmenlaan, naar ontwerpen door de architecten Léopold De Coninck en Maurice Potié uit 1922. Bouwheer van dit voor verkoop bedoelde vastgoedproject was Albert De Groote, van beroep expert, boekhouder en vereffenaar.


Woning Van Der Spoel

Vlaamsekunstlaan 11 (Antwerpen)
Burgerhuis opgericht in zakelijke modernistische stijl in 1935 in opdracht van Leonard Van Der Spoel naar ontwerp van René Cnoops. Deze modernistische rijwoning vormt een architecturaal geheel met de links aanpalende, half vrijstaande architectenwoning René Cnoops uit 1933.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Cnoops [online] https://id.erfgoed.net/personen/794 (Geraadpleegd op )