Persoon

Dupuis, Louis

ID
7942
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7942

Beschrijving

De eclectische beeldhouwer van portretbusten Louis Dupuis kreeg zijn opleiding onder meer aan de Academie van Antwerpen bij Jozef Geefs en aan het NHISKA bij Jean Van Arendonck. Hij was tevens ook medaillist. In 1869 en 1872 behaalde hij de tweede plaats in de Romeprijs. Louis Dupuis nam ook regelmatig deel aan de Driejaarlijkse Salons.

Dupuis is vooral gekend als portrettist van prominenten, maar creëerde ook bas-reliëfs en decoratief werk. Hij realiseerde onder meer de leeuwen en de medaillons voor Het Schelde-Vrijmonument in Antwerpen, het bronzen borstbeeld van de 17de eeuwse dramaturg Willem Ogier aan het Steenplein, de Sint-Michiel in de Albert Grisarstraat en een Jacob Van Artevelde in de Van Arteveldestraat. Op de begraafplaats Schoonselhof vindt men een aantal medaillons terug die door Louis Dupuis werden vervaardigd. Zijn werk is ook te zien in het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen.

Overgenomen uit: http://www.schoonselhof.be/schoonselhofdf/dupuis%20louis.html (geraadpleegd op 23/5/14)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bureau en werkplaats van de Compagnie Générale des Tramways d'Anvers

Grotehondstraat 58 (Antwerpen)
Het opvallende complex met bureaus, stel- en werkplaats van de Compagnie Générale des Tramways d'Anvers werd in 1903 ontworpen door architect Jean-Laurent Hasse. In de gevels werden sgraffiti van de bekende art-nouveaukunstenaar Paul Cauchie verwerkt.


Hotel Delbeke

Keizerstraat 9 (Antwerpen)
In 1516 bouwde stadspensionaris A. Herbouts hier een ruim woonhuis. Het pand werd grotendeels herbouwd in 1647-1649 door de koopman Balthasar de Groote-Fourment. De douairière Maria Bosschaert-de Groote, weduwe van Walther Bosschaert, liet in 1659 het "zomerhuis" optrekken. Baron Auguste Delbeke kocht het gebouw in 1897, herstelde het en richtte het in tot een vorstelijke woning.


Hotel Moretus de Theux

Quinten Matsijslei 50 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd naar een ontwerp door de ingenieur-architect Jan-Frans Stordiau uit 1879. Waar de gevelsculpturen door de beeldhouwer Louis Dupuis in 1882 gedateerd zijn, werd het pand naar verluidt in 1884 voltooid.


Jacob van Artevelde

Van Arteveldestraat 62 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de kledinghandelaar Joseph Hubert Kockx, naar een ontwerp door de architect Albert Delrue uit 1880, met een beeld boven het portaal uit 1881. Vormt een ensemble met het aanpalende "In den Arend".


Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Leopold de Waelplaats 1 (Antwerpen)
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Gebouwd tussen 1884-90 in opdracht van het stadsbestuur met financiële tussenkomst van de Staat voor het in 1804 door Napoleon in het Minderbroedersklooster ingerichte museum.


Maagdenhuis

Lange Gasthuisstraat 33 (Antwerpen)
School en tehuis voor vondelingen en arme weesmeisjes, gesticht door Jan Van der Meeren in 1552. Complex gebouw met kapel en binnenplaats in gotische, renaissance, en traditionele stijl, uit de tweede helft van de 16de en de eerste helft van de 17de eeuw. Restauratie door de architect Jean Jacques Winders in 1897 en volgende.


Monument Schelde Vrij

Marnixplaats zonder nummer (Antwerpen)
Centraal op het ronde, gekasseide Marnixplein domineert een twintig meter hoge beeldengroep. Het beeld is een realisatie van Jean-Jacques Winders, die samenwerkte met de beeldhouwers Louis Dupuis, Jaak de Braekeleer en Frans Floris.


Museum Mayer van den Bergh

Lange Gasthuisstraat 19 (Antwerpen)
Museum gebouwd In 1901-1904 door architect Joseph Hertogs, om er de kunstcollectie van Ridder Fritz Mayer van den Bergh in onder te brengen. Het huis De Drij Koningen is een vrije kopie van de voormalige pastorie van Sint-Walburgis, afgebroken in 1884 en van een gevel in de Zakstraat.


Thema's

Ontwerper van

Willem Ogierplaats


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dupuis [online] https://id.erfgoed.net/personen/7942 (Geraadpleegd op )