Persoon

Boudens, Pieter

ID
7987
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7987

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gedenkteken Vicogne voorpost

Kasteelhoevestraat zonder nummer (Diksmuide)
Vrijstaand gedenkteken naar ontwerp van J. Vansteenkiste (Brugge) samengesteld uit sokkel in spanbeton en ruitvormige gedenksteen in witte natuursteen met het opschrift: "VICOGNE VOORPOST 1914-1918".


Herenhuis

Langerei 52 (Brugge)
Herenhuis met dubbelhuisopstand, heden ingericht als hotel; vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak opgetrokken op de nieuwe rooilijn.


Kunstwerk

Dorpsstraat zonder nummer (Koekelare)
Kunstwerk van 1996 ter gelegenheid van de 20ste editie van Rock Torhout en als eerbetoon aan de Koekelarenaar Noël Steen. Samenwerking tussen koperbewerker Michel Janssens (Roosdaal) en schriftbeeldhouwer Pieter Boudens.


Kunstwerk van Pieter Boudens

Kortrijksestraat zonder nummer (Oostkamp)
Kunstwerk van 1999, vervaardigd door kunstenaar en schriftbeeldhouwer Pieter Boudens. Achthoekig, arduinen pilaar, symbool voor de weerspiegeling van het verleden en de toekomst.


Naamsteen Abelenhof

Zuidschotestraat zonder nummer (Lo-Reninge)
Gedenksteen voor de chirurgische post 't Abelenhof uit de Eerste Wereldoorlog. Vrijstaande gedenksteen van 1986 naar ontwerp van J. Vansteenkiste en uitgevoerd door P.H. Boudens en J. Hollevoet.


Naamsteen Chirurgische Post Sint-Jansmolen

Oude Zeedijk zonder nummer (Diksmuide)
Naamsteen "Chirurgische Post Sint-Jansmolen". Oorspronkelijk tussen 1984 en 1988 op initiatief van de provincie West-Vlaanderen verkeerdelijk in Oostkerke geplaatst, werd hij in 2001 verplaatst naar de site van de Sint-Jansmolen te Lampernisse.


Naamsteen De Groignie Chirurgische Post 1916-1917

Alveringemstraat zonder nummer (Diksmuide)
Tussen 1984 en 1986 op initiatief van de provincie West-Vlaanderen geplaatst. Vanaf 1916 werden op vraag van dokter Derache een drietal chirurgische voorposten opgericht op twee tot vijf kilometer van het front, dit met het oog op een snellere medische verzorging. De voorposten bleven ongeveer een jaar operationeel: met de geplande offensieven in het vooruitzicht werden ze in de zomer van 1917 afgeschaft.


Naamsteen De Kippe

Iepersteenweg zonder nummer (Houthulst)
In 1987 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de gevechten die hier plaats vonden op 17 april 1918.


Naamsteen Drie Grachten

Ieperleedijkstraat zonder nummer (Houthulst)
In 1987 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de voorpost die ter hoogte van het gehucht de Drie Grachten tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ingericht.


Naamsteen Eindoffensief

's Graventafelstraat zonder nummer (Zonnebeke)
Naamsteen, door de provincie West-Vlaanderen opgericht in 1988, ter herinnering aan het Eindoffensief, op het einde van de Eerste Wereldoorlog. De naamstenen werden ontwerpen door J. Vansteenkiste en P.H. Boudens.


Naamsteen Eindoffensief Bos van Houthulst

Poelkapellestraat zonder nummer (Houthulst)
Naamsteen Eindoffensief Bos van Houthulst, gelegen bij de Belgische Militaire Begraafplaats. In 1988 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen, in een vijfde reeks naamstenen ter herinnering aan de eerste en beslissende fase van het eindoffensief van september 1918.


Naamsteen Eindoffensief Steenbeek

Boezingestraat zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)
Deze naamsteen maakt deel uit van de 5de reeks naamstenen, onthuld in 1988, die herinneren aan plaatsen en gebeurtenissen die plaatsgrepen tijdens de eerste en beslissende fase van het Eindoffensief in het najaar van 1918.


Naamsteen John McCrae

Diksmuidseweg zonder nummer (Ieper)
Naamsteen, door de provincie West-Vlaanderen opgericht in 1985, ter herinnering aan John McCrae en zijn gedicht 'In Flanders Fields'. De klaproos is door het gedicht van John McCrae hét symbool geworden van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar ontelbare slachtoffers. De naamstenen werden ontworpen door J. Vansteenkiste en P.H. Boudens.


Naamsteen Kantonnement Le Lion Belge

Woestenstraat zonder nummer (Vleteren)
De naamsteen, een gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog, staat voor het voormalige station, waar het opschrift 'Station Lion Belge' nog steeds te zien is.


Naamsteen Legerhospitaal L'Océan

Joe Englishstraat zonder nummer (Veurne)
Deze naamsteen, een gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog, is gelegen ter hoogte van de dreef naar huisnummer 3. Vlakbij staat een gedenkteken voor Joe English.


Naamsteen Luigem schiereiland

Westbroekstraat zonder nummer (Houthulst)
In 1987 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan "Luigem", een stelling opgericht op een schiereiland te midden van het onder water gezette oorlogsgebied in het noorden van de sector Merkem.


Naamsteen Maison du Passeur

Westpoeselstraat zonder nummer (Lo-Reninge)
Naar aanleiding van de verjaardag van het overlijden van Koning Albert I en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, richtte de Provincie West-Vlaanderen tussen 1984 en 1988 - in verschillende reeksen - 25 gedenktekens op, Naamstenen genoemd. Deze naamsteen is de zesde en laatste van de eerste reeks naamstenen die onthuld werden in 1984.


Naamsteen observatiepost Pervijze

Kastanjeplein zonder nummer (Diksmuide)
Naamsteen "obsevatiepost Pervijze". Tussen 1984 en 1988 op initiatief van de provincie West-Vlaanderen geplaatst. Deze naamsteen verwijst naar de iets verder gelegen observatiepost.


Naamsteen Observatiepost Steenbakkerij

Koolhofstraat zonder nummer (Nieuwpoort)
Deze naamsteen brengt een observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog in herinnering, gelegen in een weide nabij de hoeve Koolhofstraat 9, ten westen van de Koolhofvaart.


Naamsteen Onderwaterzetting

Sluizen zonder nummer (Nieuwpoort)
Deze naamsteen is een gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog, gelegen bij het sluizencomplex "De Ganzenpoot", vlakbij de Veurnesluis.


Naamsteen Petroleumtanks

Ijzerdijk zonder nummer (Diksmuide)
In 1985 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de geduchte Duitse stelling die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog was ingericht in één van de twee petroleumtanks die hier vlak voor de Eerste Wereldoorlog werden opgetrokken.


Naamsteen Reigersvliet Grote Wacht

Viconiastraat zonder nummer (Diksmuide)
Naamsteen Reigersvliet Grote Wacht. In 1987 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de "Grote Wacht Reigersvliet".


Naamsteen School van de koningin

Lobbestraat zonder nummer (Veurne)
Aan het begin van de dreef naar deze boerderij staat de provinciale naamsteen ter herinnering aan deze school.


Naamsteen Slag aan de IJzer

Dodengangstraat zonder nummer (Diksmuide)
In 1984 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de voor de Eerste Wereldoorlog zeer bepalende Slag aan de IJzer (18-30 oktober 1914). Bij deze slag werd de opmars van het Duitse leger aan de IJzer tot stilstand gebracht.


Naamsteen Slag aan de IJzer

Ramskapellestraat zonder nummer (Nieuwpoort)
Deze naamsteen, een gedenksteen voor de Eerste Wereldoorlog, is gelegen langs de Ramskapellestraat, aan de hoek van de Belgische militaire begraafplaats, nabij de kruising met de "Frontzate".


Naamsteen Slag aan de IJzer Station

Hemmestraat 30 (Nieuwpoort)
Gedenksteen voor de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Hemmestraat, ter hoogte van huisnummer 30 en de kruising met de "Frontzate", op circa 350 meter ten oosten van de kerk.


Naamsteen Tervatebrug

Ijzerdijk zonder nummer (Diksmuide)
In 1984 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de doorbraak van de Duitse troepen ter hoogte van de Brug van Tervate tijdens de Slag aan de IJzer. Vrijstaand gedenkteken naar ontwerp van J. Vansteenkiste (Brugge) samengesteld uit sokkel in spanbeton en ruitvormige gedenksteen in witte natuursteen met het opschrift: "TERVATEBRUG 21-23 OKTOBER 1914".


Natuurstenen menhirs of poëziezuilen

Noordomstraat zonder nummer, zonder nummer (Koekelare)
Acht natuurstenen menhirs of poëziezuilen roepen acht dichters uit de wereldpoëzie op via hun gedichten.


Thema's

Ontwerper van

Mariastraat (Oudste kern)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Boudens [online] https://id.erfgoed.net/personen/7987 (Geraadpleegd op )