Persoon

Anneessens, Charles

ID
7994
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7994

Beschrijving

Orgelbouwer, in 1864 gevestigd in Geraardsbergen; bracht in 1893 zijn bedrijf over naar een dubbel-vestiging (aan beide zijden van de grens) in Menen (B) en Halluin (F).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Jacob

Sint-Jacobstraat 9 (Antwerpen)
Basilicale kruiskerk met westtoren in Brabantse hoog-gotiek, in drie grote bouwfasen opgetrokken vanaf eind 15de eeuw tot midden 17de eeuw, door de bouwmeesters Herman I, Domien en Herman II de Waghemakere en Rombout Keldermans.


Parochiekerk Sint-Jozef

Charlottalei 2 (Antwerpen)
Georiënteerde neoromaanse driebeukige kruiskerk met basilicale opstand van 1862-1867 naar ontwerp van Eugeen Gife. Driehoekig terrein afgebakend met sierlijk smeedijzeren hek op gecementeerde plint tussen postamenten van natuursteen.

Uitvoerder van

Orgel kapel grauwzusters

Nonnenstraat 1 (Roeselare)
In 1933 werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens; het oude werd in 1934 in de Sint-Janskerk in Oostende geplaatst.


Orgel kerk Sint-Bavo

Westrozebeke (Staden)
Over de orgelgeschiedenis van voor 1893 is totaal niets bekend. In genoemd jaar werd een nieuw orgel geleverd door Ch. Anneessens (Menen), dat samen met de kerk vernield werd in de Eerste Wereldoorlog. In 1936 werd in de heropgebouwde kerk een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens (Menen).


Orgel kerk Sint-Jacob-de-Meerdere

Gitsbergstraat (Hooglede)
Kort voor 1927 werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens (Menen), misschien met hergebruik van enkele residua van het vorig orgel. Een herstelling vond plaats in 1994.


Orgel kerk Sint-Maarten (voormalige kathedraal)

Ieper (Ieper)
Orgel door Jules Anneessens uit 1931.


Orgel kerk Sint-Petrus

Kerkstraat (Tielt)
In 1643 werd een orgel gebouwd door G. Medaert (Roeselare). Dit is mogelijks reeds verloren gegaan toen in 1645 de kerk in de as werd gelegd. In de jaren 1732-1737 werd een orgel geplaatst door C. Cacheux (Atrecht/Arras). In 1895 renoveerde Ch. Anneessens (Menen) het orgel; in 1933 voerde J. Anneessens een revisie uit.


Orgel kerk van de paters redemptoristen

Sint-Alfonsusstraat 42 (Roeselare)
In 1956 werd een nieuw orgel gebouwd door Jos. Loncke en Zonen (Esen).


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Reeds in 1680 was er een orgel aanwezig. Het huidig instrument is een werk van Ch.-L. Van Houtte, uit 1835. Een totale ombouw werd uitgevoerd door Ch. Anneessens, in 1887.


Orgel parochiekerk Sint-Rochus

Pijlstraat (Kortrijk)
In deze kerk aan de rand van Kortrijk werd in 1894 een orgel gebouwd door Charles Anneessens (Menen en Halluin); het is één van de beste instrumenten die deze bouwer ooit afleverde, en terzelfder tijd één van de best bewaarde.


Orgel parochiekerk Sint-Vedastus

Rijselstraat 52A (Menen)
Wat betreft orgels heeft deze kerk een kleurrijke voorgeschiedenis. In 1859 werd door L.-B. Hooghuys een nieuw orgel gebouwd. In 1892 werd het instrument gerenoveerd door Ch. Anneessens. In 1940 werd aan J. Anneessens de betreurenswaardige opdracht gegeven om het orgel in twee delen te splitsen. Het huidige orgel is te beschouwen als een werk van J. Anneessens, met recuperatie van resten van het Hooghuys-orgel, hoofdzakelijk pijpwerk, en van materiaal van het Ch. Anneessens-orgel.


Orgels kerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Auteur en bouwjaar van het oorspronkelijk orgel zijn onbekend; het werd totaal gerenoveerd door Charles Anneessens in 1888-1890.


Parochiekerk Sint-Joris met kerkhof

Hoxemstraat (Tienen)
Landelijke parochiekerk, gebouwd rond 1778 in classicistische stijl en ingeplant op een lichte verhevenheid te midden van een ommuurd kerkhof.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Anneessens [online], https://id.erfgoed.net/personen/7994 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.