Persoon

Anneessens, Jules

ID
7995
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7995

Beschrijving

Orgelbouwer; leerde het vak in het atelier van zijn vader Charles; vestigde zich in 1905 als zelfstandig orgelbouwer in Menen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel van de Koninklijke Kapel van de paters Oblaten

Kapellelaan 3 (De Panne)
Orgel van Jean-Emile Kerkhoff (Schaarbeek), gebouwd in het eerste decennium van de 20ste eeuw voor een privé-persoon in Vilvoorde, en door de paters Oblaten aangekocht in 1930.


Orgel kapel der zusters van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Bruggestraat 29 (Ruiselede)
Op basis van constructiekenmerken kunnen we het huidige instrument toeschrijven aan orgelbouwer P. Schyven en dateren circa 1900.


Orgel kapel grauwzusters

Nonnenstraat 1 (Roeselare)
In 1933 werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens; het oude werd in 1934 in de Sint-Janskerk in Oostende geplaatst.


Orgel kapel klooster & school Onze-Lieve-Vrouw-ten-Bunderen

Moorslede (Moorslede)
Het is niet bekend of er vóór 1920 een orgel aanwezig was in het klooster. In 1932 werd een nieuw orgel geleverd door Jules Anneessens (Menen). Rond 1990 (na de sluiting van de school) was het orgel aan een grondige herstelling toe. Omdat de kosten te hoog zouden oplopen lieten de zusters geen werken meer uitvoeren en het orgel werd overgelaten aan orgelbouwer Paul Andriessen (Menen).


Orgel kapel van het Gasthuis

Gasthuisstraat 3, 3A (Poperinge)
Orgel uit de tweede helft van de 18de eeuw, mogelijk een werk van de Rijselse orgelbouwer Jean-Joseph vander Haeghen. Rond 1870 werd het instrument totaal gerenoveerd door Jacobus-Philippus Forrest. Herstellingen en lichte transformatie door Jules Anneessens in het Interbellum. In de jaren 1970 werd het orgel op andere locaties ondergebracht vanwege de restauratie van de gasthuiskapel.


Orgel kapel van het Klein Seminarie

Zuidstraat 25-27 (Roeselare)
In 1919 leverde J. Anneessens een occasie-orgel. Het werd in 1953 vervangen door een nieuw orgel van Jos. en P. Loncke.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt 80 (Heuvelland)
Orgel door Victor van de Loo uit 1924.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Voormezele-Dorp 1 (Ieper)
Orgel door Jules Anneessens uit 1927.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Casselstraat zonder nummer (Poperinge)
Volgens een niet te verifiëren bron zou er in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in 1715 gewerkt zijn door de Ieperse orgelmaker Jacobus van Eynde. Een kleine hoeveelheid oud pijpwerk, in het huidige instrument nog aanwezig, zou kunnen aan Van Eynde toegeschreven worden. Een belangrijke hoeveelheid pijpwerk dateert echter van respectievelijk 1731 en 1735. In 1831 werd het instrument gerenoveerd door Pierre van Peteghem. In 1910-1911 volgde opnieuw een ingrijpende ombouw, door Jules Anneessens.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Het orgel ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1927 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens; dit ging verloren in de brand van 1940. Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen uit 1966.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Dadizele (Moorslede)
In de oude kerk werd in 1726 een nieuw orgel gebouwd door Antoine Gobert (Rijsel). Dit orgel werd rond 1880 overgeplaatst naar de nieuwe kerk omdat er geen middelen waren om een nieuw te kopen. In 1901 werd een "nieuw" orgel geplaatst door Frederik Loncke (Hoogstade); vermoedelijk gaat het om een renovatie van het oude orgel. Het werd vernield in WO I. In 1924 werd een nieuw orgel geleverd door Jules Anneessens (Menen). Het werd rond 1990 totaal omgebouwd door firma Loncke (Zarren).


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Sint-Hubrechtsstraat 33 (Roeselare)
Orgel uit 1883. Het oorspronkelijk instrument van het huidige orgel was van Jacobus Philippus Forrest (Roeselare) en de kast van Cl. Carbon (Roeselare) uit 1882-83. Wegens dreigend gevaar van vernieling in de Eerste Wereldoorlog werd het orgel in 1917 deels gedemonteerd en met de andere kunstvoorwerpen naar Gent gebracht. In 1920 heropgebouwd in Roeselare door Oscar Anneessens. In 1956 werken door Jos Loncke (Esen). In 1961, totale transformatie door J. Klais (D – Bonn).


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw & Sint-Stefanus

Kerkstraat zonder nummer (Dentergem)
In 1755 werd door de parochie Dentergem voor het eerst een orgel aangekocht (een tweedehands-instrument uit Ardooie); verdere gegevens hierover ontbreken. In 1913 werd een totaal nieuw orgel gebouwd door Gebroeders Vereecken, orgelbouwers in Gijzegem.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Schuiferskapelle-Dorp zonder nummer (Tielt)
Het orgel werd in 1832 gemaakt door Charles-Louis van Houtte (toen nog in Vichte gevestigd). Het orgel werd nog gebouwd voor de oude kapel (tot parochiekerk verheven in 1831), en kort nadien overgeplaatst in de nieuwe kerk van 1838-1840. In 1930: herstelling alsook plaatsing van een electro-ventilator door Jules Anneessens (Menen); verder onderhoud door Anneessens (tot circa 1950?). Daarna onderhoud door Jos. Loncke (Esen), die een herstelling uitvoerde in 1958-59. Een partiële herstelling geschiedde door Paul Andriessen (Menen) in 2004; verdere werken zijn voorlopig uitgesteld.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Wulveringem)

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
De auteur van het oorspronkelijk orgel is onbekend, mogelijk was het J.-J. Van der Haeghen (Rijsel); het bouwjaar is te schatten rond 1780. Binnenin de orgelkast was een naaminscriptie te vinden, verwijzend naar J.-Fr. Guilmant (1752-1811) uit Saint-Omer. In 1972 totale renovatie door Loncke en Zonen.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming

Markt zonder nummer (Ruiselede)
Over de historiek der orgels vóór 1872 is niets bekend. Een doksaal en portaal zijn gebouwd door J. Dhuyvetter in 1779. Een nieuw orgel werd geleverd door Louis Lovaert in de jaren 1872-1876. In 1919 werd het instrument wegens oorlogsschade hersteld door J. Anneessens


Orgel kerk Sint-Adriaan

Handzame (Kortemark)
Vóór 1837 was er reeds een orgel aanwezig, aangezien het in dat jaar hersteld werd door S.G. Hooghuys (Brugge); verdere gegevens hierover ontbreken. Kort vóór WO I was een orgel geleverd door Jules Anneessens (Menen). Dit werd vernield in 1914-1918. In het contract voor de bouw van een nieuw orgel in 1922 is geen sprake van recuperatie van oude onderdelen, zodat men kan aannemen dat het vorige orgel totaal vernield was. Ook het huidige orgel is een werk van Jules Anneessens (Menen) uit 1922.


Orgel kerk Sint-Aldegondis

Zwevezele (Wingene)
Op basis van constructie-kenmerken kan het instrument toegeschreven worden aan Pieter van Peteghem & zonen uit Gent, gebouwd in laatste derde van de 18de eeuw.


Orgel kerk Sint-Amandus

Ingelmunster (Ingelmunster)
Rond 1751 werd een nieuw orgel geplaatst, mogelijk door de orgelmakers De Rijckere (Kortrijk); hiervan rest enkel een meubel.


Orgel kerk Sint-Amandus

Markt zonder nummer (Oostrozebeke)
Over de geschiedenis van de orgels vóór 1931 is zo goed als niets bekend. In 1937 bouwde J. Anneessens andermaal een nieuw orgel. Tijdens bombardementen van de Duitse invasie in mei 1940 liep dit orgel schade op; het werd vervolgens hersteld naar zijn oorspronkelijke toestand.


Orgel kerk Sint-Amandus

Wingene (Wingene)
Het huidig orgel is een instrument van J. Anneessens uit Menen, gebouwd in 1928.


Orgel kerk Sint-Amatus

Oostvleterendorp zonder nummer (Vleteren)
Nieuw orgel door Loncke Orgelbouw bvba uit 1989. Het oud orgel, waarvan minstens het 17de-eeuws meubel van onschatbare historische waarde was, ging totaal verloren in de brand van 22/23 december 1977.


Orgel kerk Sint-Audomarus

Passendaleplaats zonder nummer (Zonnebeke)
Orgel gebouwd door Jules Anneessens in 1925 en door hem hersteld in 1941 na oorlogsschade. Gerenoveerd en uitgebreid door de firma Loncke Orgelbouw bvba rond 1975.


Orgel kerk Sint-Audomarus

Booitshoeke (Veurne)
De bouwer van het orgel is Charles-Louis van Houtte (Waregem), in 1847. Van Houtte heeft bij deze constructie meerdere elementen gerecupereerd van een 18de-eeuws orgel; de herkomst van dit oudere instrument is niet bekend. Een onderhoudsbeurt geschiedde in 1909, door Frederik Loncke (Esen). Na schade in WO I werd het orgel hersteld door Jules Anneessens (Menen) in 1924. Een herstelling (opnieuw na oorlogsschade) werd uitgevoerd door Jos en Pieter Loncke (Esen) in 1945. Een algehele restauratie werd uitgevoerd door Etienne De Munck (Hamme O.-Vl.) in 1983-84.


Orgel kerk Sint-Audomarus (Vinkem)

Veurne (Veurne)
In 1827 was een orgel geleverd door Philippus Liem (of zijn zoon Franciscus Liem) uit Izenberge; het werd in 1867 door P. Loncke overgenomen. Het huidig orgel is een werk van Petrus Albertus Loncke (Hoogstade) uit 1867. In 1911 voerde Henri Waeles (Izenberge) herstellingen uit en plaatste een voetklavier. In 1925-26 voerde Jules Anneessens (Menen) herstellingen uit. In 1933 vonden werken plaats door Jos. en Pieter Loncke (Esen). Het orgel is thans buiten gebruik wegens de desaffectatie van de kerk.


Orgel kerk Sint-Bartholomeus

Zandvoordeplaats 34 (Zonnebeke)
Orgel van Joseph Deprez (Gent), gebouwd in of kort na 1904 in de kapel van de Zusters van Maria in Pittem; in 1934 door Jules Anneessens overgeplaatst naar Zandvoorde.


Orgel kerk Sint-Bavo

Kerkhofstraat zonder nummer (Poperinge)
Nadat een oud orgel wellicht vernield werd door de Franse Revolutionairen, werd in 1820 een nieuw orgel gebouwd door René Germain. Ingrijpende renovatie door Jules Anneessens in 1911-1912.


Orgel kerk Sint-Bavo

Westrozebeke (Staden)
Over de orgelgeschiedenis van voor 1893 is totaal niets bekend. In genoemd jaar werd een nieuw orgel geleverd door Ch. Anneessens (Menen), dat samen met de kerk vernield werd in de Eerste Wereldoorlog. In 1936 werd in de heropgebouwde kerk een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens (Menen).


Orgel kerk Sint-Bavo

Kanegem (Tielt)
Over voormalige orgels in de kerk van Kanegem is niets gepubliceerd. Het enige bekende gegeven is een herstelling door de Brugse orgelmaker Simon Hooghuys in 1842. In 1912, na de renovatie van de kerk, werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Geurts, orgelbouwer in Berchem (bij Antwerpen). Een electro-ventilator werd in 1938 bijgevoegd door J. Anneessens (Menen). In 1940 was er schade door het bombardement bij aanvang van Wereldoorlog II; het is niet bekend welke orgelbouwer de schade hersteld heeft. In 1965 had een herstelling plaats door P. Anneessens (Menen), verder onderhoud was in handen van diens opvolger P. Andriessen. Algehele restauratie (met restauratiepremie van het Vlaams Gewest) had plaats in de jaren 2008-2009, naar ontwerp van Gabr. Loncke (Overmere) en uitgevoerd door J. Lapon (Diksmuide).


Orgel kerk Sint-Bavo

St.-Bavostraat zonder nummer (Wielsbeke)
Het huidig instrument werd in 1937 gebouwd door J. Anneessens (Menen), en de orgelkast door G. Delafontaine (Menen). Een totale ombouw greep plaats in 1998, door J. Bruggeman (Marke).


Orgel kerk Sint-Bernardus (Nieuwpoort-Bad)

Sint-Bernardusplein zonder nummer (Nieuwpoort)
In 1925 werd in deze kerk voor het eerst een orgel geplaatst door Jules Anneessens. Het werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een nieuw orgel werd geleverd door Jos. en Pieter Loncke in 1949. Een herstelling vond plaats in 1994, door J. Bruggeman.


Orgel kerk Sint-Bertinus

Garenstraat zonder nummer (Poperinge)
In de 17de eeuw zijn diverse interventies van de orgelmakers Van Belle gedocumenteerd; de oudste materiële resten in het orgel dateren van toen. Nadien volgeden verschillende ingrepen.


Orgel kerk Sint-Blasius

Andreas Verbrigghestraat zonder nummer (Poperinge)
Van het orgel dat in 1789 door de Rijselse orgelmaker J.J. vander Haeghen gebouwd werd, rest heden enkel de orgelkast. Het binnenwerk werd vernield in 1794 door plunderende Franse benden. Vanaf dat tijdstip tot 1903 zijn geen geschiedkundige gegevens meer voorhanden. Het is niet uit te sluiten dat de kerk heel die tijd zonder orgel gebleven is. In 1903 werd een instrument uit de kerk van Sint-Jan-de-Doper in Duinkerke (F-Dunkerque) in de lege orgelkast van Krombeke overgeplaatst door Frederik Loncke (Esen).


Orgel kerk Sint-Carolus (wijk Doomkerke)

Brandstraat zonder nummer (Ruiselede)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is niet bekend; het dateert van rond 1870. Het enige concrete geschiedkundig gegeven is dat orgelbouwer J. Anneessens enkele malen aan het orgel werkte.


Orgel kerk Sint-Dionysius

Sint Denijsplaats zonder nummer (Wervik)
Het huidige orgel is een werk van Jules Anneessens uit 1928.


Orgel kerk Sint-Eligius

Sulferbergstraat 1A (Heuvelland)
Orgel door Jules Anneessens, te situeren tussen 1920 en 1929.


Orgel kerk Sint-Eligius

Kerkplein zonder nummer (Ledegem)
Vóór 1940 was er een orgel aanwezig, waarvan auteur en bouwjaar onbekend blijven; het was tijdens WO I beschadigd en werd in 1921 hersteld door Jules Anneessens (Menen). Dezelfde orgelbouwer plaatste in 1931 een electro-ventilator. Dit orgel werd vernield bij de eerste beschietingen in WO II. In 1942 werd een nieuw orgel geleverd door Bernard Pels (Alkmaar en Lier), gefinancierd door het fonds voor oorlogsschade; dit instrument ging op zijn beurt verloren in de kerkbrand van 1953. Vandaag is er slechts een electronium in gebruik.


Orgel kerk Sint-Germanus

Egem (Pittem)
In 1766 werd voor het eerst een orgel geplaatst in Egem. Aangaande de bouwer van dit instrument is niets bekend. (Het is niet uit te sluiten dat het P.J. de Rijckere (Kortrijk) betreft, die twee jaar voordien een nieuw orgel had gebouwd in het naburige Pittem.) In 1828 werd het orgel hersteld door de orgelmakers Van Peteghem (Gent). In 1869 werd het orgel door Ph.-J. Forrest (Geluveld) naar de nieuwe kerk overgeplaatst en hersteld. In 1896 werd het orgel gerenoveerd en achteruit geschoven. Een uitvoerder van dit werk is niet vermeld (eveneens Forrest?). Dit orgel werd vernield bij de dynamitering van de toren in 1918. Het huidige instrument is van J. Anneessens (Menen), gebouwd in 1929.


Orgel kerk Sint-Godelieve (Rumbeke, wijk Beitem)

Meensesteenweg 719 (Roeselare)
In 1932 plaatste J. Anneessens hier een orgel, afkomstig uit het Sint-Niklaasinstituut te Kortrijk. Het is een instrument van L.-B. Hooghuys, uit 1884. Herstellingen werden uitgevoerd door H. Laureys in 1962.


Orgel kerk Sint-Hilonius

Kerkplein 1 (Izegem)
Het oudste orgel waarover gegevens bekend zijn, was een werk van Geeraert Medaert (Roeselare) uit ca. 1626. Het werd in 1722 ingrijpend gerenoveerd door Louis De la Haye (alias Delhaye) uit Gent. De Kortrijkse orgelmaker P. Deryckere voerde een herstelling uit in 1754. In 1836 verschijnt de Gentse orgelmaker Van Peteghem, die herstellingen uitvoert en voor het onderhoud instaat; misschien is hij het die ook het orgel overplaatst in de nieuwe kerk. In 1884 werden werken uitgevoerd door L.-B. Hooghuys (Brugge). In 1926 werd door Fr. Joris (Ronse) een nieuw orgel gebouwd, echter met recuperatie van een hoeveelheid oud pijpwerk. Herstelling na oorlogsschade: J. Anneessens (Menen), 1945. Een totale ombouw had plaats in 1993, door firma Loncke Orgelbouw (Zarren). Zowat de helft van het pijpwerk uit het vorige orgel werd opnieuw verwerkt.


Orgel kerk Sint-Jacob

Gezelleplein 45A (Ieper)
Orgel van Jules Anneessens, te situeren tussen 1925 en 1928.


Orgel kerk Sint-Jacob-de-Meerdere

Gitsbergstraat zonder nummer (Hooglede)
Kort voor 1927 werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens (Menen), misschien met hergebruik van enkele residua van het vorig orgel. Een herstelling vond plaats in 1994.


Orgel kerk Sint-Jacob-de-Meerdere

Kerkplein zonder nummer (Lichtervelde)
Het huidige orgel werd gebouwd door Jules Anneessens (Menen) kort na 1922-23.


Orgel kerk Sint-Jan

Sint-Janskruisstraat 21 (Poperinge)
Oorspronkelijk orgel gebouwd in 1765 door J.J. vander Haeghen. In 1794 werd het binnenwerk geplunderd door Franse revolutionairen. In 1795 werd het instrument deels hersteld door Dominicus Berger, en in 1815-1818 verder aangevuld door René Germain. Een nagenoeg nieuw instrument werd in de oude orgelkast gebouwd door Jules Anneessens in 1921.


Orgel kerk Sint-Jan (in Sint-Jan-ter-Biezen)

Kapellestraat zonder nummer (Poperinge)
Het oorspronkelijk orgel werd gebouwd door Pieter Loncke in 1871. In 1945 renovatie door Jos. Loncke; de orgelkast werd toen verwijderd. Na zware beschadiging door een blikseminslag in 1971, werd het instrument gans gerenoveerd door Jos. Loncke en zonen, met constructie van een nieuwe kast.


Orgel kerk Sint-Jan-Baptist

Kerkstraat 15 (Ieper)
Orgel door Jules Anneessens uit 1924-1925.


Orgel kerk Sint-Jan-Baptist

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is Jacobus-Philippus Forrest (Roeselare), het bouwjaar is 1887 of 1892. Onderhoud en herstellingen werden uitgevoerd door Jules Anneessens (Menen), van 1918 tot 1935. Een totale ombouw had plaats in 1971, door firma Jos. Loncke en Zonen (Esen).


Orgel kerk Sint-Jan-Baptist

Sint-Jansplein 17 (Ledegem)
Over de orgels vóór 1925 is geen informatie beschikbaar. In 1925 vraagt de pastoor aan Jules Anneessens om het orgel te komen herstellen. Blijkbaar was dit niet meer mogelijk of te duur, want in 1926 leverde Anneessens een groot harmonium, bij hetwelk een orgelprospect met sierpijpen geplaatst werd. Het huidige orgel werd gebouwd in 1966 door Jos. Loncke en Zonen.


Orgel kerk Sint-Jan-Baptist

Staden (Staden)
In 1685 werd een doksaal gebouwd waarop het orgel (vermoedelijk nieuw) geplaatst werd. In 1756 werd een herstelling uitgevoerd door "een orgelmaker uit Kortrijk" (De Rijckere?). In 1869 werden werken uitgevoerd door Ph. Forrest. In 1909 werd een nieuw instrument gemaakt door Th. Delmotte, met behoud van een hoeveelheid oud pijpwerk en de meubel-prospecten. Dit orgel ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1924 werd een nieuw orgel gebouwd door J. Anneessens (Menen); het werd vernield tijdens WO II. Huidig orgel : Gebouwd door P. Anneessens (Menen) in 1968.


Orgel kerk Sint-Jan-de-Doper

Planciusplein 40 (Heuvelland)
Orgel door Victor van de Loo uit 1925.


Orgel kerk Sint-Joris

Sint-Jorisplein 37 (Nieuwpoort)
Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen uit 1970. Uitbreiding met tweede klavier door Philippe Busschaert in circa 1988.


Orgel kerk Sint-Jozef-Werkman

Mgr. Van Hovestraat 2 (Tielt)
Het instrument werd in 1928 door J. Anneessens (Menen) gebouwd voor de kerk van de trappistenabdij van Westvleteren. In 1966 werd het overgeplaatst naar de Sint-Jozefskerk in Tielt en tevens verbouwd door G. Delmotte (Doornik).


Orgel kerk Sint-Leo & Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Meulebeke (Meulebeke)
Het orgel werd gebouwd door Leo Lovaert (Nevele), in 1846. Het was een gift van Leonard Anthone Loncke, bewoner van het kasteel Ter Borcht, die ook reeds een deel van de bouwgrond voor de kerk geschonken had. Wijzigingen in de dispositie geschiedden door een onbekende uitvoerder, begin 20ste eeuw? In 1931 hadden herstellingen plaats door J. Anneesens (Menen). In 1960 dito herstellingen door firma Loncke (Esen). Laatste onderhoudswerken door M. Loncke in 1992.


Orgel kerk Sint-Leonardus

Zuidschote-Dorp 17A (Ieper)
Orgel door Jules Anneessens uit 1927.


Orgel kerk Sint-Maarten (voormalige kathedraal)

Ieper (Ieper)
Orgel door Jules Anneessens uit 1931.


Orgel kerk Sint-Margaretha

Geluveldplaats zonder nummer (Zonnebeke)
Orgel gebouwd door Jules Anneessens, kort na 1933.


Orgel kerk Sint-Martinus

Kerkplein zonder nummer (Zonnebeke)
Orgel door Jules Anneessens (Menen) uit 1927.


Orgel kerk Sint-Martinus

Moorslede (Moorslede)
Het is bekend dat er reeds in het midden van de 16de eeuw een orgel aanwezig was; in 1656 werd het hersteld door Guillaume Billiau (Wervik). In 1701 werd een nieuw orgel geplaatst; verdere gegevens hierover ontbreken. In de tijd van de Franse Overheersing werd andermaal een nieuw orgel gemaakt, ook hier ontbreken bijzonderheden. Ergens tussen 1890 en 1900 bouwde Emile-Henri Kerkhoff (Schaarbeek) een orgel voor de “Salle des Concerts Artistiques” te Brussel. Bij het sluiten van dit etablissement in 1925 werd het orgel door bemiddeling van V. Bouderenghien (pianohandel in Elsene) overgenomen door Jules Anneessens (Menen) en in Moorslede geplaatst. Totale renovatie in 1989 door Bernard Pels-D’Hondt (Herselt).


Orgel kerk Sint-Martinus

Plaats zonder nummer (Roeselare)
In 1779-1781 bouwden Pieter en zoon Lambert-Benoit van Peteghem (Gent) een nieuw orgel; de orgelkast werd gemaakt door J. Staes (Rumbeke). Daarna werd het orgel meermaals aangepast.


Orgel kerk Sint-Martinus

Ardooie (Ardooie)
In 1934 werd een nieuw orgel geplaatst, door J. Anneessens. Het werd andermaal vernield, in mei 1940. Het huidige orgel is van P. Anneessens (Menen), bouwjaar 1953. Dezelfde voerde een algehele revisie uit in 1975.


Orgel kerk Sint-Martinus

Aarsele (Tielt)
Over voormalige orgels van Aarsele zijn nagenoeg geen gegevens voorhanden. In 1878 werd een nieuwe (?) blaasbalg gemaakt door Louis Lovaert (Gent).


Orgel kerk Sint-Martinus (Haringe)

Haringeplein zonder nummer (Poperinge)
Orgel door Pieter van Peteghem uit 1778-1779. Dit befaamde orgel is heden het grootste en meest intact bewaarde Van Peteghem-instrument.


Orgel kerk Sint-Medardus

Kerkplein 1 (Heuvelland)
Orgel door Jules Anneessens uit 1929-1930.


Orgel kerk Sint-Medardus

Wervik (Wervik)
Orgel door Jules Anneessens van circa 1925.


Orgel kerk Sint-Michiel

Avekapelle (Veurne)
In 1887 werd een orgel, waarvan de oorspronkelijke auteur en bouwjaar niet bekend zijn, gerenoveerd door P. Loncke en zoon (Hoogstade). Dit instrument ging verloren in de oorlog van 1914-18. Het huidig orgel is van Jules Anneessens (Menen), gebouwd in 1923.


Orgel kerk Sint-Michiel

Sint-Michielsplein zonder nummer (Roeselare)
Orgel uit 1886 in romantische stijl van orgelbouwer Louis Demazière, dat tweemaal, in 1920 en 1955 gewijzigd werd. Een totale vernieuwbouw had plaats in 1999-2000.


Orgel kerk Sint-Niklaas

Kerkstraat zonder nummer (Mesen)
Orgel door Jules Anneessens uit 1931.


Orgel kerk Sint-Niklaas & Sint-Katharina

Schoorbakkestraat zonder nummer (Diksmuide)
In de heropgebouwde kerk werd in 1928 een nieuw orgel geplaatst, door V. Van de Loo uit Rotselaar. In 1934 werd een elektro-ventilator toegevoegd door J. Anneessens. In 1955 werd een nieuw orgel gebouwd door Jos. Loncke en zonen; een aantal elementen van het vorige orgel werd gerecupereerd.


Orgel kerk Sint-Paulus

Markt 50 (Langemark-Poelkapelle)
Orgel door Jules Anneessens uit 1929.


Orgel kerk Sint-Petrus

Dikkebusstraat 133 (Heuvelland)
Orgel door Jules Anneessens uit 1927, gerenoveerd door Paul Anneessens in 1970.


Orgel kerk Sint-Petrus

Kerkstraat 53 (De Panne)
Herkomst en ontstaansgeschiedenis van dit orgel zijn, hoewel recent, eerder onduidelijk. Het instrument is wellicht kort na 1891 aangekocht. Totaal omgebouwd door Loncke Orgelbouw (Zarren) in 1985.


Orgel kerk Sint-Petrus

Plaats 5 (Ledegem)
De auteur van het oorspronkelijke instrument van circa 1830 is Pierre van Peteghem. In 1922 of kort ervoor werd het orgel totaal gerenoveerd door Jules Anneessens.


Orgel kerk Sint-Petrus

Kerkstraat zonder nummer (Tielt)
In 1643 werd een orgel gebouwd door G. Medaert (Roeselare). Dit is mogelijks reeds verloren gegaan toen in 1645 de kerk in de as werd gelegd. In de jaren 1732-1737 werd een orgel geplaatst door C. Cacheux (Atrecht/Arras). In 1895 renoveerde Ch. Anneessens (Menen) het orgel; in 1933 voerde J. Anneessens een revisie uit.


Orgel kerk Sint-Petrus & Paulus

d'Ennetièresplein 1A (Ieper)
Orgel door Victor van de Loo uit 1924.


Orgel kerk Sint-Petrus & Paulus

Kerkplein 52 (Roeselare)
In 1843 werd een nieuw orgel gebouwd door Ch.L. Vanhoutte; indien dit orgel nog aanwezig was in 1918, dan werd het alleszins vernield bij het dynamiteren van de toren. Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens in 1934-1935. Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens in 1934-1935.


Orgel kerk Sint-Petrus (Emelgem)

Emelgemseplein 2 (Izegem)
De kerk bezat reeds van in het begin der 17de eeuw een orgel; het werd in 1638 hersteld door Lowys Medaert uit Roeselare. Het huidige orgel was in oorsprong een werk van Dominicus Berger (Brugge), met een meubel van P.J. Vuylsteke (Ingelmunster); het bouwjaar is 1777-1778. Een ingrijpende renovatie en vergroting had plaats in 1883, door Philippus Forrest (Roeselare). Herstellingen door Jules Anneessens (Menen) in 1924, en plaatsing electro-ventilator (tweedehands) in 1933. Het orgel liep enige schade op bij de kerkbrand van 6 februari 1954. Totale renovatie door firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) in 1970.


Orgel kerk Sint-Pieter

Rijselstraat 87 (Ieper)
Orgel van Jules Anneessens uit 1924-1925. Sinds ongeveer 1980 als onherstelbaar opgegeven en uit gebruik genomen. In 1988 werd een tweede orgel, door Loncke Orgelbouw bvba uit 1979, voormalig privé-bezit, opgesteld in de Sint-Pieterskerk, ter vervanging van het functieloze Anneessens-orgel.


Orgel kerk Sint-Rectrudis

Woestendorp zonder nummer (Vleteren)
Het oorspronkelijk orgel werd gemaakt voor de abdij Sint-Sixtus in Westvleteren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het orgel zwaar beschadigd. Na de oorlog werden enkel doksaal en orgel teruggeplaatst. In 1927 bouwden Jos. en Pieter Loncke een nieuw instrument in de herstelde orgelkast.


Orgel kerk Sint-Rectrudis

Dorpplaats 1a (Lo-Reninge)
Orgel door Jules Anneessens uit circa 1925; heropbouw na de Eerste Wereldoorlog.


Orgel kerk Sint-Theresia (Slijpskapelle)

Moorslede (Moorslede)
In 1836 werd een orgel gebouwd door Charles-Louis Vanhoutte (Waregem); dit orgel ging verloren, waarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het huidige orgel werd in 1760 gemaakt door Andries Jacob Berger (Brugge) voor de voormalige Sint-Catharinakerk in Brugge. Rond 1880 werd het gekocht als eerste orgel voor de heropgerichte benedictijnenabdij van Steenbrugge. In 1933 belandde het uiteindelijk in de nieuwe kerk van Slijpskapelle. Een renovatie geschiedde door Louis-Benoit Hooghuys (Brugge) in 1880. De overplaatsing naar Slijpskapelle in 1933 was het werk van Jules Anneessens (Menen). De laatste renovatie gebeurde door Etienne De Munck (Sint-Niklaas) in 1988.


Orgel kerk Sint-Vedastus

Vlamertinge (Ieper)
Orgel door Victor van de Loo uit 1928; renovatiewerken door Jules Anneessens in 1939.


Orgel kerk Sint-Vedastus

Reningelstplein 4A (Poperinge)
Orgel gebouwd in 1780-1781 door J.J. vander Haeghen en zoon en P.H. Gobert. In de orgelkast werd een nagenoeg nieuw instrument gebouwd door Ph. Forrest in 1885.


Orgel kerk Sint-Willibrordus

Dorpsplaats zonder nummer (Koksijde)
Het huidig orgel is van Jules Anneessens en dateert van circa 1925. Herstellingen en wijzigingen geschiedden door Philippe Busschaert in 1986.


Orgel kerk van het minderbroedersklooster

Tielt (Tielt)
Tot 1868 was in de Minderbroederskerk een orgel aanwezig met een fraaie 18de-eeuwse orgelkast en een instrument dat door de Gentse orgelmaker Van Peteghem zou gerenoveerd geweest zijn. Het werd in 1868 overgeplaatst naar de parochiekerk van Wijer (provincie Limburg, hoofdgemeente Nieuwerkerken), waar het zich nog steeds bevindt.


Orgel kloosterkapel zusters van Maria

Pittem (Pittem)
Na de bouw van de nieuwe kapel (1901-1904) was een nieuw orgel geleverd door J. Deprez & Zoon (Gent). In 1934 werd dit instrument tweedehands verkocht aan de kerk van Zandvoorde (bij Zonnebeke) waar het zich nog steeds bevindt. Bij de Zusters in Pittem werd vervolgens in 1934 een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens (Menen). Het instrument werd omgebouwd door P. Anneessens (Menen), ca. 1960.


Orgel kloosterkerk minderbroeders-kapucijnen

Korte Winkelstraat 1 (Antwerpen)
Orgel door Emile-Henri Kerkhoff uit 1910.


Orgel parochiekerk Heilig Hart en Sint-Amandus

Robecijnplein zonder nummer (Spiere-Helkijn)
Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens (Menen) in 1935.


Orgel parochiekerk Onze Lieve Vrouw

Heestert (Zwevegem)
Het huidig orgel is een werk van Jules Anneessens (Menen), uit 1938-1939.


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Deken Zegerplein zonder nummer (Kortrijk)
Reeds in 1406 was de kapittelkerk in het bezit van een orgel: dit is één van de vroegste vermeldingen van een orgel in Vlaanderen. Daarna volgde nog een gevariëerde geschiedenis. In 1771 werd een nieuw orgel gebouwd door Pieter van Peteghem, met beeldhouwwerk aan de orgelkasten door Nicolaas Lecreux uit Doornik, n.o.v. Marc Lefebvre. In 1891-1892 wordt een totaal nieuw instrument in de oude kasten gebouwd door P. Schyven (Brussel-Elsene). Rond 1997 begon men aan een reconstructie van het Van Peteghem-orgel in de oude kast.


Orgel parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp zonder nummer (Maldegem)
Rond 1730 werd een nieuw orgel gebouwd. Hoewel er geen archivalische bewijzen zijn, wijst alles er op dat de auteur Louis de la Haye was.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Bellegemplaats zonder nummer (Kortrijk)
Het huidige orgel werd gebouwd door H. Loret in 1855. Tot 1860 is het Loret zelf die het orgel onderhoudt; daarna wordt klein onderhoudswerk verricht door de lokale organist.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Gullegem (Wevelgem)
In 1905 bouwde P. Schyven (Brussel-Elsene) een nieuw instrument in de oude orgelkast, doch het front werd gevuld met nieuwe sierpijpen. In 2001, werd het orgel totaal gerenoveerd.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Theophiel Toyeplein zonder nummer (Zwevegem)
Reeds in 1680 was er een orgel aanwezig. Het huidig instrument is een werk van Ch.-L. Van Houtte, uit 1835. Een totale ombouw werd uitgevoerd door Ch. Anneessens, in 1887.


Orgel parochiekerk Sint-Amelberga

Doorniksesteenweg zonder nummer (Avelgem)
Rond 1925 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens. Rond 1990 werd een nieuw orgel gemaakt door Ph. Busschaert; een kleine hoeveelheid pijpwerk uit het Anneessens-orgel werd hierbij hergebruikt. De speeltafel, en mogelijks ook de orgelkast, bevatten onderdelen die wellicht gerecupereerd zijn uit ouder neogotisch meubilair. Na het definitief sluiten van de kerk in 2007 werd het Busschaert-orgel overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp.


Orgel parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats zonder nummer (Kortrijk)
In 1908 werd een nieuw doksaalorgel geleverd door G. Cloetens (Brussel). In 1992 werd een hoeveelheid pijpwerk uit het orgel gehaald door J. Bruggeman (Marke), en geplaatst in een koororgel. In het koor staat een Positief-orgel, door de firma Loncke (Esen) in 1965 gebouwd voor de kerk van Anzegem; in dit positief was pijpwerk (een 6-tal registers) uit het Van Peteghem-orgel van Anzegem verwerkt.


Orgel parochiekerk Sint-Arnoldus

Westdorp 1 (Anzegem)
In 1833 werd hier een orgel geplaatst door Charles-Louis van Houtte. In 1897 werd het verkocht aan de nieuwe wijkkerk van Waregem-Nieuwenhove, waar het nog tot 1929 dienst deed.


Orgel parochiekerk Sint-Audomarus

Bissegemplaats zonder nummer (Kortrijk)
Het huidig orgel is een werk van J. Anneessens (Menen), gebouwd in 1929.


Orgel parochiekerk Sint-Augustinus (Stasegem)

Harelbeke (Harelbeke)
In 1904 plaatste S. Van Bever hier een orgel (zonder orgelkast), afkomstig uit de Brugse Karmelietenkerk. Dit orgel, gebouwd in 1755 door A.J. Berger, was reeds in Brugge in 1876 grondig omgebouwd door L.B. Hooghuys (Brugge). In 1994 werd een "nieuw" orgel gebouwd door "Les Artisans de Tournai"; hierin werden al de waardevolle elementen uit het bestaande orgel herbruikt; het instrument werd gebouwd in een occasie-orgelkast afkomstig uit Tourcoing.


Orgel parochiekerk Sint-Bavo

Lauweplaats 23 (Menen)
Auteur en bouwjaar van het huidig orgel zijn onbekend. In 1979 kocht het kerkbestuur dit instrument tweedehands; het zou uit een Brussels klooster van zusters Ursulinen afkomstig zijn. Het werd gerenoveerd en in Lauwe geplaatst door de firma Loncke Orgelbouw.


Orgel parochiekerk Sint-Blasius

Lendelede (Lendelede)
Het instrument is gesigneerd door Ph.-J. Forrest (Roeselare), en werd gebouwd in 1871-1872.


Orgel parochiekerk Sint-Catharina

Sint-Katrienplein zonder nummer (Kuurne)
Er zijn geen aanwijzingen dat er vóór 1907 een orgel aanwezig was. Het huidige orgel was in origine een werk van Pieter Hubertus Anneessens (Ninove), in 1864 gebouwd voor de kerk van Houdeng-Goegnies (provincie Henegouwen); het werd in 1907 door Frans Loncke (Esen) overgeplaatst naar Sint-Katharina-Kapelle.


Orgel parochiekerk Sint-Cornelius

Aalbekeplaats 1A (Kortrijk)
In 1788 werd in Aalbeke een nieuw orgel geplaatst (de naam van de bouwer is niet bekend); dit ging meteen verloren toen de Franse Republikeinen in 1794 de kerk in brand staken. In 1824 werd een nieuw orgel gebouwd door P.J. de Volder (Gent). Na een brand in 1993 was het orgel beschadigd. Het werd daarna, in 1995, totaal omgebouwd door J. Bruggeman (Marke). Er is een kleine hoeveelheid oud pijpwerk aanwezig dat nog van het De Volder-orgel kan afkomstig zijn.


Orgel parochiekerk Sint-Eutropius

Heuleplaats zonder nummer (Kortrijk)
In 1867 bouwde Ph.J. Forrest (Geluveld) een nieuw groot orgel in romantische stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het orgel beschadigd in het bombardement van 21 juli 1944. Omdat het Forrestorgel onherstelbaar werd geacht, werd in 1969 een nieuw orgel gebouwd door G. Delmotte; hierbij kon een hoeveelheid van het Forrest-pijpwerk herbruikt worden. Dit orgel is reeds zwaar in verval.


Orgel parochiekerk Sint-Franciscus

Ieperstraat 32 (Menen)
Over eventuele orgels in deze voormalige kapucijnenkerk vóór 1793 is niets bekend. Het huidig orgel werd rond 1877 gebouwd door L.-B. Hooghuys. Het werd in 1912-1913 totaal omgebouwd door J. Anneessens, die ook de schade na de Eerste Wereldoorlog herstelde.


Orgel parochiekerk Sint-Godelieve (wijk Watermolen)

Heule (Kortrijk)
Het orgel werd oorspronkelijk gebouwd voor de kerk van Loppem, door A.J. Berger (Brugge), in 1743. Toen in 1868 een aanvang werd gemaakt met de renovatie van de kerk van Loppem, werd het orgel gedemonteerd door L.-B. Hooghuys (Brugge). Hooghuys verkocht vervolgens het instrument aan Jw. Ursula Dinnecourt en plaatste het in de kerk van Heule-Watermolen. Op 10 december 1988 woedde een zware brand in de kerk; het orgel werd grotendeels vernield. In 1990 werd het orgel gereconstrueerd.


Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Beveren (Waregem)
Het huidige orgel werd gebouwd door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) in 1972.


Orgel parochiekerk Sint-Jans-Onthoofding

Stavele (Alveringem)
Het orgel is gebouwd door Pierre-Charles en Lambert-Corneille van Peteghem (Gent) in 1821-23. Herstellingen en wijzigingen geschiedden in 1851 door Frederic Ureel (Poperinge); in 1853, mogelijk door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade); nadien door respectievelijk Frederic en Jos. Loncke (Esen). In 1941 plaatste Jules Anneessens (Menen) een ventilator en occasie-blaasbalg. Het orgel werd gerestaureerd door Jan Lapon (Diksmuide) in 1996-97.


Orgel parochiekerk Sint-Jozef

St. Jozefsplein zonder nummer (Menen)
Het orgel werd in 1911 gebouwd door J. Anneessens.


Orgel parochiekerk Sint-Laurentius

Kooigemplaats zonder nummer (Kortrijk)
De bouwer van het oorspronkelijke instrument is onbekend; de huidige vorm moet tot stand gekomen zijn op het eind 19de eeuw. Het betreft een occasie-instrument, afkomstig uit de kerk van Bissegem, en hier geplaatst door J. Anneessens (Menen) in 1929. Het bevat een hoeveelheid materiaal die verwijst naar 19de-eeuws werk van Van Peteghem (Gent).


Orgel parochiekerk Sint-Martinus

Daniël Vermandereplein zonder nummer (Avelgem)
Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens in 1928.


Orgel parochiekerk Sint-Niklaas

Moeskroenstraat 696 (Menen)
Reeds in 1685 zou er een orgel aanwezig geweest zijn, doch verdere informatie hierover ontbreekt. Het werd door een totaal nieuw orgel vervangen in 1842, gebouwd door Ch.L. van Houtte.


Orgel parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina

Wapenplaats zonder nummer (Dentergem)
In Wakken werd in 1852 een nieuw orgel gebouwd door Ch.-L. van Houtte (Waregem). In 1906 werd het instrument omgebouwd en uitgebreid door Th. Delmotte & zoon (Doornik). Het onderging een revisie door J. Anneessens & zoon (Menen), in 1948.


Orgel parochiekerk Sint-Pieters

Hulstedorp zonder nummer (Harelbeke)
Hoewel er geen archivalische bewijzen voorhanden zijn, wordt algemeen aangenomen dat het orgel een werk is van C. Cacheux; alle constructie-eigenschappen verwijzen naar deze orgelmaker uit Frans-Vlaanderen. Het orgel werd geheel gerestaureerd door Jan Lapon (2000-2007).


Orgel parochiekerk Sint-Stephanus

Vichteplaats zonder nummer (Anzegem)
Het orgel werd in 1890-1891 geplaatst door Pierre Schyven in de oude parochiekerk. In 1973 werd het Schyven-orgel naar de nieuwe kerk verhuisd. Bij die overplaatsing werd het instrument licht gewijzigd.


Orgel parochiekerk Sint-Vedastus

Rijselstraat 52A (Menen)
Wat betreft orgels heeft deze kerk een kleurrijke voorgeschiedenis. In 1859 werd door L.-B. Hooghuys een nieuw orgel gebouwd. In 1892 werd het instrument gerenoveerd door Ch. Anneessens. In 1940 werd aan J. Anneessens de betreurenswaardige opdracht gegeven om het orgel in twee delen te splitsen. Het huidige orgel is te beschouwen als een werk van J. Anneessens, met recuperatie van resten van het Hooghuys-orgel, hoofdzakelijk pijpwerk, en van materiaal van het Ch. Anneessens-orgel.


Orgel Saint-Georges Memorial Church, alias Engelse Kerk

Ieper (Ieper)
Orgel van onbekende bouwer van eind 19de eeuw, afkomstig uit Norwich, en geschonken door de familie van een in 1917 gesneuvelde officier. Rond 1935 heropgebouwd in Ieper door Jules Anneessens.


Orgel Sint-Niklaasklooster

Voorstraat 47 (Kortrijk)
In de eerste helft van de 19de eeuw werd in het instituut een orgel gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem (Gent). In 1933 werd een nieuw orgel gebouwd door J. Anneessens (Menen). Het werd eind 20ste eeuw gerenoveerd door P. Andriessen (Menen).


Orgels abdij Sint-Sixtus

Donkerstraat 12 (Vleteren)
In 1928 werd voor het eerst een pijporgel aangekocht, bij J. Anneessens (Menen); in 1966 werd dit instrument overgeplaatst naar de Sint-Jozefskerk in Tielt. In 1974 werd een klein positieforgel aangekocht bij P. Anneessens (Menen), het was in gebruik in de nieuwe kerk tot 1984 en staat thans in een kleine kapel in de kloosteromgang. In de abdijkerk werd in 1984 een orgel gebouwd door 'Loncke Orgelbouw bvba' (Zarren).


Orgels kerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Auteur en bouwjaar van het oorspronkelijk orgel zijn onbekend; het werd totaal gerenoveerd door Charles Anneessens in 1888-1890.


Orgels kerk Sint-Amandus

de Coninckplein zonder nummer (Roeselare)
In 1898 werd een orgel gebouwd door de gebroeders Joris (Ronse). In 1957 werd het omgebouwd door Paul Anneessens (Menen). In 1982 had een herstelling plaats door Philippe Busschaert (Kortrijk). Daarna geraakte het orgel terug in verval en het blijft in die toestand op het doksaal staan. In 1992-1994 werd een nieuw orgel gebouwd door Ghislain Potvlieghe (Denderwindeke) en in het koor geplaatst.


Orgels kerk Sint-Michiel

Katspel 4 (Ieper)
Groot orgel op het doksaal door Jules Anneessens uit 1924; door dezelfde na schade in WO II hersteld en gewijzigd in 1942. Klein orgel in het koor door Jules Anneessens uit 1929.


Orgels parochiekerk Heilige Damiaan (voorheen karmelietenkerk Sint-Jozef)

Aalbeeksesteenweg 7, 11-13 (Kortrijk)
In de oude Sint-Jozefskerk (Karmelieten) was een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Van Bever (Brussel-Laken), in 1913-1914. De firma Van Bever stond in voor het onderhoud tot 1927. In 1926 werd het orgel van een electro-ventilator voorzien door J. Anneessens (Menen). In 1928 reviseerde hij het instrument en wijzigde lichtjes de dispositie.


Orgels parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwstraat zonder nummer (Avelgem)
Op het doksaal staat een instrument van J. Anneessens uit 1932. Dit orgel is buiten gebruik sinds circa 1975. Een tweedehands-orgel werd aangekocht in 1980 en als koororgel geplaatst.


Orgels parochiekerk Sint-Elisabeth

Deken Camerlyncklaan zonder nummer (Kortrijk)
In het koor werd in 1980-1981 een orgel gebouwd door de firma Loncke Orgelbouw (Zarren). In de weekkapel staat een (tweedehands) positieforgel, dat in 1980 gebouwd werd door G. Westenfelder (Lux – Lintgen).


Orgels parochiekerk Sint-Elooi

Overleiestraat zonder nummer (Kortrijk)
Het doksaalorgel werd in 1904 gebouwd door G. Cloetens (Brussel Sint-Gillis), in 1927 hersteld door J. Anneessens, en is thans buiten gebruik. Het koororgel werd in 1992 gebouwd door J. Bruggeman (Marke); het merendeel van het pijpwerk is pijpwerk dat weggenomen is uit het doksaalorgel van 1904.


Orgels parochiekerk Sint-Martinus

Concertplein zonder nummer (Koekelare)
In 1843 bouwden Pierre (jr) van Peteghem en zoon (Gent) een nieuw instrument in een aanwezige oude orgelkast. In 1886-88 werd een nieuw orgel gebouwd door J.-Ph. Forrest (Roeselare), in een nieuwe gedeelde orgelkast, maar met integratie van een ruime hoeveelheid Van Peteghem-pijpwerk. In 1984 werden enkele registers uit het orgel weggenomen en verwerkt in een nieuw koororgel door J. Bruggeman (Marke).


Orgels parochiekerk Sint-Martinus

Desselgem (Waregem)
Vóór 1870 was er reeds een orgel aanwezig; er is weinig over bekend, behalve dat eraan gewerkt werd door de orgelmakers De Rijckere uit Kortrijk (activiteit te situeren tussen 1769 en 1791), en door Ch.-L. van Houtte (Waregem) in 1851. Volgens zijn eigen getuigenis kreeg Peter Benoit zijn eerste muzieklessen op dit orgel. In 1870 werd een orgel aangekocht dat in 1680 door Jan en Guilielmus van Belle (Ieper) gebouwd werd voor de abdijkerk van Zonnebeke.

Betrokken bij

Orgel kerk Sint-Brixius

St.-Brixiusplein zonder nummer (Wielsbeke)
In 1947 werd een nieuw orgel gemaakt Jos. Loncke (Esen), met recuperatie van een hoeveelheid pijpwerk uit het vorige orgel.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Anneessens [online], https://id.erfgoed.net/personen/7995 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.