Persoon

Van Peteghem, Pieter (sr.)

ID
8013
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8013

Beschrijving

Pieter van Peteghem was de grondlegger van een beroemde Gentse orgelmakersdynastie. Werd geïnitieerd in het vak toen orgelmaker Gilliam Davit (Antwerpen) in zijn geboortestad Wetteren een nieuw orgel kwam bouwen, in 1722. Na een leertijd bij Davit zou Pieter van Peteghem zich verder bekwaamd hebben bij Jean-Baptiste Forceville (Brussel). Rond 1730 vestigde Pieter van Peteghem zich zelfstandig te Gent.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwpoort (Nieuwpoort)
In het begin van de 16de eeuw beschikte de kerk over twee orgels; bekende namen van orgelmakers zijn aan te treffen in de kerkrekeningen. De orgelkast die aanwezig was net vóór de vernieling in WO I droeg het jaartal 1643; over deze tijdspanne zijn echter geen archivalia bewaard. Vanaf de tweede helft van de 17de eeuw zijn we op de hoogte van ingrepen door verschillende orgelmakers: J. en G. van Belle (2de helft 17de eeuw), J. de Gruytters (kleine reparaties, 1733), H. Pescheur (herstelling, 1734), de gebroeders De Rijckere (1743-45), A.-J. Berger (1753-54). Tussen 1770 en 1787 werd het orgel gerenoveerd door P. en L.-B. van Peteghem. Voor de 19de eeuw zijn geen gegevens voorhanden. Het orgel ging verloren in WO I. In 1927 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens; dit ging verloren in de brand van 1940. Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen uit 1966.


Orgel kerk Sint-Aldegondis

Zwevezele (Wingene)
Op basis van constructie-kenmerken kan het instrument toegeschreven worden aan Pieter van Peteghem & zonen (Gent); bouwperiode laatste derde van de 18de eeuw. Herstellingen en/of wijzigingen werden uitgevoerd door Fr. Joris (Ronse), in 1910, en door J. Anneessens (Menen), 1925, 1928 en 1931. Na de (gedeeltelijke) afbraak van de oude kerk in 1964 bleef het orgel gedemonteerd; het lokale kerkbestuur wou het verkopen maar overheidsinstanties hebben deze verkoop verhinderd. Totale renovatie door Jos. Loncke en Zonen (Esen), te situeren na de bouw van het nieuwe kerkgedeelte.


Orgel kerk Sint-Andries

Bikschote (Langemark-Poelkapelle)
Orgel door Frans Vos uit 1926.


Orgel kerk Sint-Jan

Mechelen (Mechelen)
De oorsprong van het huidige orgel gaat terug tot 1644, toen een nieuw orgel werd geleverd door J. Bremser (Mechelen). Tussen 1711 en 1714 werd het gerenoveerd door C. Dillens (Mechelen). Een grotere ombouw, gepaard gaand met plaatsing van een indrukwekkend nieuw orgelfront, had plaats in 1774, door P. van Peteghem & zonen (Gent). In 1810 voegden de gebroeders Van Peteghem nog een Positief toe. Een totale ombouw geschiedde in 1899, door J. Stevens (Duffel); hierbij werd evenwel veel oud pijpwerk hergebruikt. Het instrument is in 2009 gedemonteerd en opgeslagen; enkel het orgelfront is nog ter plaatse. Addendum: Als voorlopig begeleidingsinstrument heeft het kerkbestuur in 2009 een tweedehands positieforgeltje aangekocht (bouwer: 'Flentrop Orgelbouw', NL-Zaandam).


Orgel kerk Sint-Martinus

Plaats zonder nummer (Roeselare)
In 1779-1781 bouwden Pieter en zoon Lambert-Benoit van Peteghem (Gent) een nieuw orgel; de orgelkast werd gemaakt door J. Staes (Rumbeke). In 1838 en 1847 werd het orgel gekuist; uitvoerder onbekend. Wijzigingen geschiedden achtereenvolgens door Jacobus Philippus Forrest (Roeselare) in 1895 en door Oscar Anneessens (Kortrijk) in 1934. Volgens zijn werklijst voerde ook Jules Anneessens (Menen) werken uit; data hiervan zijn niet bekend. Jos Loncke en zonen (Esen/Zarren) voerde diverse werken tussen 1962 en 1974.


Orgel kerk Sint-Martinus (Haringe)

Roesbrugge-Haringe (Poperinge)
Orgel door Pieter van Peteghem uit 1778-1779. Dit befaamde orgel is heden het grootste en meest intact bewaarde Van Peteghem-instrument.


Orgel kerk van het (voormalig) minderbroedersklooster

Tielt (Tielt)
Tot 1868 was in de Minderbroederskerk een orgel aanwezig met een fraaie 18de-eeuwse orgelkast en een instrument dat door de Gentse orgelmaker Van Peteghem zou gerenoveerd geweest zijn. Het werd in 1868 overgeplaatst naar de parochiekerk van Wijer (provincie Limburg, hoofdgemeente Nieuwerkerken), waar het zich nog steeds bevindt. In of rond 1868 werd vervolgens een nieuw orgel gebouwd in de Minderbroederskerk van Tielt. De bouwer is vermoedelijk A. Clerinx (de passage in Tielt van een orgelbouwer uit Sint-Truiden kan verklaard worden door het feit dat het centrale bestuur der Minderbroeders in Sint-Truiden gevestigd was). In 1912 werd een herstelling uitgevoerd door X. Wetzel (Jambes). Na de Eerste Wereldoorlog was het onderhoud toevertrouwd aan de orgelbouwers Anneessens (Menen). In 1965 werd het instrument grondig gerenoveerd door de firma Loncke (Esen).


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kortrijk (Kortrijk)
Reeds in 1406 was de kapittelkerk in het bezit van een orgel: dit is één van de vroegste vermeldingen van een orgel in Vlaanderen. Daarna volgde nog een gevariëerde geschiedenis. In 1771 werd een nieuw orgel gebouwd door Pieter van Peteghem, met beeldhouwwerk aan de orgelkasten door Nicolaas Lecreux uit Doornik, n.o.v. Marc Lefebvre. In 1891-1892 wordt een totaal nieuw instrument in de oude kasten gebouwd door P. Schyven (Brussel-Elsene). Rond 1997 begon men aan een reconstructie van het Van Peteghem-orgel in de oude kast.


Orgel parochiekerk Sint-Martinus

Avelgem (Avelgem)
Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens in 1928.


Orgel parochiekerk Sint-Pieters

Outrijve (Avelgem)
Het orgel werd gebouwd door Pieter van Peteghem in 1741. Het is afkomstig uit de parochiekerk van Ouwegem (nabij Oudenaarde); het was wellicht voor die kerk gebouwd.


Orgel Sint-Annakerk

Ten Ede Dorp zonder nummer (Wetteren)
Het orgel zou afkomstig zijn uit de abdij van Baudelo te Gent. Het oorspronkelijke instrument, dat van 1661 zou dateren, werd in het midden van de 18de eeuw omgebouwd, duidelijk door de Gentse orgelmaker Van Peteghem.


Orgels kerk Onze-Lieve-Vrouw

Oostnieuwkerke (Staden)
Volgens hun werklijst plaatsten Pieter van Peteghem en zoon Lambert-Benoit (Gent) hier een orgel; te situeren tussen 1776 en 1787. Indien dit orgel nog aanwezig was in 1917, dan is het door de oorlogsomstandigheden mee ten onder gegaan met het kerkgebouw. In de kerk bevindt/bevond zich een nieuw orgel van Jos. Loncke uit 1931. In 1999 zijn het pijpwerk en de klaviatuur meegenomen door orgelbouwer J. Bruggeman (Marke); enkel de orgelkasten met sierpijpen, de windladen en de kast van de speeltafel zijn nog aanwezig. In het koor staat sinds 1999 een orgel van J. Bruggeman (Marke), gemaakt in 1993; het stond aanvankelijk in Sint-Jacobs-Kapelle (met erin verwerkt pijpwerk uit het Loncke-orgel van Sint-Jacobs-Kapelle uit 1930).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Baan 213 (Aalst)
Neoclassicistisch getinte kerk georiënteerd naar het zuidoosten, gebouwd in 1859-61 naar ontwerp van de Gentse architect De Perre-Montigny. De plattegrond ontplooit een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting tussen twee lage sacristieën.


Parochiekerk Sint-Sebastiaan

St.-Sebastiaansplein zonder nummer (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk met omringend kerkhof ingeplant achter de noordoostelijke pleinhoek. Plannen om de bestaande kerk te vergroten leidden uiteindelijk in 1792-1794 tot de bouw van een nieuwe kerk echter met behoud van de westtoren van de voorgaande kerk. Van de laatgotische westtoren, is geen bouwhistoriek bekend; op stilistische gronden gewoonlijk begin 16de eeuw gedateerd.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Peteghem [online] https://id.erfgoed.net/personen/8013 (Geraadpleegd op )