Persoon

Van Peteghem, Pierre-Charles

ID
8017
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8017

Beschrijving

Pierre-Charles is de oudste zoon van Lambert-Benoit; in de omgang werd hij Charles genoemd (ter onderscheid van zijn jongste broer die kortweg Pierre heette). Pierre-Charles werkte nagenoeg steeds samen met zijn jongere broer Lambert-Corneille; beiden bleven vrijgezel en waren gevestigd in het ouderlijk huis in de Drabstraat 37-39. Zij trokken zich terug in het rusthuis in Waarschoot waar zij overleden.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Anna

Dorpsstraat 54 (Oud-Heverlee)
Classicistische kerk, met heden omgekeerde oriëntatie, samengesteld uit romaanse toren uit de 11de eeuw, schip, zijbeuken en koor uit de 18de en begin 19de eeuw.

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Jan

Mechelen (Mechelen)
De oorsprong van het huidige orgel gaat terug tot 1644, toen een nieuw orgel werd geleverd door J. Bremser (Mechelen). Tussen 1711 en 1714 werd het gerenoveerd door C. Dillens (Mechelen). Een grotere ombouw, gepaard gaand met plaatsing van een indrukwekkend nieuw orgelfront, had plaats in 1774, door P. van Peteghem & zonen (Gent). In 1810 voegden de gebroeders Van Peteghem nog een Positief toe. Een totale ombouw geschiedde in 1899, door J. Stevens (Duffel); hierbij werd evenwel veel oud pijpwerk hergebruikt. Het instrument is in 2009 gedemonteerd en opgeslagen; enkel het orgelfront is nog ter plaatse. Addendum: Als voorlopig begeleidingsinstrument heeft het kerkbestuur in 2009 een tweedehands positieforgeltje aangekocht (bouwer: 'Flentrop Orgelbouw', NL-Zaandam).


Orgel parochiekerk Onze Lieve Vrouw

Heestert (Zwevegem)
Het huidig orgel is een werk van Jules Anneessens (Menen), uit 1938-1939.


Orgel parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp zonder nummer (Maldegem)
Rond 1730 werd een nieuw orgel gebouwd. Hoewel er geen archivalische bewijzen zijn, wijst alles er op dat de auteur Louis de la Haye was.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Bavikhove (Harelbeke)
In 1824 werd een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Pierre-Charles en Lambert-Corneille Van Peteghem; de orgelkast was van zekere Platsier uit Harelbeke. In 1981 bouwde de firma Loncke Orgelbouw een quasi nieuw instrument; de orgelkast is integraal nieuw. Het is een zeer vrije reconstructie van een Van Peteghem-orgel, met recuperatie van pijpwerk uit het bouwsel van 1923.


Orgel parochiekerk Sint-Jans-Onthoofding

Stavele (Alveringem)
Het orgel is gebouwd door Pierre-Charles en Lambert-Corneille van Peteghem (Gent) in 1821-23. Herstellingen en wijzigingen geschiedden in 1851 door Frederic Ureel (Poperinge); in 1853, mogelijk door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade); nadien door respectievelijk Frederic en Jos. Loncke (Esen). In 1941 plaatste Jules Anneessens (Menen) een ventilator en occasie-blaasbalg. Het orgel werd gerestaureerd door Jan Lapon (Diksmuide) in 1996-97.


Orgel priorij der Benedictinessen

Poperinge (Poperinge)
Orgel van begin 19de eeuw, mogelijk door de Gentse orgelbouwers Van Peteghem, doch ingrijpend gerenoveerd door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade) in 1863. Nogmaals gerenoveerd door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) in 1977.


Parochiekerk Sint-Antonius abt

Meeuwstraat 1 (Gent)
In 1642 op de wijk Meulestede gebouwde kapel, heropgericht in 1731 en aangepast in 1865-67. Georiënteerde eenbeukige kerk van zes traveeën, onder zadeldak. Eenvoudige bak- en zandsteenbouw in classicerende barokstijl.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkstraat zonder nummer (Boutersem)
Toren met romaanse kern geïntegreerd in een gewoon classicistisch gebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen van 1783; toren uit de tweede helft van de 13de eeuw.

Betrokken bij

Orgel kerk Sint-Brixius

Ooigem (Wielsbeke)
In 1947 werd een nieuw orgel gemaakt Jos. Loncke (Esen), met recuperatie van een hoeveelheid pijpwerk uit het vorige orgel.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Peteghem [online] https://id.erfgoed.net/personen/8017 (Geraadpleegd op )