Persoon

Van Peteghem, Lambert-Corneille

ID: 8018   URI: https://id.erfgoed.net/personen/8018

Beschrijving

Lambert-Corneille van Peteghem is de tweede zoon-orgelmaker van Lambert-Benoit. Hij werkte nagenoeg steeds samen met zijn oudere broer Pierre-Charles; beiden bleven vrijgezel en waren gevestigd in het ouderlijk huis in de Drabstraat 37-39. Zij trokken zich terug in het rusthuis in Waarschoot waar zij overleden.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Pieter

Pastoriedreef 1 (Holsbeek)
Neogotisch gebouw (1892-1894), staat een vierkante toren, opgetrokken in twee bouwcampagnes. Neogotisch gebouw van 1892-1894 met vierkante toren, opgetrokken in twee bouwcampagnes: romaanse onderbouw en portaal en vensteropeningen in neogotische stijl.

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Jan

Mechelen (Mechelen)
De oorsprong van het huidige orgel gaat terug tot 1644, toen een nieuw orgel werd geleverd door J. Bremser (Mechelen). Tussen 1711 en 1714 werd het gerenoveerd door C. Dillens (Mechelen). Een grotere ombouw, gepaard gaand met plaatsing van een indrukwekkend nieuw orgelfront, had plaats in 1774, door P. van Peteghem & zonen (Gent). In 1810 voegden de gebroeders Van Peteghem nog een Positief toe. Een totale ombouw geschiedde in 1899, door J. Stevens (Duffel); hierbij werd evenwel veel oud pijpwerk hergebruikt. Het instrument is in 2009 gedemonteerd en opgeslagen; enkel het orgelfront is nog ter plaatse. Addendum: Als voorlopig begeleidingsinstrument heeft het kerkbestuur in 2009 een tweedehands positieforgeltje aangekocht (bouwer: 'Flentrop Orgelbouw', NL-Zaandam).


Orgel kerk Sint-Niklaas

Diksmuide (Diksmuide)
De kerk van Diksmuide heeft een onvoorstelbaar rijke voorgeschiedenis op gebied van orgelbouw. Een prachtig 17de-eeuws orgel, op het koordoksaal, ging verloren in WO I [zie uitgebreide fiche]. In 1932 werd een nieuw orgel geplaatst; ook dit instrument werd vernield door oorlogsfeiten, in 1940. Het huidige orgel, op het W-doksaal, dateert van 1966 en is gebouwd door de firma Jos. Loncke en Zonen (Esen).


Orgel parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp zonder nummer (Maldegem)
Rond 1730 werd een nieuw orgel gebouwd. Hoewel er geen archivalische bewijzen zijn, wijst alles er op dat de auteur Louis de la Haye was.


Orgel parochiekerk Sint-Jans-Onthoofding

Stavele (Alveringem)
Het orgel is gebouwd door Pierre-Charles en Lambert-Corneille van Peteghem (Gent) in 1821-23. Herstellingen en wijzigingen geschiedden in 1851 door Frederic Ureel (Poperinge); in 1853, mogelijk door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade); nadien door respectievelijk Frederic en Jos. Loncke (Esen). In 1941 plaatste Jules Anneessens (Menen) een ventilator en occasie-blaasbalg. Het orgel werd gerestaureerd door Jan Lapon (Diksmuide) in 1996-97.

Betrokken bij

Orgel kerk Sint-Brixius

Ooigem (Wielsbeke)
In 1947 werd een nieuw orgel gemaakt Jos. Loncke (Esen), met recuperatie van een hoeveelheid pijpwerk uit het vorige orgel.