Persoon

Bruggeman, Jean

ID
8029
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8029

Beschrijving

Jean Bruggeman vestigde zich in 1979 als zelfstandig orgelbouwer in Moeskroen. Rond 1990 bracht hij zijn atelier over naar Marke.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Heilige Martinuskerk

Kerkplein (Dentergem)
Parochiekerk gelegen langs oude arm van de Leie met bijhorend kerkhof, omgeven door een bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk. Georiënteerde driebeukige kerk, aan drie zijden omgeven door een rechthoekig kerkhof. In het westen, noorden en oosten is het kerkhof omgeven door smeedijzeren hek op bakstenen muurtjes, met dekstenen in Doornikse kalksteen, en gevat tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen; het geheel op een arduinen plint. Mogelijk is de oorsprong van de Oeselgemse parochie terug te leiden tot het einde van de Karolingische tijd.


Heropgebouwde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof

Sint-Jacobsplein 5 (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1923-1925. Rondom het kerkhof werd een dubbele omhaging en twee rijen opgaande bomen geplant.


Kerk Sint-Elooi

Overleiestraat (Kortrijk)
In 1366 sticht het broederschap van Sint-Elooi in hun al bestaande St.-Elooishuis een gasthuis (ook aangeduid op Sanderus, 1641) en kapel; in hetzelfde jaar bouw van klokkentoren. Kapel in 1878 verlaten en in 1882 gesloopt. In 1882 eerste steen van huidige kerk, ingewijd in 1884, naar ontwerp van Leopold De Geyne (Kortrijk). In 1891 volledig afgewerkt. In 1918 hersteld van oorlogsschade. Tussen 1945 en 1950 schade van de Tweede Wereldoorlog hersteld. In 1973 inwijding van het vernieuwde koor. In 1988 bouw van nieuw portaal.


Orgel kerk Sint-Bavo

St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Het huidig instrument werd in 1937 gebouwd door J. Anneessens (Menen), en de orgelkast door G. Delafontaine (Menen). Een totale ombouw greep plaats in 1998, door J. Bruggeman (Marke).


Orgel kerk Sint-Bernardus (Nieuwpoort-Bad)

Sint-Bernardusplein (Nieuwpoort)
In 1925 werd in deze kerk voor het eerst een orgel geplaatst door Jules Anneessens. Het werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een nieuw orgel werd geleverd door Jos. en Pieter Loncke in 1949. Een herstelling vond plaats in 1994, door J. Bruggeman.


Orgel kerk Sint-Jacob

Sint-Jacobsplein 5 (Diksmuide)
Het huidige orgel is gebouwd in 1930 door Jos. en Pieter Loncke. In 1993 werd het pijpwerk verwijderd door de toenmalige pastoor J. Marichal en orgelbouwer J. Bruggeman.


Orgel kerk Sint-Martinus

Kerkplein (Dentergem)
De bouwer van het oorspronkelijke orgel is onbekend (het is niet uit te sluiten dat het een werk betreft van de gebr. De Rijckere uit Kortrijk); het bouwjaar was 1765. In het midden van de 19de eeuw zijn renovatiewerken geschied, mogelijks door orgelmaker Ch.-L. van Houtte (Waregem). Ergens tussen 1900 en 1911 werden werken uitgevoerd door François Joris (Ronse).


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Reeds in 1680 was er een orgel aanwezig. Het huidig instrument is een werk van Ch.-L. Van Houtte, uit 1835. Een totale ombouw werd uitgevoerd door Ch. Anneessens, in 1887.


Orgel parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
In 1908 werd een nieuw doksaalorgel geleverd door G. Cloetens (Brussel). In 1992 werd een hoeveelheid pijpwerk uit het orgel gehaald door J. Bruggeman (Marke), en geplaatst in een koororgel. In het koor staat een Positief-orgel, door de firma Loncke (Esen) in 1965 gebouwd voor de kerk van Anzegem; in dit positief was pijpwerk (een 6-tal registers) uit het Van Peteghem-orgel van Anzegem verwerkt.


Orgel parochiekerk Sint-Cornelius

Aalbekeplaats 1A (Kortrijk)
In 1788 werd in Aalbeke een nieuw orgel geplaatst (de naam van de bouwer is niet bekend); dit ging meteen verloren toen de Franse Republikeinen in 1794 de kerk in brand staken. In 1824 werd een nieuw orgel gebouwd door P.J. de Volder (Gent). Na een brand in 1993 was het orgel beschadigd. Het werd daarna, in 1995, totaal omgebouwd door J. Bruggeman (Marke). Er is een kleine hoeveelheid oud pijpwerk aanwezig dat nog van het De Volder-orgel kan afkomstig zijn.


Orgel parochiekerk Sint-Dionysius

Kerkeberg (Zwevegem)
Reeds in 1599 werd een orgel geplaatst; vermoedelijk was het een werk van H. Snoeck.


Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Dorpsplein (Anzegem)
In de kerk werd een nieuw orgel gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem, van 1845 tot 1847. In 1965 werd al het pijpwerk weggenomen door de firma Loncke, die een 6-tal registers verwerkte in een nieuw positieforgel dat beganegronds in de zijbeuk geplaatst werd. Al het overige van het doksaalorgel werd buiten gebruik ter plaatse gelaten. In 1992 bouwde Jean Bruggeman een nieuw koororgel, in de plaats van het Loncke-positief, en hergebruikte opnieuw de 6 Van Peteghem-registers.


Orgel parochiekerk Sint-Martinus

Daniël Vermandereplein (Avelgem)
Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens in 1928.


Orgel parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina

Wapenplaats (Dentergem)
In Wakken werd in 1852 een nieuw orgel gebouwd door Ch.-L. van Houtte (Waregem). In 1906 werd het instrument omgebouwd en uitgebreid door Th. Delmotte & zoon (Doornik). Het onderging een revisie door J. Anneessens & zoon (Menen), in 1948.


Orgel wijkkerk Mariadorp

Pyfferoenstraat 13 (Kortrijk)
In deze wijkkerk, gebouwd in 1982, werd in 1987 een nieuw orgel gebouwd door Jean Bruggeman (Moeskroen); in 1992 voegde hij nog een register toe.


Orgels kerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Auteur en bouwjaar van het oorspronkelijk orgel zijn onbekend; het werd totaal gerenoveerd door Charles Anneessens in 1888-1890.


Orgels kerk Onze-Lieve-Vrouw

Oostnieuwkerke (Staden)
Volgens hun werklijst plaatsten Pieter van Peteghem en zoon Lambert-Benoit (Gent) hier een orgel; te situeren tussen 1776 en 1787. Indien dit orgel nog aanwezig was in 1917, dan is het door de oorlogsomstandigheden mee ten onder gegaan met het kerkgebouw. In de kerk bevindt/bevond zich een nieuw orgel van Jos. Loncke uit 1931. In 1999 zijn het pijpwerk en de klaviatuur meegenomen door orgelbouwer J. Bruggeman (Marke); enkel de orgelkasten met sierpijpen, de windladen en de kast van de speeltafel zijn nog aanwezig. In het koor staat sinds 1999 een orgel van J. Bruggeman (Marke), gemaakt in 1993; het stond aanvankelijk in Sint-Jacobs-Kapelle (met erin verwerkt pijpwerk uit het Loncke-orgel van Sint-Jacobs-Kapelle uit 1930).


Orgels parochiekerk Sint-Elooi

Overleiestraat (Kortrijk)
Het doksaalorgel werd in 1904 gebouwd door G. Cloetens (Brussel Sint-Gillis), in 1927 hersteld door J. Anneessens, en is thans buiten gebruik. Het koororgel werd in 1992 gebouwd door J. Bruggeman (Marke); het merendeel van het pijpwerk is pijpwerk dat weggenomen is uit het doksaalorgel van 1904.


Orgels parochiekerk Sint-Martinus

Concertplein (Koekelare)
In 1843 bouwden Pierre (jr) van Peteghem en zoon (Gent) een nieuw instrument in een aanwezige oude orgelkast. In 1886-88 werd een nieuw orgel gebouwd door J.-Ph. Forrest (Roeselare), in een nieuwe gedeelde orgelkast, maar met integratie van een ruime hoeveelheid Van Peteghem-pijpwerk. In 1984 werden enkele registers uit het orgel weggenomen en verwerkt in een nieuw koororgel door J. Bruggeman (Marke).


Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Parochiekerk Heilige Kruisverheffing. Voorheen de Sint-Germanuskerk. Georiënteerd bedehuis. De in 1608-1628 herbouwde laatgotische pseudo-hallenkerk met kruisingstoren werd in 1786-1788 vergroot en kreeg in 1830 rondboogvensters. In 1923-1925, na verwoesting in de Eerste Wereldoorlog, heropbouw naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem), als gotische hallenkerk met dezelfde oriëntering, echter zuidwaarts opgeschoven met als gevolg een noordoostelijke inplanting van de toren. Ten noorden van de kerk, standbeeld voor militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen naar ontwerp van A. Alliet en Heilig Hartbeeld (1929).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorpsplein (Staden)
Kerk met als patroonheilige opeenvolgend Sint-Blasius en de Heilige Brigida; sinds 1801 gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, doch Brigida-altaar (1928) en Brigidakapel (circa 1974). De huidige hallenkerk werd gebouwd vanaf 1897, aanknopend bij de laatgotische baksteenarchitectuur, naar ontwerp van architect Jules Soete, ter vervanging van het herhaalde malen herstelde nog deels Romaanse kerkje.


Parochiekerk Sint-Amandus

Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Moderne kerk getypeerd door de gotisch geïnspireerde vormentaal. De huidige kerk, opgetrokken in 1938 en ontworpen door Alphons Boosten en Jan Reyntjens vervangt de oude, overwegend 16de-eeuwse laatgotische hallenkerk. Enkel de achtkantige, gotische toren en de romaanse torenvoet in Doornikse steen en een deel van het meubilair bleven behouden. Gele baksteenbouw onder leipannen met geblokte natuurstenen plint. Ingewerkte achtzijdige gotische toren onder leien spits met torenuurwerk. Brede middenbeuk; smalle zuidbeuk bestaande uit verschillende dwars geplaatste zijkapellen; smalle noordelijke zijbeuk; zuidelijk transept; vijfzijdig koor. Brede westpuntgevel met groot rozet gemarkeerd door vooruitspringend lager westportaal getypeerd door opvallende gaanderij. Spitsbogige deur. Dwarse kapellen met puntgevels geritmeerd door spitsbogige drielichten en steunberen. Gevel zuidelijke zijbeuk geritmeerd door lancetvensters.


Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
Georiënteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk.


Parochiekerk Sint-Bavo

St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Neoromaanse parochiekerk, gebouwd in 1910-1913 naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke, met behoud van de 12de-eeuwse vieringtoren en transeptmuren. Georiënteerde kerk met omringend kerkhof, gelegen in het dorpscentrum nabij de linkeroever van een afgesneden Leiemeander.


Parochiekerk Sint-Bernardus

Sint-Bernardusplein (Nieuwpoort)
Neoromaans bedehuis naar ontwerp van architect P. Vandervoort van 1923, ter vervanging van een in 1877 gebouwde soortgelijke kerk, met toevoeging van zuidwesttoren; vernield in 1944-'45 en heropgebouwd in 1947. De plattegrond ontvouwt een basilicale, driebeukige kerk met toren ten zuidwesten, vlakke koorsluitingen en aanleunende, afgeronde koorapsis.


Parochiekerk Sint-Cornelius

Aalbekeplaats 1A (Kortrijk)
Oostwest-georiënteerd bedehuis gelegen ten noordwesten van het plein. Tot 1969 omgeven door ommuurd kerkhof (muur verdween al in 1950). Heden omlopend pad met oude grafstenen van het voormalig kerkhof.


Parochiekerk Sint-Dionysius en Sint-Genesius

Kerkeberg (Zwevegem)
Hoger gelegen driebeukige kerk, oorspronkelijk romaans, met vierkante kruisingstoren in verschillende bouwmaterialen met leien bekleding voor de zadeldaken en gebakken leitegels. De parochiekerk is nu omgegeven met parkje met hagen en bomen.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius

Dorpsplein (Anzegem)
Hoger gelegen georiënteerde driebeukige hallenkerk, omgeven door druippad, omlopend pad afgezoomd door leilinden. Ten zuiden van de kerk, parkje met Lourdesgrot afgezet door ijzeren hekje. Van de oorspronkelijk romaanse kruiskerk van eind 12de, begin 13de eeuw, resteert de vieringtoren met rechthoekig grondplan, het opgaand metselwerk van de transeptvleugels en delen van het in 1686 verbouwde koor. Het driebeukige schip is een wijziging uit de jaren 1820, naar ontwerp van architect L. Vuylsteke.


Parochiekerk Sint-Martinus

Daniël Vermandereplein (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis met basilicale opstand en westtoren gelegen op veelhoekig plein. Heropgebouwde kerk, opgetrokken in 1924-1926 ter vervanging van de neogotische kerk opgericht van 1866 tot 1869 en vernield bij Duitse beschietingen in oktober 1918. Voor de kerk, bronzen Heilig Hart beeld op arduinen sokkel volgens bouwplan van 1938 naar ontwerp van A. Vandemeulebroucke. Sokkel, afwijkend van het ontwerp met kruis en wapenschild zonder invulling.


Parochiekerk Sint-Martinus

Concertplein (Koekelare)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. Neogotische kerk in twee bouwfases gerealiseerd, met name in 1876-1880, naar ontwerp van architect F. Coppejans uit Gent, en 1909-1912, naar ontwerp van architect J. Goethals uit Aalst en uitgevoerd door aannemer Leonard Verstraete uit Rumbeke. Driebeukige hallenkerk met transept, koren met veelzijdige sluiting.


Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina met kerkhof

Wapenplaats (Dentergem)
Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie. Het deels ommuurde kerkhof sluit aan bij de kerk.


Wijkkerk Mariadorp

Pyfferoenstraat 13 (Kortrijk)
Wijkkerk Mariadorp naar ontwerp van Luk Berkein, ingewijd in 1982. Genaamd naar Maria Pyfferoen die grond schonk aan de parochie om er een kapel te bouwen. Lichte baksteenbouw met variërend volumespel en schuingeplaatste muren verbonden door vensters; platte en lessenaarsdaken.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bruggeman [online], https://id.erfgoed.net/personen/8029 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.