Philippe Busschaert werkte aanvankelijk in het atelier van orgelbouwer P. Anneessens (Menen) en vestigde zich rond 1977 zelfstandig in Kortrijk.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Sint-Jorisplein 37 (Nieuwpoort)
Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen uit 1970. Uitbreiding met tweede klavier door Philippe Busschaert in circa 1988.
Koolskamp (Ardooie)
Een orgel, afkomstig uit het Rijke Klaren-klooster in Brugge, en waarschijnlijk met nog hoge erfgoedwaarde, ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1951 werd op het West-doksaal een nieuw orgel gebouwd door Jos. en P. Loncke (Esen). Rond 2007 werd ook het Busschaert-orgel uit de voorgoed gesloten parochiekerk van Bossuit overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp, als koororgel.
Dorpsplaats (Koksijde)
Het huidig orgel is van Jules Anneessens en dateert van circa 1925. Herstellingen en wijzigingen geschiedden door Philippe Busschaert in 1986.
Otegem (Zwevegem)
Voorgeschiedenis Vóór 1866 was er reeds een orgel aanwezig waarover geen verdere gegevens beschikbaar zijn. Huidig orgel De bouwer van het instrument is Ph.-J. Forrest (Geluveld); de orgelkast werd gemaakt door C. Landuyt (Koolskamp), met snijwerk van E. de Jonghe (Izegem). Het bouwjaar is 1866 (orgelkast gedateerd 1868).
Doorniksesteenweg (Avelgem)
Rond 1925 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens. Rond 1990 werd een nieuw orgel gemaakt door Ph. Busschaert; een kleine hoeveelheid pijpwerk uit het Anneessens-orgel werd hierbij hergebruikt. De speeltafel, en mogelijks ook de orgelkast, bevatten onderdelen die wellicht gerecupereerd zijn uit ouder neogotisch meubilair. Na het definitief sluiten van de kerk in 2007 werd het Busschaert-orgel overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp.
Kooigemplaats (Kortrijk)
De bouwer van het oorspronkelijke instrument is onbekend; de huidige vorm moet tot stand gekomen zijn op het eind 19de eeuw. Het betreft een occasie-instrument, afkomstig uit de kerk van Bissegem, en hier geplaatst door J. Anneessens (Menen) in 1929. Het bevat een hoeveelheid materiaal die verwijst naar 19de-eeuws werk van Van Peteghem (Gent).
Sint-Pietersstraat (Avelgem)
Het orgel werd gebouwd door Pieter van Peteghem in 1741. Het is afkomstig uit de parochiekerk van Ouwegem; het was wellicht voor die kerk gebouwd.
de Coninckplein (Roeselare)
In 1898 werd een orgel gebouwd door de gebroeders Joris (Ronse). In 1957 werd het omgebouwd door Paul Anneessens (Menen). In 1982 had een herstelling plaats door Philippe Busschaert (Kortrijk). Daarna geraakte het orgel terug in verval en het blijft in die toestand op het doksaal staan. In 1992-1994 werd een nieuw orgel gebouwd door Ghislain Potvlieghe (Denderwindeke) en in het koor geplaatst.
Robecijnplein (Spiere-Helkijn)
De parochiekerk van Spiere is een georiënteerd neogotisch bedehuis met omringend kerkhof. De huidige kerk, met uitzondering van de toren, wordt opgetrokken tussen 1891 en 1893. Binnen de dorpskern heeft de kerk een beeldbepalende en uitzonderlijke ligging op een kunstmatig aangelegde heuvel. Imposante parochiekerk van het pseudo-basilicale type volledig opgetrokken in Doornikse steen.
Otegemplaats 1 (Zwevegem)
Classicistische parochiekerk, gelegen in de dorpskom, in rode baksteen met verwerking van zandsteen voor de hoekbanden en arduinen blokken voor de sokkel. Gebouw met glasramen en vierkante ingebouwde toren, met altaren, biechtstoelen, schilderijen en orgel. Kerk gedateerd 1789 omgeven door parkeerplaatsen en leilinden. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Doorniksesteenweg (Avelgem)
Hoger gelegen, niet-georiënteerde driebeukige hallenkerk met omringend kerkhof begrensd door bakstenen muurtje. Neogotisch kerkgebouw van 1857 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Pierre Nicolas Croquison, gedeeltelijk vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) en gerestaureerd in 1924. Bedehuis opgetrokken ter vervanging van de 11de-eeuwse Romaanse kerk die herhaaldelijk verbouwd werd. Arduinen piëta.
Sint Denijsplaats (Wervik)
Georiënteerd bedehuis te midden van grastuin afgezoomd met bomen, ter hoogte van het in 1806 opgeheven kerkhof toen overgebracht op circa 250 m ten oosten.
Sint-Jorisplein 37 (Nieuwpoort)
Tweebeukig neogotisch bedehuis naar ontwerp van architect G. Hendrickx van 1922, opgericht 700 meter westwaarts, naar verluidt als kopij van de in 1914-1918 vernielde kerk, teruggaand op eenbeukig gotisch kerkje met westtoren, waaraan later aan noordzijde een Onze-Lieve-Vrouwekapel was toegevoegd. Verankerd gebouw van gele baksteen aansluitend bij historiserende wederopbouwarchitectuur zie herhaling van tuitgevels met muurvlechtingen; leien bedakingen.
Kooigemplaats (Kortrijk)
Georiënteerd neogotisch bedehuis opgetrokken in 1848, naar ontwerp van C. Dehults (Kortrijk), ter vervanging van de Romaanse kerk. De toren wordt heropgebouwd in 1920, onder leiding van L. Damide en aannemer J. Spilers, maar enigszins afwijkend van de 19de-eeuwse toren. Aanpalend ommuurd kerkhof met arduinen grafstenen.
Dorpsplein 27 (Ardooie)
Neogotische parochiekerk uit 1924 naar ontwerp van architect Louis Verstraete uit Izegem. Heropbouw naar voorbeeld van de in 1918 door de Duitsers gedynamiteerde gotische kerk met romaanse toren. Praalgraven van de heren van Lichtervelde in zijkapel beschermd als monument
Sint-Pietersstraat (Avelgem)
Georiënteerde dorpskerk binnen een ommuurd kerkhof. In oorsprong vroeggotische kerk, die in de loop der tijden gewijzigd werd: de verscheidenheid van materialen en de bouwnaden verwijzen naar de talrijke verbouwingen die de kerk onderging. Eenvoudig bedehuis deels opgetrokken in natuursteen en deels in baksteen. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vier traveeën, voorafgegaan door een vierkante, 14de-eeuwse westtoren. Vijfzijdig koor met drie spitsboogvensters. Achter de zuidbeuk Sint-Pieterskapel op rechthoekig grondplan. Aansluitend op de noordbeuk sacristie.
Dorpsplaats (Koksijde)
Kerk met omringend, omhaagd kerkhof, aan Dorpsplaats afgezet met een 20ste-eeuws bakstenen muurtje. Roepsteen rechts van portaal. Na een brand in 1873, werd in 1875 een neogotisch bedehuis naar ontwerp van architect A. Brinck gebouwd, ten oosten van bewaarde toren. Herstellingen na verwoesting tijdens Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van architect Georges Hendrickx. Verankerd gebouw van gele baksteen; leien bedakingen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Busschaert [online], https://id.erfgoed.net/personen/8030 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.