Persoon

Cacheux, Corneille

ID: 8031   URI: https://id.erfgoed.net/personen/8031

Beschrijving

Corneille Cacheux was een 18de-eeuwse orgelmaker uit Noord-Frankrijk. Geboren in 1687, ontplooide hij activiteiten vanaf ca. 1714. Hij werkte ook verscheidene malen in West-Vlaanderen.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Petrus

Tielt (Tielt)
In 1643 werd een orgel gebouwd door G. Medaert (Roeselare). Dit is mogelijks reeds verloren gegaan toen in 1645 de kerk in de as werd gelegd. In de jaren 1732-1737 werd een orgel geplaatst door C. Cacheux (Atrecht/Arras). In 1895 renoveerde Ch. Anneessens (Menen) het orgel; in 1933 voerde J. Anneessens een revisie uit. In WO I had het gebouw weinig schade opgelopen; op 26 mei 1940 werden echter de kerktoren, een groot deel van het dak, de sacristie en het orgel vernield. Het huidige orgel werd gebouwd door G. Delmotte (Doornik), in 1969. De bouw van een nieuw orgel met mechanische tractuur wordt gepland (anno 2011); de opstelling van de diverse windladen zal herschikt worden (niet uitsluitend op het zijdoksaal) en een gedeelte van het bestaande pijpwerk zal gerecupereerd worden.


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis (Wijk Sint-Lodewijk)

Deerlijk (Deerlijk)
Het orgel werd in 1734 gebouwd door de Noordfranse orgelmaker Corneille Cacheux; het zou gemaakt zijn voor de kerk van Waregem. Het instrument werd totaal gerenoveerd door de firma Jos. Loncke & Zonen in 1967.


Orgel parochiekerk Sint-Pieters

Hulste (Harelbeke)
Hoewel er geen archivalische bewijzen voorhanden zijn, wordt algemeen aangenomen dat het orgel een werk is van C. Cacheux; alle constructie-eigenschappen verwijzen naar deze orgelmaker uit Frans-Vlaanderen. Het orgel werd geheel gerestaureerd door Jan Lapon (2000-2007).


Orgels parochiekerk Sint-Amandus en Blasius

Waregem (Waregem)
ORGEL IN DE KERK Voorgeschiedenis