Persoon

Dillens, Carolus

ID
8051
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8051

Beschrijving

Carolus Dillens was sinds het begin van de 18de eeuw gevestigd als orgelmaker in Mechelen. Zijn geboortedatum is onbekend; hij werd op 7 juli 1729 begraven in de Sint-Janskerk in Mechelen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen met kerkhof

Sint Antoniusstraat 39 (Ranst)
Oostwest-georiënteerde gotische pseudokruisbasiliek, die grotendeels dateert uit 16de-17de eeuw en gelegen is op een begraasde lichte verhevenheid, omringd door jonge linden en met bewaard 18de-eeuws grafkruis.


Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kouterstraat 108A (Zele)
De Kouterkapel is een éénbeukige kapel van twee traveeën met driezijdig afgerond koor, gebouwd in 1645 naar aanleiding van de pest. Centraal op het dak staat een zeshoekige dakruiter met een klokkentorentje en een ingesnoerd tentdak waarop een smeedijzeren weerhaan prijkt. Vooraan op het dak staat een smeedijzeren kruis.


Orgel kerk Sint-Jan

Mechelen (Mechelen)
De oorsprong van het huidige orgel gaat terug tot 1644, toen een nieuw orgel werd geleverd door J. Bremser (Mechelen). Tussen 1711 en 1714 werd het gerenoveerd door C. Dillens (Mechelen). Een grotere ombouw, gepaard gaand met plaatsing van een indrukwekkend nieuw orgelfront, had plaats in 1774, door P. van Peteghem & zonen (Gent). In 1810 voegden de gebroeders Van Peteghem nog een Positief toe. Een totale ombouw geschiedde in 1899, door J. Stevens (Duffel); hierbij werd evenwel veel oud pijpwerk hergebruikt. Het instrument is in 2009 gedemonteerd en opgeslagen; enkel het orgelfront is nog ter plaatse. Addendum: Als voorlopig begeleidingsinstrument heeft het kerkbestuur in 2009 een tweedehands positieforgeltje aangekocht (bouwer: 'Flentrop Orgelbouw', NL-Zaandam).


Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Paulus

Keizerstraat 1 (Mechelen)
Voormalige jezuïetenkerk Sint-Franciscus Xaverius, heden parochiekerk. Barokkerk naar ontwerp van A. Losson; in 1694 plechtige wijding.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dillens [online], https://id.erfgoed.net/personen/8051 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.