Collectief

Berger (familie)

ID
8059
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8059

Beschrijving

De Brugse familie Berger telde in haar rangen zowel een beeldsnijder, een kunstschilder en een glazenier als verschillende orgelmakers. Jacob Berger (Jacob I), de oudst gedocumenteerde, was beeldsnijder en kwam zich rond 1677 in Brugge vestigen; hij was mogelijk afkomstig uit Ieper. Voor de organografie zijn volgende familieleden van belang :

  1. Jacob (Jacob II), zoon van Jacob (I)
  2. Andreas, zoon van Jacob (I)
  3. Andries-Jacob, zoon van (2)
  4. Jacob (Jacob III), zoon van (2)
  5. Karel, zoon van (2)
  6. Dominicus, zoon van (3)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Poperinge (Poperinge)
Volgens een niet te verifiëren bron zou er in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in 1715 gewerkt zijn door de Ieperse orgelmaker Jacobus van Eynde. Een kleine hoeveelheid oud pijpwerk, in het huidige instrument nog aanwezig, zou kunnen aan Van Eynde toegeschreven worden. Een belangrijke hoeveelheid pijpwerk dateert echter van respectievelijk 1731 en 1735. Dit materiaal kan met vrij grote zekerheid toegeschreven worden aan de Brugse orgelmakers Berger; alles wijst er op dat er in die periode aanzienlijke werken aan het orgel geschiedden. In 1831 werd het instrument gerenoveerd door Pierre (jr) van Peteghem (Gent). In 1910-1911 volgde opnieuw een ingrijpende ombouw, door Jules Anneessens (Menen).


Orgels kerk Sint-Amandus

Uitkerke (Blankenberge)
Het orgel werd in 1797 gekocht van de gesupprimeerde abdij Ten Eekhoute in Brugge, waar het gebouwd was in 1624. De oorspronkelijke bouwer is niet bekend (mogelijks N. Helewoudt uit Brugge).