Collectief

Berger (familie)

ID
8059
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8059

Beschrijving

De Brugse familie Berger telde in haar rangen zowel een beeldsnijder, een kunstschilder en een glazenier als verschillende orgelmakers. Jacob Berger (Jacob I), de oudst gedocumenteerde, was beeldsnijder en kwam zich rond 1677 in Brugge vestigen; hij was mogelijk afkomstig uit Ieper. Voor de organografie zijn volgende familieleden van belang :

  1. Jacob (Jacob II), zoon van Jacob (I)
  2. Andreas, zoon van Jacob (I)
  3. Andries-Jacob, zoon van (2)
  4. Jacob (Jacob III), zoon van (2)
  5. Karel, zoon van (2)
  6. Dominicus, zoon van (3)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Casselstraat (Poperinge)
Gotische, bakstenen hallenkerk met rijzige westtoren die het stadsbeeld domineert. De kerk dateert uit het einde van de 13de en de 14de eeuw, en sluit door het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen aan bij de typische baksteengotiek van de kuststreek. Ze is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg.


Sint-Amanduskerk

Ruiterstraat 1 (Blankenberge)
De kerk wordt circa 1089 gebouwd op één van de vier terpen waaruit Uitkerke is ontstaan. Een kerkrekening uit 1578-1579 vermeldt dat het gebouw grotendeels verwoest was door een brand, nadien hersteld. In 1889 wordt beslist om een nieuwe, grotere kerk in neogotische stijl te bouwen omheen de bestaande kerk. Er gebeuren ingrijpende veranderingen in het oorspronkelijke grondplan, waardoor een nieuw architectonisch concept ontstaat. Er is nog een gedeelte van de kerkhofmuur bewaard.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Berger (familie) [online], https://id.erfgoed.net/personen/8059 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.