Andries-Jacob Berger mag beschouwd worden als de belangrijkste orgelmaker in het Brugge van de 18de eeuw. Wellicht werd hij door twee van zijn broers, Jacob (III) en Karel, geassisteerd.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin met enkele opgaande bomen, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje en taxushaag. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.
Zuidstraat 25-27, 33 (Roeselare)
Bisschoppelijk College of Klein Seminarie. Huidig gebouwencomplex uit de eerste helft van de 17de eeuw, 18de eeuw, 19de en 20ste eeuw. Centrale as is de in 1898-1902 overwelfde Mandelbeek en de zogenaamde "Collegedreef" met ten noorden ervan de oudste bebouwingskern met aan de straat de georiënteerde kerk geflankeerd door een schoolgebouw en het voormalig kloosterpand met aansluitende eet- en slaapzaal voor de leerlingen.
Watermolenwal 2-4, 8, 16 (Kortrijk)
Klooster met bijhorende Sint-Godelievekerk en de vrije basisschool Sint-Godelieve. Complex gelegen tussen de Izegemsestraat en Watermolenwal. In 1847-1848 opgericht onder impuls van weduwe Dinnecourt en haar dochter U. Dinnecourt, die verschillende woningen en percelen aankochten.
Izenbergestraat (Alveringem)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is A.J. Berger, 1773. Rond 1805, na de heropening der kerken, werd het instrument in orde gesteld door R. Germain.
Veurne (Veurne)
Het kleine orgel werd gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem (Gent), in 1838. Na WO I had een verbouwing plaats door Frans Vos (Zichem). In 1973 werd het instrument gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke toestand door de firma Loncke Orgelbouw bvba (Zarren).
Zuidstraat 25-27 (Roeselare)
In 1919 leverde J. Anneessens een occasie-orgel. Het werd in 1953 vervangen door een nieuw orgel van Jos. en P. Loncke.
Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Het orgel ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1927 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens; dit ging verloren in de brand van 1940. Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen uit 1966.
Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)
Een voormalig orgel ging verloren in de brand van 17 mei 1853. Een nieuw orgel werd gebouwd door de gebroeders Petrus Albertus en Francis Loncke in 1856. In 1938 werden enkele wijzigingen aangebracht door Jos. en Pieter Loncke. Het instrument kreeg een revisie in 2002, door P. Andriessen.
Werkenplein (Kortemark)
Huidig orgel in de Sint-Martinuskerk is van firma Jos. Loncke en Zonen (Esen), uit 1958.
Dorpsplein Slyps (Moorslede)
In 1836 werd een orgel gebouwd door Charles-Louis Vanhoutte (Waregem); dit orgel ging verloren, waarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het huidige orgel werd in 1760 gemaakt door Andries Jacob Berger (Brugge) voor de voormalige Sint-Catharinakerk in Brugge. Rond 1880 werd het gekocht als eerste orgel voor de heropgerichte benedictijnenabdij van Steenbrugge. In 1933 belandde het uiteindelijk in de nieuwe kerk van Slijpskapelle. Een renovatie geschiedde door Louis-Benoit Hooghuys (Brugge) in 1880. De overplaatsing naar Slijpskapelle in 1933 was het werk van Jules Anneessens (Menen). De laatste renovatie gebeurde door Etienne De Munck (Sint-Niklaas) in 1988.
Harelbeke (Harelbeke)
In 1904 plaatste S. Van Bever hier een orgel (zonder orgelkast), afkomstig uit de Brugse Karmelietenkerk. Dit orgel, gebouwd in 1755 door A.J. Berger, was reeds in Brugge in 1876 grondig omgebouwd door L.B. Hooghuys (Brugge). In 1994 werd een "nieuw" orgel gebouwd door "Les Artisans de Tournai"; hierin werden al de waardevolle elementen uit het bestaande orgel herbruikt; het instrument werd gebouwd in een occasie-orgelkast afkomstig uit Tourcoing.
Watermolenwal (Kortrijk)
Het orgel werd oorspronkelijk gebouwd voor de kerk van Loppem, door A.J. Berger (Brugge), in 1743. Toen in 1868 een aanvang werd gemaakt met de renovatie van de kerk van Loppem, werd het orgel gedemonteerd door L.-B. Hooghuys (Brugge). Hooghuys verkocht vervolgens het instrument aan Jw. Ursula Dinnecourt en plaatste het in de kerk van Heule-Watermolen. Op 10 december 1988 woedde een zware brand in de kerk; het orgel werd grotendeels vernield. In 1990 werd het orgel gereconstrueerd.
Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.
Stasegemdorp (Harelbeke)
Sint-Augustinuskerk, parochiekerk van het gehucht Stasegem, gelegen langs de straat Stasegemdorp, op de kruising met de Ommegangstraat. Eenvoudige neoromaanse kruiskerk gebouwd in 1874 naar het ontwerp van de quasi onbekende (Gentse?) architect Bloem.
Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)
Georiënteerde hallenkerk te midden van een kerkhof met haag, bomenrij en recent laag geelbakstenen muurtje met betonnen deksteen. Op het kerkhof is onder meer een oorlogsgedenkteken en een Brits militair ereperk terug te vinden. Over de vroegste geschiedenis van dit laatgotische bedehuis uit de 16de eeuw is bijzonder weinig geweten tot de brand van 1853. 1854-1858: heropbouw van de kerk naar voorgaand model onder leiding van architect P. Buyck, mits afwijkingen.
Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.
Dorpsplein Slyps (Moorslede)
Georiënteerd, eclectisch bedehuis van het pseudo-basilicale type, omgeven door een parking en omhaagd grasveldje. Kerk van 1930-1931 naar ontwerp van A. Latte (Kortrijk), ter vervanging van eenbeukig kerkje. Ten zuiden van de kerk is er een perkje met een atypisch Brits militair graf uit de Eerste Wereldoorlog.
Houtmarkt 1, 14 (Veurne)
Eertijds ook zogenaamd "Noordgasthuis" naar de oorspronkelijke vestigingsplaats buiten de Noordpoort. Oudste vermelding van 1255.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Berger [online], https://id.erfgoed.net/personen/8061 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.