Persoon

Demazière, Charles-Louis

ID
8067
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8067

Beschrijving

Charles-Louis Demazière was een tijdlang meestergast bij orgelbouwer Ph.-J. Forrest, in Geluveld. Hij huwde in 1875 nog met de weduwe Christiaen in Roeselare. Behalve sporadische herstellingen, is het enige bekende werk dat hij als zelfstandig orgelbouwer leverde het nieuw orgel in de hoofdkerk van Roeselare, gebouwd in 1887-1888; dit laatste lokte heel wat polemiek uit in de stad omdat algemeen verwacht was dat de opdracht zou gaan naar Forrest (toen ook in Roeselare gevestigd). Naar verluidt had Demazière deze opdracht bekomen via de invloedrijke familie van zijn echtgenote.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Jacob-de-Meerdere

Gitsbergstraat zonder nummer (Hooglede)
Kort voor 1927 werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens (Menen), misschien met hergebruik van enkele residua van het vorig orgel. Een herstelling vond plaats in 1994.


Orgel kerk Sint-Michiel

Roeselare (Roeselare)
De Sint-Michielskerk heeft een rijke orgelgeschiedenis achter de rug. Reeds vóór de beeldenstorm waren er twee orgels aanwezig.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Bellegem (Kortrijk)
Het huidige orgel werd gebouwd door H. Loret (Brussel-Laken), in 1855. Tot 1860 is het Loret zelf die het orgel onderhoudt; daarna wordt klein onderhoudswerk verricht door de lokale organist.