Persoon

Cloetens, Georges

ID
8071
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8071

Beschrijving

Georges Cloetens is geboren in Brussel in 1870 en overleed er in 1949. Hij leerde het orgelbouwersvak bij Pierre Schyven in Elsene. Zijn eerste zelfstandige activiteiten als orgelbouwer dateren van rond 1895, maar pas rond 1900 is zijn atelier in volle bedrijvigheid. Cloetens was een gedreven mecanicien die voortdurend naar nieuwe systemen zocht, en daarop talloze patenten genomen heeft. Na WO I zijn zijn activiteiten in de orgelbouw fel verminderd en heeft hij zich toegelegd op diverse andere, meer experimentele instrumenten. Zo is bijvoorbeeld zijn Luthéal (een piano voorzien van registers met klankeffecten) door de Franse componist Maurice Ravel aangewend in twee werken, "Tzigane" voor viool en piano(-luthéal) en in het scènisch werk "L'Enfant et les Sortilèges". Cloetens was naar verluidt ook een vaardig organist en improvisator. Cloetens' bijzondere instrumenten (Orphéal, Ocléal, Clavéal etc.) werden in Parijs verkocht in samenwerking met de beroemde orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Klooster, kapel en school van de zusters franciscanessen

Lange Kongostraat 21, Pothoekstraat 112 (Antwerpen)
Klooster en kapel van de zusters franciscanessen, missiezusters van Kongo, hier gevestigd sinds 1890, met een patronaat, bewaarschool, klooster en lagere school uit de jaren 1890-1899 door de architecten Henri Thielens, Jean Le Roij en Antoine Van den Berghe-Le Roy, en een neogotische kapel door Jules Bilmeyer uit 1910-1914. De kloostertuin is aan voor- en achterzijde begrensd door de oorspronkelijke kloostermuren uit 1891 en beplant met verschillende fruitbomensoorten.

Uitvoerder van

Kerk Sint-Elooi

Overleiestraat (Kortrijk)
In 1366 sticht het broederschap van Sint-Elooi in hun al bestaande St.-Elooishuis een gasthuis (ook aangeduid op Sanderus, 1641) en kapel; in hetzelfde jaar bouw van klokkentoren. Kapel in 1878 verlaten en in 1882 gesloopt. In 1882 eerste steen van huidige kerk, ingewijd in 1884, naar ontwerp van Leopold De Geyne (Kortrijk). In 1891 volledig afgewerkt. In 1918 hersteld van oorlogsschade. Tussen 1945 en 1950 schade van de Tweede Wereldoorlog hersteld. In 1973 inwijding van het vernieuwde koor. In 1988 bouw van nieuw portaal.


Orgel kerk Sint-Bertinus

Garenstraat (Poperinge)
In de 17de eeuw zijn diverse interventies van de orgelmakers Van Belle gedocumenteerd; de oudste materiële resten in het orgel dateren van toen. Nadien volgeden verschillende ingrepen.


Orgel parochiekerk Heilig Hart en Sint-Amandus

Robecijnplein (Spiere-Helkijn)
Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens (Menen) in 1935.


Orgel parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
In 1908 werd een nieuw doksaalorgel geleverd door G. Cloetens (Brussel). In 1992 werd een hoeveelheid pijpwerk uit het orgel gehaald door J. Bruggeman (Marke), en geplaatst in een koororgel. In het koor staat een Positief-orgel, door de firma Loncke (Esen) in 1965 gebouwd voor de kerk van Anzegem; in dit positief was pijpwerk (een 6-tal registers) uit het Van Peteghem-orgel van Anzegem verwerkt.


Orgels parochiekerk Sint-Elooi

Overleiestraat (Kortrijk)
Het doksaalorgel werd in 1904 gebouwd door G. Cloetens (Brussel Sint-Gillis), in 1927 hersteld door J. Anneessens, en is thans buiten gebruik. Het koororgel werd in 1992 gebouwd door J. Bruggeman (Marke); het merendeel van het pijpwerk is pijpwerk dat weggenomen is uit het doksaalorgel van 1904.


Parochiekerk Sint-Amandus en Heilig Hart met kerkhof

Robecijnplein (Spiere-Helkijn)
De parochiekerk van Spiere is een georiënteerd neogotisch bedehuis met omringend kerkhof. De huidige kerk, met uitzondering van de toren, wordt opgetrokken tussen 1891 en 1893. Binnen de dorpskern heeft de kerk een beeldbepalende en uitzonderlijke ligging op een kunstmatig aangelegde heuvel. Imposante parochiekerk van het pseudo-basilicale type volledig opgetrokken in Doornikse steen.


Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
Georiënteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk.


Parochiekerk Sint-Bertinus

Garenstraat (Poperinge)
Laatgotische, bakstenen hallenkerk met zware westtoren, grosso modo daterend uit het tweede en derde kwart van de 15de eeuw. De kerk is gebouwd in baksteengotiek van de kuststreek, hiernaar verwijzen het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen. Het gaat om de oudste parochiekerk gelegen in de stadskern.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cloetens [online], https://id.erfgoed.net/personen/8071 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.