Persoon

Cloetens, Georges

ID: 8071   URI: https://id.erfgoed.net/personen/8071

Beschrijving

Georges Cloetens is geboren in Brussel in 1870 en overleed er in 1949. Hij leerde het orgelbouwersvak bij Pierre Schyven in Elsene. Zijn eerste zelfstandige activiteiten als orgelbouwer dateren van rond 1895, maar pas rond 1900 is zijn atelier in volle bedrijvigheid. Cloetens was een gedreven mecanicien die voortdurend naar nieuwe systemen zocht, en daarop talloze patenten genomen heeft. Na WO I zijn zijn activiteiten in de orgelbouw fel verminderd en heeft hij zich toegelegd op diverse andere, meer experimentele instrumenten. Zo is bijvoorbeeld zijn Luthéal (een piano voorzien van registers met klankeffecten) door de Franse componist Maurice Ravel aangewend in twee werken, "Tzigane" voor viool en piano(-luthéal) en in het scènisch werk "L'Enfant et les Sortilèges". Cloetens was naar verluidt ook een vaardig organist en improvisator. Cloetens' bijzondere instrumenten (Orphéal, Ocléal, Clavéal etc.) werden in Parijs verkocht in samenwerking met de beroemde orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Klooster, kapel en school van de zusters franciscanessen

Lange Kongostraat 21, Pothoekstraat 112 (Antwerpen)
Klooster en kapel van de zusters franciscanessen, missiezusters van Kongo, hier gevestigd sinds 1890, met een patronaat, bewaarschool, klooster en lagere school uit de jaren 1890-1899 door de architecten Henri Thielens, Jean Le Roij en Antoine Van den Berghe-Le Roy, en een neogotische kapel door Jules Bilmeyer uit 1910-1914.

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Bertinus

Poperinge (Poperinge)
In de 17de eeuw zijn diverse interventies van de orgelmakers Van Belle gedocumenteerd; de oudste materiële resten in het orgel dateren van toen. In 1780 vonden herstellingen plaats door J.J. vander Haeghen. Rond 1806 werd het orgel van het koordoksaal overgebracht naar een W-doksaal. Tussen 1825 en 1836 renoveerde P. van Peteghem het instrument. Er werd een nieuwe orgelkast voorzien. In 1903 renoveerde G. Cloetens het instrument naar romantische trend, met behoud van een gedeelte oud pijpwerk; de neogotische orgelkast uit 1836 werd vervangen. In 1948 volgde een transformatie door Jos. en P. Loncke. In de periode 2008-2010 werd het orgel gerenoveerd door G. Schumacher, naar ontwerp van orgeldeskundige J. Braekmans. Er werd een nieuwe orgelkast gebouwd en het instrument werd gereorganiseerd in functie van een maximale integratie van het oude pijpwerk.


Orgel parochiekerk Heilig Hart en Sint-Amandus

Spiere (Spiere-Helkijn)
Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens (Menen) in 1935.


Orgel parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegem (Kortrijk)
In 1908 werd een nieuw doksaalorgel geleverd door G. Cloetens (Brussel). In 1992 werd een hoeveelheid pijpwerk uit het orgel gehaald door J. Bruggeman (Marke), en geplaatst in een koororgel. In het koor staat een Positief-orgel, door de firma Loncke (Esen) in 1965 gebouwd voor de kerk van Anzegem; in dit positief was pijpwerk (een 6-tal registers) uit het Van Peteghem-orgel van Anzegem verwerkt.


Orgels parochiekerk Sint-Elooi

Kortrijk (Kortrijk)
Het doksaalorgel werd in 1904 gebouwd door G. Cloetens (Brussel Sint-Gillis), in 1927 hersteld door J. Anneessens, en is thans buiten gebruik. Het koororgel werd in 1992 gebouwd door J. Bruggeman (Marke); het merendeel van het pijpwerk is pijpwerk dat weggenomen is uit het doksaalorgel van 1904.


Thema's