Persoon

Potvlieghe, Ghislain

ID
8104
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8104

Beschrijving

Ghislain Potvlieghe studeerde o.m. orgel (G. Verschraegen) en muziekgeschiedenis (M. Boereboom) aan het Conservatorium te Gent. Reeds op jeugdige leeftijd was hij gepassioneerd door de Vlaamse orgelbouwgeschiedenis en publiceerde in 1961 zijn eerste bijdragen over orgels in Vlaams-Brabant. Een niet aflatende stroom publicaties zou volgen in orgeltijdschriften als "De Praestant" en vanaf 1978 in "Orgelkunst", naast aloude Geschied- en Heemkundige tijdschriften als "De Brabantse Folklore", "Eigen Schoon & De Brabander" enz. Ghislain Potvlieghe was ook de promotor van manifestaties die een licht wierpen op de nieuwe trends in orgelbouw en -restauratie, zoals de Orgeldagen in Averbode of de Brugse Orgelweek (1967). Sinds 1969 was hij opdrachthouder bij de Koninklijke Commissie voor Monumenten & Landschappen (later Rijksdienst voor Monumenten & Landschapszorg) belast met het maken van een inventaris van het orgelpatrimonium in Vlaanderen. Daarnaast was hij ook docent orgelkunde aan het Lemmensinstituut. In 1969 besloot hij echter niet langer vanaf de zijlijn toe te zien, maar zelf de hand aan de ploeg te slaan : hij startte in Meerbeke (Ninove) een atelier als orgelbouwer en restaurateur; dit atelier bracht hij over naar Denderwindeke omstreeks 1980. Ghislain Potvlieghe zorgde voor een resem modelrestauraties en leidde zijn twee jongste zonen op tot orgelmaker. Zijn activiteiten zijn op dit ogenblik hoofdzakelijk het kopiëren en restaureren van historisch pijpwerk; orgelbouwers uit binnen- en buitenland doen hiervoor beroep op zijn atelier.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis en kerkhof

Pastoor Verhaegheplein 13 (Brugge)
Neogotische parochiekerk van Ver-Assebroek en orgel. De oudste vermelding van Assebroek gaat terug tot 1187. Rond de kerk ligt een ommegang gescheiden van het kerkhof door een haag en rij linden.

Uitvoerder van

Orgels kerk Sint-Amandus

de Coninckplein (Roeselare)
In 1898 werd een orgel gebouwd door de gebroeders Joris (Ronse). In 1957 werd het omgebouwd door Paul Anneessens (Menen). In 1982 had een herstelling plaats door Philippe Busschaert (Kortrijk). Daarna geraakte het orgel terug in verval en het blijft in die toestand op het doksaal staan. In 1992-1994 werd een nieuw orgel gebouwd door Ghislain Potvlieghe (Denderwindeke) en in het koor geplaatst.


Orgels parochiekerk Sint-Martinus

Desselgem (Waregem)
Vóór 1870 was er reeds een orgel aanwezig; er is weinig over bekend, behalve dat eraan gewerkt werd door de orgelmakers De Rijckere uit Kortrijk (activiteit te situeren tussen 1769 en 1791), en door Ch.-L. van Houtte (Waregem) in 1851. Volgens zijn eigen getuigenis kreeg Peter Benoit zijn eerste muzieklessen op dit orgel. In 1870 werd een orgel aangekocht dat in 1680 door Jan en Guilielmus van Belle (Ieper) gebouwd werd voor de abdijkerk van Zonnebeke.


Parochiekerk Sint-Amands

de Coninckplein (Roeselare)
Georiënteerde neoromaanse kerk uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Parochiekerk Sint-Martinus

Liebaardstraat (Waregem)
Parochiekerk van Desselgem, toegewijd aan Sint-Martinus. Neoclassicistische parochiekerk van 1841-1843 met bewaarde 18de-eeuwse westtoren.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Potvlieghe [online], https://id.erfgoed.net/personen/8104 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.