Persoon

Klais, Johannes, alias Hans

ID
8119
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8119

Beschrijving

Na de middelbare school kreeg Hans Klais een orgelbouwersopleiding bij zijn vader, alsook bij Rinckenbach (nabij Colmar, Fr.) en Steinmeyer (in Öttingen, Dtsl.). Hij studeerde verder psychologie, toonpsychologie en kunstgeschiedenis, en rondde zijn opleiding af met een aantal studiereizen. Nadat hij het bedrijf van zijn vader had overgenomen, poogde Hans Klais, vanaf 1928, sporadisch de traditionele orgelbouw met mechanische sleepladen weer toe te passen, weliswaar met electrische registertractuur. In 1944 werd het bedrijf door bombardementen vernield, maar in 1948 werd alweer een groot orgel voor de dom van Keulen gebouwd. Zijn talrijke nieuwbouwprojecten in België heeft de firma Klais grotendeels te danken aan de voorspraak door organoloog dom Joseph Kreps en organist Flor Peeters.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Roeselare (Roeselare)
In de voorlopige kerk werd in 1868 door Leonard Lovaert (Gent) een klein occasieorgel geplaatst, onder advies van pastoor J.A. Clarysse. Het is niet bekend of dit orgel naar de nieuwe kerk werd overgebracht, en evenmin wat er mee gebeurde na de bouw van het nieuw orgel in 1883. Het oorspronkelijk instrument van het huidige orgel was van Jacobus Philippus Forrest (Roeselare) en de kast van Cl. Carbon (Roeselare) uit 1882-83. Tot 1900 werd het onderhoud verzorgd door Forrest. In 1912 gebeurt een herstelling door Oscar Anneessens. Wegens dreigend gevaar van vernieling in WO I, werd het orgel in 1917 deels gedemonteerd en met de andere kunstvoorwerpen naar Gent gebracht; in 1920 heropgebouwd in Roeselare door Oscar Anneessens. In 1956 werken door Jos Loncke (Esen). In 1961, totale transformatie door J. Klais (D – Bonn).


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

De Panne (De Panne)
Nieuw orgel door Johannes (Hans) Klais (D - Bonn) uit 1937.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klais [online] https://id.erfgoed.net/personen/8119 (Geraadpleegd op )