Persoon

Klais, Johannes, alias Hans

ID
8119
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8119

Beschrijving

Na de middelbare school kreeg Hans Klais een orgelbouwersopleiding bij zijn vader, alsook bij Rinckenbach (nabij Colmar, Fr.) en Steinmeyer (in Öttingen, Dtsl.). Hij studeerde verder psychologie, toonpsychologie en kunstgeschiedenis, en rondde zijn opleiding af met een aantal studiereizen. Nadat hij het bedrijf van zijn vader had overgenomen, poogde Hans Klais, vanaf 1928, sporadisch de traditionele orgelbouw met mechanische sleepladen weer toe te passen, weliswaar met electrische registertractuur. In 1944 werd het bedrijf door bombardementen vernield, maar in 1948 werd alweer een groot orgel voor de dom van Keulen gebouwd. Zijn talrijke nieuwbouwprojecten in België heeft de firma Klais grotendeels te danken aan de voorspraak door organoloog dom Joseph Kreps en organist Flor Peeters.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Onze-Lieve-Vrouwkerk en pastorie

Bortierlaan 8, Zeelaan 129 (De Panne)
In 1926 wordt de Onze-Lieve-Vrouwparochie opgericht in de Dumontwijk. Aan de Zeelaan wordt in 1930-1932 de neoromaanse Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Jozef Viérin in samenwerking met zijn zoon Luc, uitgevoerd door de plaatselijke aannemer Georges Demolder, met een achterin gelegen pastorie (1929), waarmee de nieuwe badplaats tot volwaardige parochie wordt verheven.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Zeelaan 129 (De Panne)
Nieuw orgel door Johannes (Hans) Klais (D - Bonn) uit 1937.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Sint-Hubrechtsstraat 33 (Roeselare)
Orgel uit 1883. Het oorspronkelijk instrument van het huidige orgel was van Jacobus Philippus Forrest (Roeselare) en de kast van Cl. Carbon (Roeselare) uit 1882-83. Wegens dreigend gevaar van vernieling in de Eerste Wereldoorlog werd het orgel in 1917 deels gedemonteerd en met de andere kunstvoorwerpen naar Gent gebracht. In 1920 heropgebouwd in Roeselare door Oscar Anneessens. In 1956 werken door Jos Loncke (Esen). In 1961, totale transformatie door J. Klais (D – Bonn).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Sint-Hubrechtsstraat 33 (Roeselare)
Georiënteerde neogotische kerk van 1865, opgericht onder meer naar aanleiding van de bevolkingsexplosie in de tweede helft van de 19de eeuw.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klais [online], https://id.erfgoed.net/personen/8119 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.