Persoon

Hooghuys, Louis-Benoit

ID
8123
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8123

Beschrijving

Louis-Benoit Hooghuys, zoon van orgelmaker Simon-Gerard, startte omstreeks 1845 zijn eigen atelier in Brugge. Na zijn opleiding bij zijn vader verruimde hij zijn kennis van de actuele orgelbouwstromingen (opkomende neogotiek), o.m door contacten met de Engelse deskundige John Sutton. Hooghuys' orgels onderscheidden zich van die van zijn collega's - die meer bij de Franse symfonische romantiek aanleunden - door een eerder neo-klassieke vormgeving en samenstelling. Een fraai en quasi intact gebleven voorbeeld hiervan is het orgel in de kerk van Dudzele (1874).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.


Orgel kapel grauwzusters

Nonnenstraat 1 (Roeselare)
In 1933 werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens; het oude werd in 1934 in de Sint-Janskerk in Oostende geplaatst.


Orgel kerk Sint-Godelieve (Rumbeke, wijk Beitem)

Meensesteenweg 719 (Roeselare)
In 1932 plaatste J. Anneessens hier een orgel, afkomstig uit het Sint-Niklaasinstituut te Kortrijk. Het is een instrument van L.-B. Hooghuys, uit 1884. Herstellingen werden uitgevoerd door H. Laureys in 1962.


Orgel kerk Sint-Hilonius

Kerkplein 1 (Izegem)
Het oudste orgel waarover gegevens bekend zijn, was een werk van Geeraert Medaert (Roeselare) uit ca. 1626. Het werd in 1722 ingrijpend gerenoveerd door Louis De la Haye (alias Delhaye) uit Gent. De Kortrijkse orgelmaker P. Deryckere voerde een herstelling uit in 1754. In 1836 verschijnt de Gentse orgelmaker Van Peteghem, die herstellingen uitvoert en voor het onderhoud instaat; misschien is hij het die ook het orgel overplaatst in de nieuwe kerk. In 1884 werden werken uitgevoerd door L.-B. Hooghuys (Brugge). In 1926 werd door Fr. Joris (Ronse) een nieuw orgel gebouwd, echter met recuperatie van een hoeveelheid oud pijpwerk. Herstelling na oorlogsschade: J. Anneessens (Menen), 1945. Een totale ombouw had plaats in 1993, door firma Loncke Orgelbouw (Zarren). Zowat de helft van het pijpwerk uit het vorige orgel werd opnieuw verwerkt.


Orgel kerk Sint-Jan

Sint-Janskruisstraat 21 (Poperinge)
Oorspronkelijk orgel gebouwd in 1765 door J.J. vander Haeghen. In 1794 werd het binnenwerk geplunderd door Franse revolutionairen. In 1795 werd het instrument deels hersteld door Dominicus Berger, en in 1815-1818 verder aangevuld door René Germain. Een nagenoeg nieuw instrument werd in de oude orgelkast gebouwd door Jules Anneessens in 1921.


Orgel kerk Sint-Martinus

Ardooie (Ardooie)
In 1934 werd een nieuw orgel geplaatst, door J. Anneessens. Het werd andermaal vernield, in mei 1940. Het huidige orgel is van P. Anneessens (Menen), bouwjaar 1953. Dezelfde voerde een algehele revisie uit in 1975.


Orgel kerk Sint-Theresia (Slijpskapelle)

Moorslede (Moorslede)
In 1836 werd een orgel gebouwd door Charles-Louis Vanhoutte (Waregem); dit orgel ging verloren, waarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het huidige orgel werd in 1760 gemaakt door Andries Jacob Berger (Brugge) voor de voormalige Sint-Catharinakerk in Brugge. Rond 1880 werd het gekocht als eerste orgel voor de heropgerichte benedictijnenabdij van Steenbrugge. In 1933 belandde het uiteindelijk in de nieuwe kerk van Slijpskapelle. Een renovatie geschiedde door Louis-Benoit Hooghuys (Brugge) in 1880. De overplaatsing naar Slijpskapelle in 1933 was het werk van Jules Anneessens (Menen). De laatste renovatie gebeurde door Etienne De Munck (Sint-Niklaas) in 1988.


Orgel kerk Sint-Vedastus

Vlamertinge (Ieper)
Orgel door Victor van de Loo uit 1928; renovatiewerken door Jules Anneessens in 1939.


Orgel kloosterkerk Sint-Antonius der paters passionisten

Wandelingstraat 33 (Kortrijk)
Het huidige orgel werd gebouwd door Jos Loncke & Zonen (Esen) in 1960.


Orgel parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
Rond 1730 werd een nieuw orgel gebouwd. Hoewel er geen archivalische bewijzen zijn, wijst alles er op dat de auteur Louis de la Haye was.


Orgel parochiekerk Sint-Amelberga

Doorniksesteenweg (Avelgem)
Rond 1925 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens. Rond 1990 werd een nieuw orgel gemaakt door Ph. Busschaert; een kleine hoeveelheid pijpwerk uit het Anneessens-orgel werd hierbij hergebruikt. De speeltafel, en mogelijks ook de orgelkast, bevatten onderdelen die wellicht gerecupereerd zijn uit ouder neogotisch meubilair. Na het definitief sluiten van de kerk in 2007 werd het Busschaert-orgel overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp.


Orgel parochiekerk Sint-Antonius Abt

Stijn Streuvelsstraat 1 (Anzegem)
In 1859 bouwde Louis-Benoit Hooghuys een nieuw orgel voor de parochiekerk. Er zijn slechts enkele lichte wijzigingen (vermoedelijk eerste helft 20ste eeuw) aan het instrument geschied.


Orgel parochiekerk Sint-Augustinus (Stasegem)

Harelbeke (Harelbeke)
In 1904 plaatste S. Van Bever hier een orgel (zonder orgelkast), afkomstig uit de Brugse Karmelietenkerk. Dit orgel, gebouwd in 1755 door A.J. Berger, was reeds in Brugge in 1876 grondig omgebouwd door L.B. Hooghuys (Brugge). In 1994 werd een "nieuw" orgel gebouwd door "Les Artisans de Tournai"; hierin werden al de waardevolle elementen uit het bestaande orgel herbruikt; het instrument werd gebouwd in een occasie-orgelkast afkomstig uit Tourcoing.


Orgel parochiekerk Sint-Franciscus

Ieperstraat 32 (Menen)
Over eventuele orgels in deze voormalige kapucijnenkerk vóór 1793 is niets bekend. Het huidig orgel werd rond 1877 gebouwd door L.-B. Hooghuys. Het werd in 1912-1913 totaal omgebouwd door J. Anneessens, die ook de schade na de Eerste Wereldoorlog herstelde.


Orgel parochiekerk Sint-Godelieve (wijk Watermolen)

Heule (Kortrijk)
Het orgel werd oorspronkelijk gebouwd voor de kerk van Loppem, door A.J. Berger (Brugge), in 1743. Toen in 1868 een aanvang werd gemaakt met de renovatie van de kerk van Loppem, werd het orgel gedemonteerd door L.-B. Hooghuys (Brugge). Hooghuys verkocht vervolgens het instrument aan Jw. Ursula Dinnecourt en plaatste het in de kerk van Heule-Watermolen. Op 10 december 1988 woedde een zware brand in de kerk; het orgel werd grotendeels vernield. In 1990 werd het orgel gereconstrueerd.


Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Dorpsplein (Anzegem)
In de kerk werd een nieuw orgel gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem, van 1845 tot 1847. In 1965 werd al het pijpwerk weggenomen door de firma Loncke, die een 6-tal registers verwerkte in een nieuw positieforgel dat beganegronds in de zijbeuk geplaatst werd. Al het overige van het doksaalorgel werd buiten gebruik ter plaatse gelaten. In 1992 bouwde Jean Bruggeman een nieuw koororgel, in de plaats van het Loncke-positief, en hergebruikte opnieuw de 6 Van Peteghem-registers.


Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Gemeenteplein (Spiere-Helkijn)
Voorgeschiedenis In 1750 werd een orgel gebouwd door P.-J. De Rijckere (Kortrijk). Helkijn wordt vermeld in de werklijst van L.B. Hooghuys (Brugge); Hooghuys vermeldt de aard van de werken niet, maar het kan zowel een nieuwbouw als een renovatie van het De Rijckere-orgel betreffen; te dateren in of kort na 1870. Rond 1900 was het instrument in onderhoud door Th. Delmotte (Doornik). In 1919 werd een orgel verkocht door de toenmalige pastoor, omdat het beschadigd was in de Eerste Wereldoorlog (naar verluidt was het een instrument met historische waarde). Er was daarna enkel nog een klein harmonium in gebruik (van Ch. Anneessens – Geraardsbergen), dat hersteld werd in 1931 door J. Anneessens (Menen), en als reserve-instrument behouden werd. In 1931 werd ook een nieuw groot harmonium geleverd door Anneessens, nadat de plannen voor het bouwen van een pijporgel gestrand waren. Hui


Orgel parochiekerk Sint-Vedastus

Rijselstraat 52A (Menen)
Wat betreft orgels heeft deze kerk een kleurrijke voorgeschiedenis. In 1859 werd door L.-B. Hooghuys een nieuw orgel gebouwd. In 1892 werd het instrument gerenoveerd door Ch. Anneessens. In 1940 werd aan J. Anneessens de betreurenswaardige opdracht gegeven om het orgel in twee delen te splitsen. Het huidige orgel is te beschouwen als een werk van J. Anneessens, met recuperatie van resten van het Hooghuys-orgel, hoofdzakelijk pijpwerk, en van materiaal van het Ch. Anneessens-orgel.


Orgel Sint-Niklaasklooster

Voorstraat 47 (Kortrijk)
In de eerste helft van de 19de eeuw werd in het instituut een orgel gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem (Gent). In 1933 werd een nieuw orgel gebouwd door J. Anneessens (Menen). Het werd eind 20ste eeuw gerenoveerd door P. Andriessen (Menen).


Orgels kerk Sint-Amandus

Uitkerke (Blankenberge)
Het orgel werd in 1797 gekocht van de gesupprimeerde abdij Ten Eekhoute in Brugge, waar het gebouwd was in 1624. De oorspronkelijke bouwer is niet bekend (mogelijks N. Helewoudt uit Brugge).


Orgels klooster zusters van liefde

Mellestraat 1, 1A (Kortrijk)
Het orgel dat zich tot 1985 in de kapel bevond was een werk van L.-B. Hooghuys (Brugge), en was gedateerd 1884. In 1977 bouwde P.A. Andriessen (Menen) een klein begeleidingsorgel voor de zusters.


Orgels parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwstraat (Avelgem)
Op het doksaal staat een instrument van J. Anneessens uit 1932. Dit orgel is buiten gebruik sinds circa 1975. Een tweedehands-orgel werd aangekocht in 1980 en als koororgel geplaatst.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hooghuys [online], https://id.erfgoed.net/personen/8123 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.