Persoon

Pels, Anton

ID
8129
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8129

Beschrijving

Anton Pels, zoon van Bernard (I), werd tot orgelbouwer opgeleid door zijn vader, die hij opvolgde in 1933. In 1935 richtte hij een filiaal op in Lier, n.a.v. enkele belangrijke opdrachten die hij in België verworven had. Dit filiaal heeft tussen 1935 en 1962 ruim 150 orgels gebouwd in België. Bij zijn overlijden in 1960 vermaakte Anton Pels het hoofdbedrijf alsook het zelfstandig geworden filiaal te Lier aan zijn zoon Bernard (II).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Kerk Heilige Theresia van het kind Jezus

Vichtsesteenweg (Anzegem)
Moderne georiënteerde zaalkerk van 1939-1940 naar ontwerp van Remi Delarue (Anzegem). De plattegrond ontvouwt: schip van drie traveeën, transept van één travee met rechte sluiting, koor met halfronde sluiting. Deels ingewerkte toren op noordwestelijke hoek.


Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof

Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


Orgel kerk Sint-Eligius

Kerkplein (Ledegem)
Vóór 1940 was er een orgel aanwezig, waarvan auteur en bouwjaar onbekend blijven; het was tijdens WO I beschadigd en werd in 1921 hersteld door Jules Anneessens (Menen). Dezelfde orgelbouwer plaatste in 1931 een electro-ventilator. Dit orgel werd vernield bij de eerste beschietingen in WO II. In 1942 werd een nieuw orgel geleverd door Bernard Pels (Alkmaar en Lier), gefinancierd door het fonds voor oorlogsschade; dit instrument ging op zijn beurt verloren in de kerkbrand van 1953. Vandaag is er slechts een electronium in gebruik.


Orgel klooster der zusters van 't Geloof

Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
In 1940 werd hier een nieuw orgel gebouwd door B. Pels & Zoon (Alkmaar & Lier).


Orgel parochiekerk Sint-Theresia (Wijk Heirweg)

Vichtsesteenweg (Anzegem)
Het orgel werd in 1942 gebouwd door de firma B. Pels & zoon.


Parochiekerk Sint-Eligius

Kerkplein (Ledegem)
Georiënteerd bedehuis met basilicale opstand, gelegen te midden van plein en omzoomd door struikgewas en pad. Ten oosten van de kerk, graftombe van graniet van de familie Mulle de Terschueren (1925), die de oorspronkelijke grafkelder uit het tweede kwart van de 19de eeuw en rouwkapel vervangt. Ten zuiden van de kerk oorlogsgedenkteken.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pels [online], https://id.erfgoed.net/personen/8129 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.