Persoon

Pels, Bernard (II)

ID
8130
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8130

Beschrijving

Bernard Pels (Bernard II) werd, na zijn studies als ingenieur, door zijn vader Anton opgeleid tot orgelbouwer. In 1960 werd hij erfgenaam van het bedrijf in Alkmaar (Nedl.), alsook van het filiaal in Lier dat hij al leidde. Bernard Pels, die in 1949 schoonzoon was geworden van de Belgische orgelbouwer Gerard D'Hondt in Herselt, maakte in 1962 de keuze om definitief naar België te komen en het bedrijf van zijn schoonvader verder te zetten, onder de naam "Pels-D'Hondt - Herselt"; terzelfdertijd voegde hij het Lierse Pels-filiaal bij de vestiging Herselt; de hoofdzetel van Alkmaar liet hij over aan het bedrijf dat thans de orgelmakerij "Pels & Van Leeuwen" is in 's Hertogenbosch. In 1987 gaf Bernard Pels de leiding over aan zijn zoon Gerard.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Franciscus

Schorvoortberg zonder nummer (Turnhout)
Combinatie van twee halve cirkels onder plat dak met losstaande, rechthoekige betonnen klokkenstoel, gebouwd in 1965 naar ontwerp van R. Van Steenbergen.


Parochiekerk Sint-Jan Maria Vianney

Valkenveld zonder nummer (Antwerpen)
Parochiekerk in modernistische stijl, tussen 1957 en 1966 ontworpen door de architect Walter Steenhoudt, voorontwerpfase in samenwerking met architect Jos Ritzen.

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Idesbaldus

Koksijde (Koksijde)
Het orgel is een werk van Bernard Pels (Alkmaar en Lier) uit 1957. Het bevond zich aanvankelijk in de Sint-Antoniuskapel te Koksijde-aan-zee, en werd naar hier overgebracht ca. 1960 wanneer deze kapel werd gesloopt. In de kerk van Sint-Idesbald stond het orgel aanvankelijk beganegronds opgesteld in het koor. In 1983 werd het op het doksaal geplaatst door de firma Loncke Orgelbouw bvba (Zarren).