Persoon

Loret, François-Bernard

ID
8136
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8136

Beschrijving

François Loret, zoon van Jean-Joseph-Antoine, werd tot orgelmaker opgeleid door zijn vader maar was ook ingenieur mechanica. Zijn vroegste werk is het orgel in Bassevelde (Assenede), in 1834; hij vond daar tevens zijn echtgenote, Adelaïde Vermeersch, met wie hij zich in Sint-Niklaas vestigde. Uit Bassevelde nam hij ook zijn jonge schoonbroer Henri Vermeersch (°1815) mee als leerling en gezel, die echter in 1839 overstapte naar het atelier van Th. Smet in Duffel. Rond de jaarwisseling 1845/1846 verhuisde François Loret zijn atelier naar Mechelen. In dit atelier in de Bleekstraat zouden later (1879) de eerste lessen van het Lemmensinstituut gegeven worden. François Loret zou ongeveer 300 orgels gebouwd hebben in België, Nederland enz.; één van zijn orgels is nu nog bewaard in de kathedraal van Arequipa (Peru). Loret is ook de auteur van meerdere theoretische tractaten en opiniestukken over orgelbouw.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Sulpitius

Geldenakenstraat 23 (Linter)
Gebouw van bak- en zandsteen homogeen gebouwd in classicistische stijl in tweede helft 18de eeuw, zandstenen toren in overgangsstijl uit de 13de eeuw.

Uitvoerder van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Loker (Heuvelland)
Orgel door Jos Loncke en zonen uit 1954-1955.


Orgel kerk Sint-Audomarus (Beveren-aan-de-IJzer)

Beveren (Alveringem)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is Francois-Bernard Loret (Sint-Niklaas), het bouwjaar 1840. Verbouwingen geschiedden door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade); deze werken zijn mogelijks te dateren ná de herstellingswerken aan de kerk in 1888. Ook in de eerste helft van de 20ste eeuw zijn er nog lichte wijzigingen geschied.


Orgel kerk Sint-Bartholomeus (Kaaskerke) (vernield)

Diksmuide (Diksmuide)
In 1839 was een orgel aangekocht bij Fr. Loret (Sint-Niklaas). Indien dit instrument nog aanwezig was in 1914, dan werd het vernield in het oorlogsgeweld. In de nieuwe kerk van na WO I werd geen orgel geplaatst.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Loret [online] https://id.erfgoed.net/personen/8136 (Geraadpleegd op )