Collectief

Van de Loo (familie)

ID: 8137   URI: https://id.erfgoed.net/personen/8137

Beschrijving

Over de orgelbouwersfamilie Van de Loo, werkzaam van ca. 1880 tot ca. 1980, zijn voor zover geweten nergens biografische gegevens gepubliceerd. Aan het einde van het interbellum kwam Victor van de Loo vanuit Rotselaar zich vestigen in Leuven (Frederik Lintsstraat).

De naam Van de Loo was aanvankelijk (eind 19de eeuw) verbonden met die van Joseph Billion (afkomstig uit het atelier van L. Dryvers), gevestigd in Rotselaar. In twee Brusselse kerken (O.L.Vrouw Bijstand en Sint-Gillis) is een orgel aan te treffen gesigneerd "Billion & Van de Loo".

In het kerkarchief van Sint-Katherina-Lombeek (Ternat) staat in 1894 vermeld "Het [nieuw orgel] is gestemd en afgemaakt door Mr. Verhulst, en zijnen meestergast Pieter van de Loo van Rotselaer". Anderzijds vermeldde Hubert van de Loo, zoon van Victor, op zijn briefhoofding "Huis van vader op zoon sedert 1876" : het is dus niet uitgemaakt of hogervermelde Pieter van de Loo [indien het tenminste om geen naamsverwisseling gaat] de vader dan wel een broer was van Victor. Na WO II vinden we als firmanaam "H. van de Loo en Zonen", refererend naar Hubert cit. supra.

De laatste actieve vertegenwoordiger van dit bedrijf was August van de Loo (zoon van Hubert), gevestigd in Heverlee.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel in de kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikheren

Leuven (Leuven)
In 1639 was in deze dominikanenkerk een nieuw orgel gebouwd door Jan van Weert. Na veelvuldige verbouwingen rest van dit orgel slechts een kleine hoeveelheid pijpwerk, verwerkt in het huidige orgel. Tussen 1826 en 1832 werd een quasi volledig nieuw instrument gebouwd door Th. Smet (Duffel); tevens werd een nieuwe orgelkast gemaakt door de lokale meubelmaker J. Moors, i.s.m. beeldsnijder Goeyens. Na diverse kleinere herstellingen door de familie Delhaye (Antwerpen), was het J. Merklin (Elsene) die aanzienlijke wijzigingen uitvoerde. Ook de orgelbouwers Dryvers en Kerkhoff lieten hun sporen na. De laatste transformaties dateerden van 1943 en 1963 en waren het werk van de firma Van de Loo (Leuven). Als bekroning van de algehele restauratie van het kerkgebouw werd in de jaren 2002-2005 het orgel gereconstrueerd naar zijn toestand van 1832, door de orgelmakerij Pels-D'Hondt (Herselt).


Orgel kerk Sint-Petrus & Paulus

Elverdinge (Ieper)
Orgel door Victor van de Loo uit 1924.


Parochiekerk Sint-Michiel

Naamsestraat 57A (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense jezuïetenklooster, sinds 1778 kerk van de Sint-Michielsparochie. Barokke kruiskerk uit de tweede helft van de 17de eeuw, naar ontwerp van de jezuïet Willem Hesius. Blikvanger is de monumentale westgevel, waarvan het rijke barokdecor de Contrareformatorische pronkarchitectuur binnenin aankondigt.