Persoon

Laureys, Henri

ID
8138
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8138

Beschrijving

Henri Laureys, beriep er zich op dat hij te beschouwen was als opvolger van de Gentse orgelbouwer Joseph Deprez. Laureys kan echter amper in de leer geweest zijn bij Deprez, vermits deze in 1918 overleed. Laureys is achtereenvolgens gevestigd geweest in de Ekkergemstraat in Gent en in de Van Bockxstaelstraat in Ledeberg (Gent). Hij verrichtte hoofdzakelijk reparaties, die kwalitatief soms ondermaats waren. Zijn enig werk van een zeker gewicht is het nieuw orgel dat hij in 1957 leverde aan de paters augustijnen in Heverlee. Dit instrument bezit de eigenaardigheid dat elk register op elk klavier kan ingezet worden. Laureys doopte zijn systeem "Elektro-Uniek" (het unieke eraan was dat het geheel elektrisch was en gebaseerd op een elektronisch IBM-brein). Henri Laureys kwam in 1971 om het leven bij een verkeersongeval. Zijn zoon Marc Laureys, gevestigd in Semmerzake (Gavere), verricht enkel sporadisch onderhoudswerken aan orgels en heeft tevens nog een andere beroepsactiviteit.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Godelieve (Rumbeke, wijk Beitem)

Meensesteenweg 719 (Roeselare)
In 1932 plaatste J. Anneessens hier een orgel, afkomstig uit het Sint-Niklaasinstituut te Kortrijk. Het is een instrument van L.-B. Hooghuys, uit 1884. Herstellingen werden uitgevoerd door H. Laureys in 1962.


Orgel parochiekerk Sint-Augustinus (Stasegem)

Harelbeke (Harelbeke)
In 1904 plaatste S. Van Bever hier een orgel (zonder orgelkast), afkomstig uit de Brugse Karmelietenkerk. Dit orgel, gebouwd in 1755 door A.J. Berger, was reeds in Brugge in 1876 grondig omgebouwd door L.B. Hooghuys (Brugge). In 1994 werd een "nieuw" orgel gebouwd door "Les Artisans de Tournai"; hierin werden al de waardevolle elementen uit het bestaande orgel herbruikt; het instrument werd gebouwd in een occasie-orgelkast afkomstig uit Tourcoing.


Orgel parochiekerk Sint-Colomba

Kerkplein 25 (Deerlijk)
Het huidige instrument werd gebouwd door Théophile Delmotte & zoon in 1907. Na enkele lichte wijzigingen in 1963 en 1987, werd het instrument geheel gerestaureerd door Jan Lapon, in 1998-2000.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laureys [online], https://id.erfgoed.net/personen/8138 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.