Henri Laureys, beriep er zich op dat hij te beschouwen was als opvolger van de Gentse orgelbouwer Joseph Deprez. Laureys kan echter amper in de leer geweest zijn bij Deprez, vermits deze in 1918 overleed. Laureys is achtereenvolgens gevestigd geweest in de Ekkergemstraat in Gent en in de Van Bockxstaelstraat in Ledeberg (Gent). Hij verrichtte hoofdzakelijk reparaties, die kwalitatief soms ondermaats waren. Zijn enig werk van een zeker gewicht is het nieuw orgel dat hij in 1957 leverde aan de paters augustijnen in Heverlee. Dit instrument bezit de eigenaardigheid dat elk register op elk klavier kan ingezet worden. Laureys doopte zijn systeem "Elektro-Uniek" (het unieke eraan was dat het geheel elektrisch was en gebaseerd op een elektronisch IBM-brein). Henri Laureys kwam in 1971 om het leven bij een verkeersongeval. Zijn zoon Marc Laureys, gevestigd in Semmerzake (Gavere), verricht enkel sporadisch onderhoudswerken aan orgels en heeft tevens nog een andere beroepsactiviteit.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Meensesteenweg 719 (Roeselare)
In 1932 plaatste J. Anneessens hier een orgel, afkomstig uit het Sint-Niklaasinstituut te Kortrijk. Het is een instrument van L.-B. Hooghuys, uit 1884. Herstellingen werden uitgevoerd door H. Laureys in 1962.
Harelbeke (Harelbeke)
In 1904 plaatste S. Van Bever hier een orgel (zonder orgelkast), afkomstig uit de Brugse Karmelietenkerk. Dit orgel, gebouwd in 1755 door A.J. Berger, was reeds in Brugge in 1876 grondig omgebouwd door L.B. Hooghuys (Brugge). In 1994 werd een "nieuw" orgel gebouwd door "Les Artisans de Tournai"; hierin werden al de waardevolle elementen uit het bestaande orgel herbruikt; het instrument werd gebouwd in een occasie-orgelkast afkomstig uit Tourcoing.
Stasegemdorp (Harelbeke)
Sint-Augustinuskerk, parochiekerk van het gehucht Stasegem, gelegen langs de straat Stasegemdorp, op de kruising met de Ommegangstraat. Eenvoudige neoromaanse kruiskerk gebouwd in 1874 naar het ontwerp van de quasi onbekende (Gentse?) architect Bloem.
Meensesteenweg 719 (Roeselare)
Dit aan de straat gelegen georiënteerd bedehuis, is de eerste kerk die gewijd werd aan deze Vlaamse Heilige. Kerk van 1922, aansluitend bij de regionale baksteengotiek, naar ontwerp van architect Ch. Van Moerkerke, ter vervanging van de in 1918 verwoeste kerk met neoclassicistische inslag van 1865-1866. Ommegang van acht statiën; in de muur ingewerkte zandstenen reliëfs met taferelen uit het leven van Sint-Godelieve.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laureys [online], https://id.erfgoed.net/personen/8138 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.