Persoon

D'Hondt, Gerard

ID
8141
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8141

Beschrijving

Gerard D'Hondt was de vierde zoon van orgelbouwer Jean-Baptiste D'Hondt, in Langdorp-Wolfsdonk. Hij had drie oudere broers (Emile, Marcel en Armand) en een jongere (Ernest) die allen in het familiebedrijf D'Hondt werkzaam zijn geweest. Na WO I voerde het bedrijf regelmatig werk uit in onderaanneming voor Jos Stevens (Duffel), en in 1928 ging Gerard D'Hondt zelfs enkele jaren in dit atelier aan de slag. Bij zijn huwelijk in 1925 was Gerard in Herselt gaan wonen en in 1930 bouwde hij er een huis, waar de huidige firma Pels-D'Hondt nog steeds gevestigd is. In 1936 beëindigde Jean-Baptiste D'Hondt zijn activiteiten in Langdorp-Wolfsdonk; zoon Gerard nam de leiding en bracht het atelier over naar Herselt en behield ook het personeel van Wolfsdonk. In 1962 gaf Gerard D'Hondt het bedrijf door aan zijn schoonzoon Bernard Pels (zie onder die naam); sindsdien heet het bedrijf "Pels-D'Hondt".


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein zonder nummer (Kortenberg)
Neogotisch gebouw uit midden 19de eeuw; de veelhoekige bakstenen apsis dateert evenwel uit de laatste jaren van de 18de eeuw en behoort tot een uiterst vereenvoudigd classicisme.


Parochiekerk Sint-Walburgis

Karel Rogierstraat 12, Volkstraat 41 (Antwerpen)
Parochiekerk van Sint-Walburgis. Voltooid in 1936 naar ontwerp van architect F. Van Reeth, met een bijzonder sobere moderne bakstenen lijstgevel geïnspireerd door de Nieuwe Zakelijkheid.



Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: D'Hondt [online] https://id.erfgoed.net/personen/8141 (Geraadpleegd op )