Persoon

Lovaert, Louis

ID
8163
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8163

Beschrijving

Louis Lovaert, tweede zoon van Leonard, is zoals zijn broers Evarist en Xaveer werkzaam geweest in het orgelmakersatelier van zijn vader, eerst in Nevele, later in Gent. Hij werd tevens, bij het overlijden van zijn vader in 1872, diens opvolger; zijn broers lijken op dat moment eigen wegen gegaan te zijn. Het orgel van Nieuwenhove (Geraardsbergen) is gesigneerd "Louis Lovaert Rue Neuve St Pierre 122 Gand 27 mars 1871". Zijn laatst bekende activiteit situeert zich in 1883 : een prijsofferte voor een herstelling in de Gentse kerk O.L.Vrouw & St.-Pieter (d.i. de parochie waar hij woonde).


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming

Ruiselede (Ruiselede)
Over de historiek der orgels vóór 1872 is niets bekend. Een doksaal en portaal zijn gebouwd door J. Dhuyvetter (Gent), in 1779. Een nieuw orgel werd geleverd door Louis Lovaert (Gent), in de jaren 1872-1876. In 1919 werd het instrument wegens oorlogsschade hersteld door J. Anneessens (Menen); in 1929 plaatste dezelfde een electro-ventilator. In 1953-54 had een ingrijpende ombouw plaats door Jos. Loncke & Zonen (Esen).


Orgel kerk Sint-Martinus

Aarsele (Tielt)
Over voormalige orgels van Aarsele zijn nagenoeg geen gegevens voorhanden. In 1878 werd een nieuwe (?) blaasbalg gemaakt door L. Lovaert (Gent). In 1914 was Frederik Loncke (Esen) bezig met de opbouw van een orgel, doch hij moest ijlings op de vlucht door de inval van de Duitsers; het orgel diende onvoltooid achtergelaten te worden. In 1926 werden herstellingen uitgevoerd door J. Anneessens (Menen); tevens plaatste hij een electro-ventilator. In mei 1940, door gevechten bij de Duitse inval, raakte de kerk (en het orgel) beschadigd en vervuild. Pas in 1948 werden substantiële herstellingen uitgevoerd, door Paul Anneessens (zoon van Jules). In 1958 werd een nagenoeg nieuw orgel gebouwd door Jozef Loncke & Zonen (Esen); er werd een hoeveelheid materiaal uit het vorige orgel herbruikt.