Persoon

Waeles, Henri

ID
8173
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8173

Beschrijving

Over Henri Waeles, te Alveringem, zijn geen biografische gegevens gekend. Rond 1890 had orgelbouwer Frederik Loncke (uit Hoogstade) zich in Alveringem gevestigd, en Waeles ging bij hem werken. Op een bepaald ogenblik (vermoedelijk in 1901, toen Loncke naar Esen verhuisde) is Waeles voor eigen rekening beginnen werken, maar verder dan wat secundaire activiteiten is hij niet geraakt. Na zijn Alveringemse periode is hij organist geworden aan de Sint-Bertinuskerk in Poperinge. Van 1896 tot 1914 deed hij het jaarlijks onderhoud van het orgel in Gijverinkhove. In 1905 plaatste hij het binnenwerk uit het fraaie Berger-orgeltje van de kapel van Izenberge over naar de kerk van Izenberge, als tweede klavier bij het bestaande orgel.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat (Alveringem)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is A.J. Berger, 1773. Rond 1805, na de heropening der kerken, werd het instrument in orde gesteld door R. Germain.


Orgel kerk Sint-Audomarus (Vinkem)

Veurne (Veurne)
In 1827 was een orgel geleverd door Philippus Liem (of zijn zoon Franciscus Liem) uit Izenberge; het werd in 1867 door P. Loncke overgenomen. Het huidig orgel is een werk van Petrus Albertus Loncke (Hoogstade) uit 1867. In 1911 voerde Henri Waeles (Izenberge) herstellingen uit en plaatste een voetklavier. In 1925-26 voerde Jules Anneessens (Menen) herstellingen uit. In 1933 vonden werken plaats door Jos. en Pieter Loncke (Esen). Het orgel is thans buiten gebruik wegens de desaffectatie van de kerk.


Orgel kerk Sint-Martinus (Haringe)

Haringeplein (Poperinge)
Orgel door Pieter van Peteghem uit 1778-1779. Dit befaamde orgel is heden het grootste en meest intact bewaarde Van Peteghem-instrument.


Orgel kerk Sint-Mildretha

St.-Mildredaplein (Alveringem)
Het orgel in zijn huidige vorm is te beschouwen als een instrument van de firma J. Loncke en Zonen, met verwerking van het vóór 1969 in de kerk aanwezige pijpwerk.


Orgel kerk Sint-Petrus

Gijverinkhove (Alveringem)
De bouwer van het orgel is Jean-Joseph van der Haeghen (Rijsel), in 1774-1775. De orgelkast is van Ign. de Vosselle (Sint-Winoksbergen). In 1821 heeft een herstelling plaats; in 1843 herstelt Ch.-L. Neuville (Rexpoëde) de blaasbalg; vanaf 1845 voert Petrus Albertus Loncke (Hoogstade) diverse kleine werken uit, nadien komt Henri Waeles (Izenberge) het orgel onderhouden. In 1948 nieuwe wijzigingen door J. Loncke (Esen).Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Waeles [online], https://id.erfgoed.net/personen/8173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.